💰 Riskkapitalisterna (Nyhetsbrev #443)

Less is more. Hörde ett resonemang om det hÀr med prioriteringar som gick ut pÄ att den som listar sina prioriteringar helt har missuppfattat att ordet egentligen ska anvÀndas i singular: prioritering.

Man kan helt enkelt inte ha tio prioriterade uppgifter. Det hĂ€r Ă€r bra att tĂ€nka pĂ„ inför hösten nĂ€r alla aktiviteter startar upp. Vilka intressen ska man bejaka framöver? Är det dags att omprioritering?

Det kÀnns som om mÄnga fortfarande Àr pÄ semester denna vecka, men pÄ mÄndag börjar skolorna och sedan vÀxlar allting upp. Det mÀrks Àven pÄ bokslÀppen dÀr vi gÄr in i höstens stora utgivning.

Och ni följer vĂ€l Sveriges framfart i fotbolls-VM? Vi har intervjuat författaren bakom barnboken dĂ€r den svenska landslagskeepern Zećira MuĆĄović Ă€r huvudperson. Vi hĂ„ller tummarna pĂ„ fredag mot Japan.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorer och donatorer. Om alla som prenumererar pĂ„ det hĂ€r nyhetsbrevet hade bidragit med 200 kr/Ă„r hade vi kunnat finansiera vĂ„r verksamhet utan problem. Förra Ă„ret var ni drygt 3 % som gjorde det.
❀ Vi Ă€r tacksamma för alla som har möjlighet att bidra med en swish.


Foto: iStock.

EN TANKE

Bokbranschen bygger pÄ riskkapital

För att företag ska kunna fÄ in riskkapital krÀvs oftast att affÀrsidén Àr skalbar sÄ att den som investerar ska kunna fÄ tillbaka sina pengar flera gÄnger om. Förutsatt att det gÄr bra.

Investeraren (riskkapitalisten) vet nÀmligen att bara en pÄ tio eller kanske tjugo investeringar gÄr med vinst. De tar alltsÄ en risk.

Bokförlag Àr generellt inte den typ av verksamhet som kan attrahera riskkapital eftersom tillvÀxtmöjligheterna Àr begrÀnsade. Till skillnad frÄn mÄnga andra branscher dÀr ett företag som omsÀtter 10 Mkr faktiskt kan omsÀtta hundratals miljoner eller miljarder.

I (den svenska) bokbranschen Ă€r det snarare i Ă„terförsĂ€ljarledet som det finns utrymme för riskkapital. Bokus tog in 6 Mkr nĂ€r de startade och redan efter ett Ă„r omsatte de 80 Mkr. Det fanns dĂ„ intresse frĂ„n andra investerare för att ta Bokus in i Norge, Danmark, Finland och Tyskland – göra en börsnotering, fĂ„ in mer pengar och expandera.

Men de ursprungliga investerarna trodde inte pÄ det. IstÀllet sÄldes bolaget till KF och expansionsplanerna blev inte riktigt lika storslagna Àven om bolaget pÄ 25 Är vÀxt rejÀlt. Och idag ingÄr Bokus i Bokusgruppen tillsammans med Akademibokhandelns fysiska butiker.

Förlag Àr inte lika skalbara

Storytel Àr förmodligen det bolag som tagit in mest pengar i riskkapital av de svenska bokbranschbolagen. Helt enkelt för deras internationella visioner (som i rÄdande börsklimat styrts om till lönsam och lÄngsammare tillvÀxt). Storytel (och dess konkurrenter Bookbeat och Nextory, samt förstÄs Bokus Play) skulle teoretiskt kunna vÀxa till 50 miljoner abonnenter i Europa. Eller mer. Men det kommer att ta tid och det finns redan dussintals andra bolag med liknande ambitioner runtom i vÀrlden.

