Simon Stålenhags konstbok Passagen blir Hollywoodfilm

Simon Stålenhag, författare och illustratör, med illustration ur hans bok Passagen. Foto: Fredrik Bernholm

Efter sensationella Kickstarter-kampanjer har Simon Stålenhags konstböcker tagit världen med storm. Nu väntas hans nya bok Passagen bli storfilm.

Rättigheterna att filmatisera Simon Stålenhags senaste konstbok Passagen har sålts till Russo Brothers Studio. Försäljningen föregicks av en budgivning där flera studios visade intresse.

Simon säger att det känns väldigt spännande.

– Det har aldrig varit något mål, men jag har ju älskat film sedan jag var liten så det är lite som en dröm faktiskt. Oväntad dröm!

Passagen (på engelska The Electric State) gavs ut i december 2017 av förlaget Fria Ligan. Utgivningen föregicks av en Kickstarter-kampanj sommaren 2017 som drog in över 3 miljoner kronor. Det är Simon Stålenhags tredje konstbok, hans två första titlar Ur varselklotet och Flodskörden har gjort honom till en världskänd visuell historieberättare.

Russo Brothers Studio drivs av bröderna Joe and Anthony Russo som har regisserat flera Marvelfilmer. Filmens regissör väntas bli Andy Muschietti (som bland annat gjorde den nya filmatiseringen av Stephens Kings Det).

Vad tänker du om att det blev just dem som vann budgivningen?
– De kändes väldigt bra i våra samtal. Men framför allt är jag fantastiskt glad att ha med Barbara och Andy Muschietti, jag älskade It och de är helt fantastiska personer. Vi hade precis samma bild av vad som är viktigt i boken, och i film i allmänhet, säger Simon.

Simon Stålenhag kommer själv att vara exekutiv producent för filmen, vilket innebär att han kommer vara inblandad i alla viktiga beslut, som rollbesättning, manusarbete och val av chefspositioner.

Kommer storyn fungera som den är i filmformatet eller behöver den anpassas?
– Jag misstänker att vi kommer vilja få in en nypa mer drama för att passa långfilmsformatet. Med emfas på ”en nypa”, alla i teamet är verkligen överens om att de karaktärer och den resa de gör i boken är det vi ska göra film om, säger Simon Stålenhag.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL