fbpx

Böcker ges ut med hjälp av Bokänglar

Idag finns det många sätt att få sin bok utgiven utöver att skicka in sina manus till traditionella förlag. Vi har pratat med Jonas Jernberg som använder Bokänglar för att finansiera utgivningen av bland annat Anders Walléns Omvägar och Mellanrum.

Hur uppstod tanken på att skapa Bokänglar?

– Det hela började med att jag projekterade en bok om musikern Björn J:son Lindhs musikaliska liv. Jag kontaktade ett flertal förlag men då inget av dem ville ge ut boken fick jag börja tänka i nya banor. I samband med ett Crowdfunding-seminarium fick jag ett flertal tips som jag sedan gick hem och gjorde om så det passade bokproduktion. Namnet Bokängel dök upp när en kund tackade för min hjälp i ett annat sammanhang och avslutade med: ”Du är en ängel”. Då jag fann att ordet Bokängel inte var skyddat så registrerade jag det som ett varumärke, säger Jonas Jernberg.

Vad innebär det att bli en Bokängel?

ANNONS

– Bokänglar bygger på att finna tillräckligt många småinvesterare som förbokar sitt eget exemplar av boken så att produktionskostnaden täcks med dessa förbeställningar. Vi kör inte igång produktionen förrän vi nått den budgeterade summan. Det enda vi riskerar då är att det förarbete vi gör för att beskriva bokprojektet för de presumtiva Bokänglarna går förlorat. Att vara Bokängel innebär att man, i och för sig betalar lite mer för boken, men som tack för det blir man omnämnd i boken på Bokängelsidan, man får ett personligt Bokängel-certifikat och extra-material som är unikt för Bokänglarna. I Anders Walléns fall var det en signerad och numrerad litografi på ett av fotografierna i boken. I Björn J:son Lindhs fall blir det en CD-skiva med icke tidigare utgiven musik. Som Bokängel får man även tillgång till en Facebook-grupp och direktkontakt med författare och medarbetare. Vi anordnar också ett speciellt Boksläpp bara för Bokänglarna.

Hur är kännedomen om Crowdfunding hos allmänheten?

– Det är inte många av allmänheten som känner till ordet Crowdfunding. Jag brukar få beskriva det på svenska som Gräsrotsinvestering, och då brukar det klarna. Utan webben, blogg och Facebook hade det förmodligen varit omöjligt att genomföra det. Begreppet är mer känt inom industrin och finansvärlden.

Vad är de största fördelarna och utmaningarna med att ge ut en bok med hjälp av Crowdfunding?
– Fördelarna är att man får en direktkontakt med läsarna. Deras engagemang och välvilja till projektet är ibland förvånande. Man får alltså en bra värdemätare om projektet ligger rätt. Dessutom slipper man ligga ute med kapital. Den största utmaningen har varit att få publiken att förstå konceptet och att nå ut till så många som möjligt. Med Omvägar och mellanrum av Anders Wallén hittade vi ut tack vare att han gett ut böcker och musik tidigare och att han har en stor skara följare som han har en fin relation till. Nu tog vi också tag i sociala medier på ett lite annat sätt. Sociala medier är kraftfullt. Vi lärde oss mycket under vägens gång, avslutar Jonas Jernberg.

Anders Wallén, som alltså är en författare som lyckats ge ut en bok med hjälp av Bokänglar, halkade in i projektet när han presenterade sin bokidé för Jonas Jernberg.

 Jag hade en idé som jag presenterade för Jonas, som jag känner sedan tidigare. Jag visste att han hade ett projekt med en bok om Björn J:son Lindh genom något som hette Bokänglar. När Jonas sedan högg på min idé var det naturligt att min bok också blev en Bokängelbok, berättar Wallén på frågan om det var meningen från början att hans bok skulle ges ut via Crowdfunding.

– Intresset för ett Crowdfunding-projekt har varit tillräckligt stort. En del har varit bekanta med begreppet tidigare. Jag har främst marknadsfört projektet via sociala medier, men också berättat om projektet när jag har varit ute och spelat, säger Wallén vidare.

ANNONS

Vad är de största fördelarna och utmaningarna med Crowdfunding från författarens sida?

– Den största fördelen är att man inte har något att förlora på att försöka. Sedan känns det bra att det redan från start finns ett stöd för det man jobbar med om det visar sig att projektet går bra. Jag har inte upplevt det här som någon utmaning överhuvudtaget. Det är ett sätt att skaffa sig en grund att stå på och funkar inte det får man hitta på något annat, säger Wallén.

Vill ni läsa mer om Bokänglar? Klicka här!

 ❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

retired6@boktugg.se

Stäng meny