Omgiven av idioter passerade 220 000 sålda exemplar i pocket

Författaren Thomas Erikson.

Framgångssagan Omgiven av idioter fortsätter. Sedan pocketutgåvan släpptes den 1 september har den sålts i över 220 000 exemplar. Dessutom är rättigheter nu sålda till 20 länder.

– Boken är inne på sitt fjärde år och att så många har fått upp ögonen för den nu, och att den uppskattas som både pocket och ljudbok, känns fantastiskt roligt, säger Thomas Erikson.

Thomas Eriksons beteendevetenskapliga bok Omgiven av idioter kom ut sommaren 2014 (Hoi Förlag) och har sedan dess sålt i dryga 120 000 exemplar i originalformatet flexiband på svenska marknaden. I månadsskiftet augusti/september 2017 kom pocketversionen (Månpocket) och sedan dess har bokens försäljning ökat kraftigt – med 220 000 sålda ex på bara 3,5 månader.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Det är ingen självklarhet att en fackbok som sålt bra i originalformat även fungerar i pocket, men denna titel har utan tvekan nått ut ännu bredare än de allra flesta.

Kanske är det kombinationen av en lättsam titel och en humoristisk ton men ändå en vetenskaplig grund som lockat folk att läsa både för att förstå sina arbetskamrater och vänner och familj.

Det är inte heller bara i pappersformatet som den skördar framgångar. När BookBeat offentliggjorde sin topplista över de mest streamade ljudböckerna 2017 hamnade Omgiven av idioter på en förstaplacering även där, som den mest lyssnade ljudboken i kategorin fakta/biografi.

– Det känns fortfarande lite overkligt att boken bara fortsätter sälja. Jag var överlycklig när vi passerade 10.000 ex och då satte jag upp en vision om att vi över tid skulle sälja 100.000 ex, det var ju som ett nästan omöjligt mål. Jag hade inte vågat drömma om de här nivåerna när jag skrev boken för fyra år sedan. Eller att det skulle gå att sälja den utanför Sverige, säger Thomas Erikson till Boktugg och tillägger:

– Jag är tacksam mot Hoi Förlag som trodde på idén från början.

Omgiven av idioter har hittills sålts till 20 länder. Utöver Sverige är det: Kanada, Kina, Brasilien, Danmark, Estland, Lettland, Frankrike, Tyskland, Italien, Turkiet, Norge, Polen, Ryssland, Sydkorea, Spanien, Taiwan, Holland och USA. Den är dock inte utkommen i alla länder ännu.

I våras släpptes uppföljaren Omgiven av psykopater (Forum) som även den sålt väldigt bra och är uppe i 55 000 exemplar redan.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.