fbpx

Dagens boktips med mera – 24 augusti 2019

Några av de titlar som släpps den 24 augusti 2019. Bland födelsedagsbarnen hittar vi också flera bästsäljande författare. Bakgrundsbild: iStock.

Flera bästsäljande författare som fyller år den 24 augusti: Paulo Coelho, Alexander McCall Smith och John Green är några. Och så tittar vi i arkivet och letar nya böcker.

Idag är det exakt fyra månader kvar till julafton – vilka böcker kommer du att önska dig i julklapp? För både förlag och bokhandlare är denna sista fjärdedel av året den period som avgör hur det går. I alla fall när det gäller traditionell försäljning av fysiska böcker, för digital läsning inte minst i streamingtjänster gäller inte samma säsongsvariation.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Födelsedagar – författare födda 24 augusti

Den brasilianske författaren Paulo Coelho föddes 24 augusti 1947 och är känd för new age-inspirerade romaner som Pilgrimsresan och Alkemisten. Hans böcker har sålts i över 150 miljoner exemplar på minst 80 språk.

Brittiske författaren Alexander McCall Smith som intervjuades i veckan om sin Malmöbok, föddes denna dag 1948 i Bulawayo i Sydrhodesia (nuvarande Zimbabwe). Fick sitt genombrott i slutet av 1990-talet med böckerna om Damernas detektivbyrå och privatdetektiven Mma Ramotswe som bott i Botswana.

Ungdomsförfattaren John Green föddes den 24 augusti 1977 och har skrivit flera bästsäljande ungdomsromaner, inte minst Förr eller senare exploderar jag som även filmatiserats. Har också skrivit böcker som Pappersstäder och Katherine-teorin. Är även vloggare och har youtubekanalen Vlogbrothers tillsammans med sin bror Hank.

Några andra författare födda idag: argentinske författaren Jorge Luis Borges (1899-1986), Sven Stolpe (1905-1996) samt Stephen Fry (1957), brittisk författare och skådespelare som även läst in ljudböcker.

ANNONS

Dagens utgivningar – böcker som släpps 24 augusti

Lördagar är ingen stor utgivningsdag för böcker. Knappt ett dussin träffar så vi väljer bara ut en handfull idag, med viss överrepresentation från ett förlag dessutom:

Blodsband

Blodsband

Strykarhunden

Strykarhunden

ANNONS

Rubrikerna på Boktugg för X år sedan …

För ett år sedan kunde man läsa att Litteratur sprids på Instagram genom Insta Novels och för två år sedan satsade HarperCollins Nordic på barnböcker – i tidningshyllan medan Kajsa Öberg Lindsten tilldelades Årets översättning 2016.

För tre år sedan presenterade vi de nominerade till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris på 50 000 kr. Och 2015 handlade rubrikerna om Böcker ges ut med hjälp av Bokänglar och Möt aktuella Helsingborgsförfattaren Caroline Säfstrand.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny