Författaren Dmitrij Gluchovskij döms till åtta års fängelse i Ryssland

Den ryske författaren Dmitrij Gluchovskij, känd för boken "Metro 2033", dömdes under måndagen till åtta års fängelse av en rysk domstol. Arkivbild: Henrik Montgomery/TT.

Den ryske författaren Dmitrij Gluchovskij dömdes i sin frånvaro till åtta års fängelse av en rysk domstol under måndagen.

Gluchovskij, som redan tidigare var stämplad som ”utländsk agent”, dömdes för att ha spridit ”falsk information” om den ryska armén och för att ha fördömt Moskvas Ukraina-offensiv på sociala medier.

Han dömdes enligt den lag som antogs kort efter att president Vladimir Putin skickade trupper till Ukraina i februari 2022 och som sedan dess ofta har använts för att kväsa kritik mot offensiven.

Gluchovskij har skrivit dystopiska romaner – hans mest kända är Metro 2033 – om totalitära samhällen och han har konsekvent fördömt kriget mot Ukraina.

Efter en rysk attack mot Odessa i slutet av förra månaden publicerade han till exempel en svart fyrkant med ordet ”Odessa” tillsammans med ett hjärttecken på Instagram och på årsdagen av den fullskaliga konflikten i februari skrev han på sociala medier: ”Precis som för ett år sedan är jag helt övertygad om att detta krig är lika förödande för Ryssland och vårt folk som det är dödligt och destruktivt för den nation som jag älskar, nämligen Ukraina.”

Glukhovsky har också skrivit inlägg till stöd för den redan fängslade oppositionspolitikern Alexej Navalnyj, som förra veckan dömdes till ett 19-årigt fängelsestraff.

Fakta: Dmitrij Gluchovskij

Född: I Moskva 1979.

Bakgrund: Är utbildad journalist och har arbetat som korrespondent för bland annat Euronews och Russia Today. “Innan det blev en propagandakanal för Putin.” Han har också skrivit krönikor för den oberoende tidningen Novaja Gazeta.

Hans debut “Metro 2033” gavs ut som bok 2005 och är i dag en av tidernas mest sålda science fiction-romaner, med två uppföljare. Den har också filmatiserats. Andra böcker är “Dusk” (2007), “Tales about the motherland” (2010), ”Metro 2034” (2009), ”Future” (2013), ”Metro 2035” (2017) och ”Text” (2017). Utpost gavs ut som som en ljudboksföljetong av Storytel 2019.

Hans böcker har också blivit flera tv-spel, bland andra ”Metro 2033” (2010), ”Metro last light” (2013) och ”Metro exodus” (2019).

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.