Fem finalister framröstade till Förskolebarnens litteraturpris 2019

Förskolebarnens fem favoriter av de böcker som valts ut till Förskolebarnens litteraturpris 2019. Foto: ILT Inläsningstjänst

3000 barn från runt 200 förskolor har sagt sitt – bland 30 utvalda böcker har nu fem finalister utsetts. ”Fantastiskt”, säger Alexandra Blomberg, försäljnings- och marknadsdirektör ILT Inläsningstjänst.

I höstas skrev vi om det nyinstiftade Förskolebarnens litteraturpris, som går ut på att förskolor röstar på sin favorit bland 30 bilderböcker som har valts ut bland annat för att kunna stimulera läsningen i förskolorna.

Priset ska delas ut för första gången i år, och nu har fem finalister röstats fram av förskolebarn på nästan 200 förskolor.

– Det är fantastiskt att vi med hjälp av priset och engagerad förskolepersonal lyckats få cirka 3000 barn att läsa urvalsböckerna och rösta på sin favoritbok. Detta innebär att väldigt många barn fått upptäcka olika typer av böcker, något som kan väcka nyfikenhet kring läsning och litteratur och öka barns ordförråd, säger Alexandra Blomberg, försäljnings- och marknadsdirektör ILT Inläsningstjänst.

Förskolebarnens favoritböcker är:

Alla får åka med, Anna-Clara Tidholm (Alfabeta)
Drakeld, Ane Gustavsson och Åsa Mendel-Hartvig (Natur & Kultur)
Hamstern är borta, Anderas Palmaer och Ingela P. Arrhenius (Alfabeta)
Minifakta om hajar, Peter Bejder, översatt av Tomas Dömstedt (Nypon)
Viktors nya tröja, Camilla Gustavsson och Kelly Sallinen (Idus)

Några av upphovspersonerna kommenterar äran i ett pressmeddelande:

– Det värmer hjärtat att tänka på att en massa förskolebarn har läslyssnat, gillat och till och med röstat på vår hamster-bok, säger författaren Anderas Palmaer och ilustratören Ingela P. Arrhenius.

– Roligt, tycker jag, att så många gillar Alla får åka med. Det är en bok för alla barn, hoppas jag, säger författaren Anna-Clara Tidholm.

Fram till den 30 april kan förskolor fortsätta läsa och rösta på de fem finalböckerna, samt motivera sin favorit. Den 8 maj utser juryn den förskola som motiverat valet av den vinnande boken bäst, roligast eller mest kreativt. Förskolan ifråga vinner 10 000 kronor och ett bokpaket. Även författaren och illustratören belönas med 10 000 kronor att dela på. Prisutdelningen äger rum på förskolans dag den 16 maj 2019.

Bakom Förskolebarnens litteraturpris står ILT Inläsningstjänst i samarbete med Alfabeta, Alvina, Berghs, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur, Nypon, Opal och stiftelsen Friends. Syftet med priset är att barn ska möta bilderböcker med olika uttryck, genrer och ämnesbredd för att tidigt främja läslust och läsintresse.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL