Denna artikel sponsras av författare/förlag

Jonas Walldow debuterar med skruvad skröna om skandalkonstnär

Författaren Jonas Walldow debuterar med romanen "Nu bränner vi ner huset, sen tar vi lunch". Foto: Carl Wilhelm Klingspor

Nu bränner vi ner huset, sen tar vi lunch är en mörk feelgood skriven av Jonas Walldow. Den utspelar sig i ett fiktivt Gränna befolkat med karikatyrliknande karaktärer. 

Jonas Walldow beskriver sin debutroman Nu bränner vi ner huset, sen tar vi lunch som en mörk feelgood som dryper av svart humor. Läsaren får följa med den världsberömda skandalkonstnären Norén på en resa från ära och berömmelse tillbaka till hemorten och förnedringen.

– Jag bestämde mig för att skriva den mest underhållande bok jag aldrig läst, en karaktärsdriven mörk och absurd skröna med ett ständigt framåtdriv och fylld av oväntade inslag och vändningar. Och nu när den finns i tryck tycker jag att jag hamnade ganska nära mina högt ställda krav på kvalitativ underhållning med både bredd och djup, säger Jonas Walldow. 

Jonas kommer från en släkt med stark berättartradition. Men det tog ett tag innan han själv tog steget in i litteraturens värld – faktum är att han upptäckte sin berättarådra innan han började intressera sig för att läsa böcker. Han hade länge svårt med läsningen och det var inte förrän i gymnasiet som intresset för skönlitteraturen tog fart.

– Ett problem jag stötte på när jag började läsa böcker var att det tog tid innan berättelsen tog fart. Tid eller tålamod jag inte hade. Så för mig har det varit viktigt att jobba enligt James Bond-principen. Börja med en smäll och sen kan jag kavla ut historien därifrån, berättar Jonas.

Livet ledde honom till teatervärlden där han lärde sig hur scener och dialoger byggs upp. Efter en utbildning till copywriter fick han ännu fler verktyg till hur en historia ska berättas.

– Ju mer jag läste och upplevde, desto bättre skrev jag, säger Jonas. Till slut hade jag så mycket kött på benen att jag bestämde mig för att skriva en roman, så jag satte mig ner och gjorde det.

Hans stil har alltid varit humoristisk, även om han har provat på andra sätt att skriva har han alltid fallit tillbaka till det absurda.

– Jag tycker att den komiska genren har mest verklighetsförankring, framför allt i dessa tider. Världen vi lever i är ganska absurd, säger han.

Nu bränner vi ner huset, sen tar vi lunch

Nu bränner vi ner huset, sen tar vi lunch

  • Förlag: Hoi Förlag AB
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-04-21
  • ISBN: 9789176970973

Handling, karaktärer och platser i hans debutroman är alltihop påhittat och kommer ur hans fantasi – även om historien utspelar sig i Gränna, så är det ett fiktivt Gränna som inte finns i verkligheten.

Förutom huvudkaraktären Norén rymmer berättelsen en mängd biroller, som alla är viktiga för historien på sitt sätt. Här finns till exempel gangsterkungen och polkagristillverkaren Allan Svensson, Terry ”Butcher” som är slaktare och innehavare av Grännas delikatessbod och den vinpimplande doktorn Dr Meyer Jansson.

– Biroller är ofta de mest fängslande karaktärerna, så jag försökte göra en bok med i princip bara biroller, säger Jonas. Det var viktigt för mig att alla skulle vara just karaktärer, nästan karikatyrer utan att bli plumpa. Men samtidigt ska de också upplevas som trovärdiga.

Jonas gillar att utmana sig själv och som om det inte räckte att ta sig an företaget att skriva en roman satte han upp ytterligare tio regler, eller dogmer som han kallar det, som han skulle rätta sig efter i skrivandet.

– När jag väl hade grepp om historien var jag tvungen att lägga ut fällor åt mig själv också, inte bara åt läsarna, skrattar han. Jag älskar när saker är krångliga och jag till slut löser det ändå. Och jag tycker att historien vinner på de här extra dimensionerna.

En av dessa punkter var det något annorlunda greppet att inte avslöja huvudkaraktärens kön. 

– Det är inget som står i vägen för historien, utan det var mer som ett kreativt experiment, berättar Jonas. Och det är intressant, för vissa säga att det är uppenbart Norén är en kille, medan andra menar att det är en tjej. Norén kanske beter sig på ett stereotypt maskulint sätt, men vad är det som säger att en kvinna inte kan bete sig så? Det blev en lek med förutfattade meningar.

Om författaren:
Jonas Walldow
bor med sin familj på Södermalm i Stockholm. Han är utbildad skådespelare vid Circle in the Square Theatre School på Broadway i New York och grundare av Gamla Stans Polkagriskokeri. Han jobbar som copywriter och har börjat dra försiktigt i trådarna kring det nystan som kommer bli hans andra roman.

Nu bränner vi ner huset, sen tar vi lunch

Nu bränner vi ner huset, sen tar vi lunch
Författare
Förlag Hoi Förlag AB
GenreSvenska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor322
Vikt482 gr
Utgiven2019-04-21
SABHc
ISBN 9789176970973

Nu bränner vi ner huset, sen tar vi lunch är en skruvad och skamligt underhållande feelgood där vi får följa med berättarjaget, konstnären Norén, på en resa i högt tempo från den stekheta toppen till en bra bit under fryspunkten. Den nedåtgående spiralen blir än brantare när Norén inför tv-kamerorna kräks på sin gallerist, och bokstavligen sparkas ut från sin sambos lägenhet. I skymningen på Hornsgatan med en halvtom väska och ett heltomt bankkonto, funderar Norén över sina icke-existerande framtidsalternativ när telefonen ringer. Sedan blir allting värre. Folk, både levande och döda, korsar Noréns väg vid återkomsten till hemstaden Gränna, och ju fler karaktärer vi stiftar bekantskap med står det helt klart att det puttrar en frustration och osämja, massor av obesvarade frågor och ett ständigt hot om hämnd under ytan i idyllen.

En läsupplevelse utöver det vanliga, en roman som bildar en tät väv av mattor som inte sällan rycks undan för läsaren.

Jonas Walldow, född 1972, är uppvuxen i Gränna. Efter skådespelarutbildning i New York, flytt till Stockholm och copywriterutbildning och därefter ägare till ett polkagriskokeri i Gamla Stan har han hittat sin roll som författare. Nu bränner vi ner huset, sen tar vi lunch är en skruvad och mycket underhållande mörk feelgood.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se