Bokförlag dÀremot har inte samma skalbarhet Àven om det gÄr att expandera utomlands. Men pÄ hemmaplan? Kanske en uppköpsraid. Skulle en förlagskedja fungera? Koppla ihop 50-100 smÄförlag under ett gemensamt paraply och samköra lager, distribution, ekonomi och administration medan respektive förlagschef fokuserar pÄ att hitta manus och ge ut bra böcker? Kanske. Det existerar en del samarbeten i liten skala, exempelvis Modernista Group. Annars Àr det vanligare att grundarna sÀljer till ett större förlag, inte sÀllan Bonniers eller Storytel.

Utmaningen Àr att mÄnga smÄförlag Àr sÄ otroligt smÄ. De omsÀtter sÄ lite att det knappt rÀcker till en enda heltidslön och Àr dÀrmed i praktiken att betrakta som hobbyförlag.

Samtidigt Ă€r, ironiskt nog, alla förlag riskkapitalbolag. Det Ă€r hela idĂ©n med ett traditionellt förlag – att investera i bokutgivningar som man tror har potential med vetskapen att 9 av 10 kommer att gĂ„ med förlust och den dĂ€r tionde ska betala kostnaderna för de övriga. Ibland kan förlusten tĂ€ckas av stöd frĂ„n KulturrĂ„det. Och ibland kan boken Ă€ndĂ„ nĂ„ break-even (nollresultat) genom hĂ„rd kostnadskontroll.

Vem Àr riskkapitalist?

Och Àven om en riskkapitalist ibland kan satsa pengar pÄ ett projekt mer av hjÀrta (för att de vill se en vision förverkligad) Àn hjÀrna sÄ kommer förlÀggaren i de allra flesta fall att göra en strikt ekonomisk kalkyl och stÀlla sig frÄgan: Hur sannolikt Àr det att den hÀr boken kan sÀlja tillrÀckligt för att jag ska fÄ tillbaka mina pengar?

Det hÀr Àr viktigt att komma ihÄg nÀr man som författare skickar in sitt manus till ett förlag. Du pitchar en nÀstan fÀrdig produkt till en investerare.

Det Ă€r hĂ€r skillnaden kommer med ett hybridförlag. DĂ€r Ă€r det författaren sjĂ€lv som Ă€r riskkapitalisten. Även om hybridförlaget (enligt min definition) ska agera rĂ„dgivare (kanske likt en analytiker) sĂ„ Ă€r det författaren som i slutĂ€ndan fattar beslutet om investering och riskerar sina pengar. Det Ă€r mer uppenbart för författaren vid egenutgivning.

Hur Àr det dÄ med avkastningen pÄ investerat kapital vid bokutgivningar? Det finns förstÄs succéhistorier. En bok kan sÀlja 100 000 exemplar och dra in 10-15 Mkr till förlaget med en investering pÄ bara nÄgra hundra tusen. Men det mest sannolika Àr ju att den sÀljer under 1000 exemplar och dÀrmed ofta inte ens tÀcker investeringen.

PĂ„ tal om investeringar – investmentbolaget KKR köper Simon & Schuster. Köpesumman motsvarar lĂ„ngt mer Ă€n vad hela den svenska bokbranschen omsĂ€tter pĂ„ tvĂ„ Ă„r.

/Sölve Dahlgren
chefredaktör

PS. Tycker du att resonemanget delvis Àr bekant? Kanske du lÀste Att driva bokförlag Àr att vara riskkapitalist för nÄgra Är sedan?


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„För att fĂ„ veta mer, kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Nedan nĂ„gra av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Första mĂ„naden för 39 kr, dĂ€refter 99 kr/mĂ„n. Eller vĂ€lj helĂ„r för lĂ€gre pris. Vi har Ă€ven ett alternativ för fattiga författare.


UPPSNAPPAT

🔎 Bokfinnare. Lite ovĂ€ntat Ă€r Youtube det mest populĂ€ra sĂ€ttet att hitta nya böcker pĂ„ nĂ€tet för unga vuxna (14-25 Ă„r), enligt en undersökning som Nielsen gjort. Marginalen var inte stor, 34 % anvĂ€nder Youtube vs 32 % för Tiktok och 27 % för Instagram. Offline dominerar tips frĂ„n vĂ€nner (41 %) och fysiska bokhandlar (36 %). Viktigaste faktorerna för att vĂ€lja bok var bokbeskrivning (46 %) men Ă€ven författare och omslag, skriver The Bookseller.

