ANNONS

Alexander McCall Smith låter sin nya hjälte Ulf Varg lösa brott i Malmö

"Avdelningen för känsliga brott" utspelas i Malmö och är den första boken i en serie med samma namn. Alexander McCall Smith är just nu sysselsatt med uppföljaren, där vi återigen får stifta bekantskap med Ulf Varg och hans kollegor. Arkivbild: Maja Suslin/TT.

Alexander McCall Smith minns inte när han senast satte sin fot i Malmö, men det hindrar honom inte från att låta en ny bokserie utspela sig i staden.
I ”Avdelningen för känsliga brott” får läsare världen över stifta bekantskap med polisen Ulf Varg, hans kollegor och den deprimerade hunden Mårten.

– Svenskarna hör till mina mest trogna läsare, det här är mitt sätt att tacka dem. Särskilt bra går det för mina böcker om ”Damernas detektivbyrå”, i Sverige säljer de böckerna i flera exemplar per capita än någon annanstans, säger den brittiske författaren när TT når honom via telefon i hans hem i Edinburgh.

Men det är inte bara därför han har valt Sverige och Malmö. Likt många andra britter är han förtjust i det som utomlands kallas ”Scandinavian noir”. Särskilt gillar han de hårdkokta tv-deckarna. Svensk-danska ”Bron” och danska ”Brottet” (åtminstone första säsongen) hör till favoriterna.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

”Scandinavian blanc”

Fast McCall Smiths böcker är inte hårdkokta, de är tvärtom lättsamma och oskuldsfulla. Ingen blir mördad, någonsin. Själv kallar han dem löjliga, komiska och lekfulla. Avdelningen för känsliga brott (Mondial), som kretsar kring polisen Ulf Varg, är inget undantag.

– Jag kallar genren ”Scandinavian blanc”, som en hommage till ”Scandinavian noir”. Att det blev just Malmö är en slump, det kunde lika gärna ha blivit Göteborg. Jag har varit i Malmö, fast jag minns inte när. Men jag ser verkligen fram emot att åka dit igen, säger han.

Som man förstår dräller det inte av måleriska miljöbeskrivningar av Malmö i boken. McCall Smiths kunskaper om staden är ytterst begränsade. Han vet inte vad stadens mest berömda byggnad heter, i vilken stadsdel Zlatan Ibrahimovic växte upp eller vem Malmös mest kända författare är.

– Det viktiga är personerna, inte platsen. Jag utger mig inte för att spegla Sverige och Malmö på ett socialrealistiskt sätt, lika lite som ”Morden i Midsomer” utger sig för att spegla det faktiska livet på den engelska landsbygden.

ANNONS

Ulf Varg är heller inte särskilt svensk till sin person. Även om han tycker om sin gamla Saab och gärna äter Janssons frestelse skymtar ibland en varg i fårakläder, eller rättare sagt i tweed.

Bara början för Ulf Varg

I första boken, som nu finns på svenska, får vi stifta bekantskap med honom, hans kollegor på avdelningen för särskilda brott och den deprimerade hunden Mårten. Ulf Varg och hans kollegor tar sig bland annat an fallet med den försvunna låtsaspojkvännen och mannen som kanske är en varulv.

– Du hör ju själv, det är löjligt och absurt alltsammans, säger Alexander McCall Smith.

Just nu är den flitige författaren sysselsatt med den andra boken i serien. ”Den talangfulle Mr Varg” är en blinkning till Patricia Highsmiths ”Den talangfulle Mr Ripley” och innehåller bland annat en bror till Ulf Varg, som i sin barndom tvingades titta på Ingmar Bergmans alla filmer, samt en machoförfattare à la Hemingway som blir utsatt för utpressning.

– Jag skriver fem till sex böcker varje år, men årets höjdpunkt är än så länge den andra boken om Ulf Varg.

Text: Viktor Andersson/TT

Fakta: Alexander McCall Smith

Född: 1948 i dåvarande Sydrhodesia, som i dag är Zimbabwe.

Bor: I Edinburgh (tidigare i samma kvarter som JK Rowling men hon har nu flyttat till andra sidan staden).

Sysselsättning: Professor emeritus i medicinsk juridik vid universitetet i Edinburgh. Extremt produktiv författare som i snitt ger ut fem böcker per år i olika genrer. Skriver parallellt på flera romanserier, som ”Scotland Street 44”, ”Filosofiska söndagsklubben”, Damernas detektivbyrå och nu även ”Avdelningen för känsliga brott”.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se