Dagens boktips med mera – 24 augusti 2019

Några av de titlar som släpps den 24 augusti 2019. Bland födelsedagsbarnen hittar vi också flera bästsäljande författare. Bakgrundsbild: iStock.

Flera bästsäljande författare som fyller år den 24 augusti: Paulo Coelho, Alexander McCall Smith och John Green är några. Och så tittar vi i arkivet och letar nya böcker.

Idag är det exakt fyra månader kvar till julafton – vilka böcker kommer du att önska dig i julklapp? För både förlag och bokhandlare är denna sista fjärdedel av året den period som avgör hur det går. I alla fall när det gäller traditionell försäljning av fysiska böcker, för digital läsning inte minst i streamingtjänster gäller inte samma säsongsvariation.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Födelsedagar – författare födda 24 augusti

Den brasilianske författaren Paulo Coelho föddes 24 augusti 1947 och är känd för new age-inspirerade romaner som Pilgrimsresan och Alkemisten. Hans böcker har sålts i över 150 miljoner exemplar på minst 80 språk.

Brittiske författaren Alexander McCall Smith som intervjuades i veckan om sin Malmöbok, föddes denna dag 1948 i Bulawayo i Sydrhodesia (nuvarande Zimbabwe). Fick sitt genombrott i slutet av 1990-talet med böckerna om Damernas detektivbyrå och privatdetektiven Mma Ramotswe som bott i Botswana.

Ungdomsförfattaren John Green föddes den 24 augusti 1977 och har skrivit flera bästsäljande ungdomsromaner, inte minst Förr eller senare exploderar jag som även filmatiserats. Har också skrivit böcker som Pappersstäder och Katherine-teorin. Är även vloggare och har youtubekanalen Vlogbrothers tillsammans med sin bror Hank.

Några andra författare födda idag: argentinske författaren Jorge Luis Borges (1899-1986), Sven Stolpe (1905-1996) samt Stephen Fry (1957), brittisk författare och skådespelare som även läst in ljudböcker.

Dagens utgivningar – böcker som släpps 24 augusti

Lördagar är ingen stor utgivningsdag för böcker. Knappt ett dussin träffar så vi väljer bara ut en handfull idag, med viss överrepresentation från ett förlag dessutom:

Blodsband

Blodsband

Strykarhunden

Strykarhunden

Rubrikerna på Boktugg för X år sedan …

För ett år sedan kunde man läsa att Litteratur sprids på Instagram genom Insta Novels och för två år sedan satsade HarperCollins Nordic på barnböcker – i tidningshyllan medan Kajsa Öberg Lindsten tilldelades Årets översättning 2016.

För tre år sedan presenterade vi de nominerade till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris på 50 000 kr. Och 2015 handlade rubrikerna om Böcker ges ut med hjälp av Bokänglar och Möt aktuella Helsingborgsförfattaren Caroline Säfstrand.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på Analysbrevet.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.