📈 Kvartalsrapport. Är priset KKR betalar för Simon & Schuster rimligt? I skuggan av affĂ€ren slĂ€ppte S&S sina siffror för andra kvartalet 2023. FörsĂ€ljningen blev 292 miljoner dollar vilket innebĂ€r att första halvĂ„ret landar pĂ„ 550 (510) miljoner dollar, skriver Publishers Weekly. Bland förlagets nya storsĂ€ljare finns Hannah Grace vars Icebreaker nu sĂ„lt över 700 000 exemplar.

😿 CopyCA(I)T. Jane Friedman, vĂ€lkĂ€nd branschprofil internationellt, Ă€r en av mĂ„nga författare som drabbats av böcker utgivna i hennes namn pĂ„ Amazon. Troligen har bedragare anvĂ€nt AI-tjĂ€nster för att generera böckerna, skriver hon pĂ„ sin blogg. Fejktitlarna dök dessutom upp pĂ„ hennes offciella Goodreads-sida. Efter att hon rapporterat det togs titlarna bort helt frĂ„n Amazon. Eftersom författare inte kan varumĂ€rkesskydda sina namn – kommer detta att leda till att de tvingas skaffa sig sĂ€rskilda författarnamn och registera dessa?

đŸ‘©â€âš–ïž StorförlagsbrĂ„k. En lĂ„ngvarig konflikt mellan Danmarks tvĂ„ största förlag – Gyldendal och Lindhardt og Ringhog (Egmont) – ska avgöras av tre domare, skriver Bogmarkedet. I centrum för konflikten ligger 48 titlar ursprungligen utgivna av Gyldendal som Ă„terutgivits digitalt av Egmont Saga. Bland dessa finns verk av Dean Koontz och Nadine Gordimer. Saga har sĂ€krat rĂ€ttigheter frĂ„n författare och översĂ€ttare, men Gyldendal menar att översĂ€ttningarna fortfarande tillhör dem. I potten ligger runt 1 miljon DKK och andra mindre förlag följer utfallet med spĂ€nning.

Dödsolycka. Bloomsburys USA-chef Adrienne Vaughan har omkommit i en tragisk bÄtolycka i Italien, rapporterar Publishers Weekly. Tillsammans med sin man och tvÄ barn befann hon sig ombord pÄ en snabb motorbÄt utanför Amalfikusten nÀr den körde in i en stor segelbÄt. Hon kastades överbord och trÀffades av bÄtens propellrar. Föraren av motorbÄten utreds nu av italienska myndigheter. Adrienne Vaughan blev 45 Är.

🎧 NorgeLjud. Storytel Norge (som till hĂ€lften Ă€gs av Cappelen Damm) har passerat 160 000 abonnenter i Norge. Bolaget omsatte 350 miljoner norska kronor 2022, en ökning med 10 procent jĂ€mför med 2021. Vinsten blev 6,5 milj NOK. Konkurrenten Fabel (som Ă€gs av Gyldendal och Aschehoug) minskade sin omsĂ€ttning till 151 milj NOK (vilket dock delvis beror pĂ„ att ljudboksproduktionen tagits bort) men framför allt gjorde Fabel en förlust pĂ„ 20 milj NOK, skriv Bok365.

📚 Gamification. Den numera AmazonĂ€gda plattformen Goodreads har förvandlat boklĂ€sande till ett spel, enligt en artikel i Shondaland. Utmaningar i hur mĂ„nga böcker man ska lĂ€sa pĂ„ ett Ă„r och anvĂ€ndare som berĂ€ttar om kĂ€nslan av tillfredsstĂ€llelse av att markera en bok som lĂ€st. Och att halva nöjet med att lĂ€sa en bok Ă€r att recensera den.

