fbpx

På biblioteksbesök mitt i Sverige

Photo: Istock

I Sveriges mittpunkt ligger Östersund. Kommunens biblioteksverksamhet är fördelad på ett huvudbibliotek, tre filialer och en biblioteksbuss. Här arbetar barn- och ungdomsbibliotekarie Kerstin Ydrefors som tycker att den största utmaningen men också det roligaste med yrket är att väcka barns läslust. 

Östersunds tätort hyser omkring 50 000 invånare och staden kallas ofta för Sveriges mittpunkt. Sett till hela Östersunds kommun bor här ytterligare ungefär 12 000 personer som alla har tillgång till ett huvudbibliotek, tre områdesbibliotek och en bokbuss. Runt staden ligger många mindre byar vilket gör biblioteksbussens tjänster extra värdefull.

– Biblioteket har en oerhört viktig funktion i samhället i allmänhet då det både är ett rum för kulturupplevelser och en kravlös plats att hämta andan på, säger Kerstin Ydrefors som är barn- och ungdomsbibliotekarie i Östersund. För många barnfamiljer och förskolor innebär det en möjlighet att få låna många böcker och på så sätt öppna bokens värld för barnen tidigt. Biblioteket är för många barn och unga också en mötesplats. Särskilt märker vi att barn och unga kan träffa likasinnade nya vänner på våra temadagar som till exempel Harry Potter- dagen och bibbhack.

ANNONS

Kerstin arbetar på huvudbiblioteket men är också ute i områdesbiblioteken och åker ibland med biblioteksbussen. Hon beskriver sitt arbete som varierande och roligt där hon får göra lite av varje: hjälpa elever vid skolan att välja böcker, arrangera delar av programverksamhet för barn- och ungdomar på huvudbiblioteket eller serva besökare vid informationsdisken.

På huvudbiblioteket finns ett rikt utbud av aktiviteter vid sidan om utlåningen av olika sorters media. För vuxna anordnas boksamtal, bokfrukost, författarsamtal och föreläsningar. De små barnen erbjuds sagostunder och barnteater och för äldre barn finns utöver bokklubb och skrivarverkstad filmcirkel, novelltävling, spelkvällar och bibbhack.

– Vi låter gärna barn och unga skapa berättelser på nya sätt, till exempel genom figurspel, datorprogrammering och datorspel eller genom att visualisera en bokvärld i ett pysselsammanhang, berättar Kerstin. Dessutom är vi med i ett nystartat nationellt projekt som heter ”Bokstart” där vi bibliotekarier besöker familjer med nyfödda barn och berättar om biblioteket och vikten av läsning.

ANNONS
Östersunds bibliotek Foto: Östersunds bibliotek
Östersunds bibliotek
Foto: Östersunds bibliotek

Med tanke på bibliotekets roll för samhället är det viktigt att det kan vara öppet i så stor utsträckning som möjligt menar Kerstin. I Östersunds kommun arbetar 35 anställda inom bibliotekets verksamhet och Kerstin säger att man på det hela taget tycker man har en god balans med många aktiviteter och gott om personal.

– Huvudbiblioteket har öppet 9-20 på vardagar och mitt på dagen på lördagar och söndagar under vinterhalvåret, berättar Kerstin. Under sommarhalvåret är det stängt på söndagar. Biblioteksfilialerna har öppet på vardagar och är stängda under några veckor på sommaren. Våra besökare är oftast nöjda med att vi har öppet nästan hela dagen och särskilt populärt är det att komma in på lördagar

I Östersund finns det ett stort intresse hos biblioteksbesökarna för lokal litteratur och media som på huvudbiblioteket har fått en egen avdelning.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Det är skönlitteratur, filmer, facklitteratur och bykrönikor rån Jämtland- och Härjedalsregionenfbland mycket annat, säger Kerstin. Det är en populär avdelning som inte minst hjälper släktforskare och andra lokalhistoriskt intresserade.

Som barn- och ungdomsbiblotikarie ser Kerstin den största utmaningen i att finna böcker som kommer att väcka lusten för läsning hos det barn som tycker det är tråkigt att läsa. Glädjen i att kunna hjälpa barn och unga till läslust är också det som Kerstin tycker är bäst med sitt jobb:

– När jag lyckas hitta rätt bok och den eleven glädjestrålande kommer in till biblioteket igen och vill att jag ska hitta en till lika bra, då är mitt jobb guld värt, säger hon. Det händer då och då – och det är alltid en lika fantastisk upplevelse att få öppna bokens värld till någon som tidigare inte hittat den.

Östersunds stadsbibliotek

Adress: Rådhusgatan 25-27, Östersund
Antal områdesbibliotek: 3
Antal anställda: ca 35 st
Antal utlån (för samtliga fyra verksamheter): 2014: 455 530 st, 2016: 421 017 st
Antal besökare: 2014: 348 463 st, 2016 304 883 st

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.