Akademibokhandeln i Uppsala lämnar Forumgallerian för centrum

Fysisk bokhandel tappade försäljning första tertialet, jämfört med föregående år.

Akademibokhandeln i Uppsala flyttar till centralt läge på Stora torget. Flytten går våren 2017 till Swedbanks gamla lokaler.

Uppsalabor är vana vid att besöka Akademibokhandeln i köpcentret Forumgallerian. Men det kommer de inte att kunna göra länge till. Till våren kommer den stora bokhandeln att flytta från gallerian till nya, mer centrala lokaler. Stora torget kommer få sällskap av ännu en butik och lokalerna som tidigare hyste Swedbank kommer förvandlas till bokhandel.

Det är det lockande centrala läget som gör att Akademibokhandeln packar flyttlådorna, och man hoppas på att få ett större kundflöde på det nya ”hetare” butiksläget. I egenskap av större akademisk stad med många läsintresserade människor är Uppsala en mycket viktig stad för Akademibokhandeln. Butiken i Uppsala är en av Akademibokhandelns fjärde största, med ett brett sortiment av böcker, kurslitteratur och pappersvaror.

I Uppsala flyttar ni från en galleria till ett mer centralt gatuläge. Kan samma trend väntas i andra städer framöver?
– Nej, det är ingen uttalad strategi. Vi strävar alltid efter bästa möjliga butiksläge. Det varierar var det är från stad till stad, säger Maria Edsman, Akademibokhandelns försäljningschef, och meddelar att det i nuläget inte finns några konkreta planer på att flytta några andra butiker.

Funderar ni på att öppna nya butiker eller stänga någon befintlig?
– Vi ser hela tiden över vårt butiksnät och öppnar butiker där vi ser luckor i vårt nät och stänger om vi inte längre klarar av att nå långsiktig lönsamhet, säger Maria.

Fotnot: Bilden är inte från Akademibokhandeln i Uppsala.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.