âšœ NyttljudiskĂ€llan. Storytel-grundaren Jonas Tellander har sĂ„lt 200 000 Storytelaktier för 8 Mkr. Samtidigt kommer nyheten att han investerat i appen Sportscom dĂ€r abonnenter ska kunna lyssna live pĂ„ matchreferat frĂ„n Premier League, SHL och Allsvenskan. En lucka som Radiosporten lĂ€mnat pĂ„ senare Ă„r. Jonas försĂ€ljning motsvarade dock sĂ„dĂ€r 4 % av hans innehav i Storytel som nu Ă€r vĂ€rt runt 180 Mkr.

🚀 Kickstarter. Förvaltarna av Terry Pratchetts arv och Neil Gaiman samarbetar om ett nytt projekt: Good Omens: The Official (and Ineffable) Graphic Novel. En Kickstarter för att finansiera detta nĂ„dde mĂ„let redan efter tio minuter. I skrivande stund har 18 000 personer bidragit med över 12 Mkr (926 000 pund).
Intressant i sammanhanget: tvÄ rewards-alternativ Àr riktade till indiebokhandlare som kan boka 10-pack eller 20-pack (styckpris ungefÀr hÀlften av det andra backare betalar) av boken som Àr planerad att komma ut sommaren 2024. Den allra dyraste nivÄn (The Apocalypse Tier) ligger pÄ 8000 pund (över 105 000 kr) fanns bara i ett exemplar och den Àr redan sÄld.
Men de har en bit kvar till Sandersons rekord-Kickstarter (41,7 miljoner dollar).

💰 Auktion. FörsĂ€ljningen av storförlaget Simon & Schuster i USA kan bli klar inom nĂ„gra veckor. De tre budgivarna Ă€r enligt HarperCollins, KKR samt Richard Hurowitz pĂ„ Octavian & Company. Med andra ord har varken Bonnier Books eller Storytel lagt ett bud. Men de kan förstĂ„s köpa av KKR om nĂ„got Ă„r. Kanske ett joint venture för att tvinga in prenumerationsmodellen i USA och öppna dörren för bĂ„de Bookbeat och Storytel? Sannolikt inte. Enligt Publishers Weekly kan priset landa runt 1,65 miljarder. Dollar. SĂ„ i skrivande stund 17,4 miljarder kr.

đŸŒŒ SkĂ„nepris. Författaren Björn Ranelid fĂ„r utnĂ€mningen Årets skĂ„ning 2023 av Stiftelsen SkĂ„nelĂ€ndska Flaggans Dag och KvĂ€llsposten. Vinnaren röstades fram av tidningens lĂ€sare och de som följer stiftelsen. Björn Ranelid (född 1949 i Malmö) delar numera sin tid mellan Stockholm och Kivik pĂ„ Österlen. I Ă„r Ă€r det 40 Ă„r sedan han debuterade som författare och sedan dess har han skrivit mer Ă€n fyrtio böcker som tillsammans sĂ„lt över en miljon ex. Till hösten kommer romanen VĂ€rldens vackraste kĂ€rlekshistoria.

🏆 Bookerpriset. Nu har den lĂ„nga listan med 13 nominerade författare/böcker till Bookerpriset slĂ€ppts. De nominerade kommer frĂ„n sju lĂ€nder pĂ„ fyra kontintenter – men Irland har fyra. Förstapriset Ă€r pĂ„ 50 000 pund (just nu motsvarande 677 000 kr) men alla de sex som tar sig till den korta listan (presenteras i september) fĂ„r 2500 pund och en specialinbunden utgĂ„va av sin bok. HĂ€r Ă€r de nominerade, nĂ„gra av författarna finns utgivna pĂ„ svenska och nĂ„gra av titlarna lĂ€r dyka upp hĂ€r framöver. Fyra debutanter (*) pĂ„ listan:
Ayọ̀bĂĄmi AdĂ©bĂĄyọ̀ (Nigeria) A Spell of Good Things
Sebastian Barry (Irland) Old God’s Time
Sarah Bernstein (Kanada), Study for Obedience
Jonathan Escoffery (USA), If I Survive You (*)
Elaine Feeney (Irland), How to Build a Boat
Paul Harding (USA), This Other Eden
SiĂąn Hughes (UK), Pearl (*)
Viktoria Lloyd-Barlow (UK), All the Little Bird-Hearts (*)
Paul Lynch (Irland), Prophet Song
Martin MacInnes (UK), In Ascension
Chetna Maroo (UK), Western Lane (*)
Paul Murray (Irland), The Bee Sting
Tan Twan Eng (Malaysia), The House of Doors

TEXTANNONSER

NOFF Ă€r branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GĂ„ med idag och fĂ„ tillgĂ„ng till webinarier, utbildningar och förmĂ„nliga rabatter pĂ„ förlagsrelaterade tjĂ€nster. Bli medlem idag!

Din annons hĂ€r? sales@boktugg.se

FLER RUBRIKER

I en sĂ€ljtext för Adolf Hitlers ”Mein kampf” pĂ„ nĂ€tbokhandeln Adlibris hemsida hyllades författaren som ”en av de absolut starkast lysande stjĂ€rnor den vita rasen Ă„stadkommit”, skriver Aftonbladet. Adlibris sĂ€ger sig…

Författaren Dmitrij Gluchovskij avfĂ€rdar den ryska fĂ€ngelsedomen mot honom som ”600 sidor skitsnack” och ”ren politik”. – LĂ„t dem brinna i helvetet, sĂ€ger han till Kulturnyheterna i SVT. Den regimkritiske…

Paramount Global Ă€r överens med investmentbolaget KKR som köper amerikanska storförlaget Simon & Schuster för 1,62 miljarder dollar. Om myndigheterna ger klartecken. I november förra Ă„ret sa en domare nej…

Den ryske författaren Dmitrij Gluchovskij dömdes i sin frĂ„nvaro till Ă„tta Ă„rs fĂ€ngelse av en rysk domstol under mĂ„ndagen. Gluchovskij, som redan tidigare var stĂ€mplad som ”utlĂ€ndsk agent”, dömdes för…

Även coola fotbollsstjĂ€rnor har varit barn med alla de kĂ€nslor barn har. Anja Gatus senaste bok Dröm stort, Zećira Ă€r baserad pĂ„ den i högsta grad aktuella mĂ„lvakten Zećira MuĆĄovićs…

TvĂ„ 17-Ă„riga pojkar försöker slĂ„ vĂ€rldsrekord i att kyssas. Det rĂ€ckte för att göra David Levithans bok ”VĂ€rldens viktigaste kyss” till en av de mest förbjudna i amerikanska skolor. –…

HĂ„kan Nessers tilltro till juridiken vacklar efter skattehĂ€rvan dĂ€r han stod Ă„talad – och friades. Men tilltron till fiktiva brott har han kvar. Nu Ă€r han aktuell med den Ă„ttonde…

NĂ€r Ă„rets Medeltidsvecka i Visby drar igĂ„ng 6 augusti Ă€r det med Mat och dryck som tema och en matlagningstĂ€vling stĂ„r pĂ„ programmet. Vinsten? Ett eftertraktat exemplar av en sedan…

MĂ„nga författare kĂ€nner sig lurade av att ha skickat in till bokförlag som erbjuder bĂ„de traditionell utgivning och medfinansierad utgivning. HĂ€r Ă€r ett ansprĂ„kslöst förslag till hur problemet kan lösas….

Hashtaggen ”booktok” dĂ€r personer, sĂ„vĂ€l kĂ€nda som okĂ€nda, tipsar om sina favoritböcker har blivit ett fenomen pĂ„ Tiktok. Även i Sverige ökar trenden, nĂ„got Maren Mogstad pĂ„ företaget Bookinfluencers hoppas…

De senaste 100 rubrikerna hittar du hÀr >>


DEBUTANTER

HĂ€r hittar du fler aktuella debutanter >>