Dmitrij Gluchovskij om domen: ”600 sidor skitsnack”

Förläggare Ola Wallin i samband med Nobelpriset i litteratur 2015. Arkivbild: Marcus Ericsson/TT.

Författaren Dmitrij Gluchovskij avfärdar den ryska fängelsedomen mot honom som ”600 sidor skitsnack” och ”ren politik”.
– Låt dem brinna i helvetet, säger han till Kulturnyheterna i SVT.

Den regimkritiske Gluchovskij hade lämnat Ryssland redan före den storskaliga ryska invasionen av Ukraina och lever på hemlig ort. I sin frånvaro har han nu dömts till åtta års fängelse för att ha spridit ”falsk information” om den ryska armén och efter att ha fördömt Rysslands krig på sociala medier.

Till Kulturnyheterna framhåller Dmitrij Gluchovskij att den ryska regimen tvingar honom i exil samtidigt som man försöker skrämma andra till tystnad.

– Jag delade information om vad som pågick i Butja, Irpin, Mariupol och Charkiv. Jag sade att Vladimir Putin är ansvarig för kriget. Jag kallade kriget för ett krig, säger han till Kulturnyheterna och kallar domen för politisk teater.

Knappast förvånande

Mot bakgrund av den senaste tidens domar mot andra regimkritiker är fängelsedomen mot Dmitrij Gluchovskij knappast förvånande, resonerar författarens svenska förläggare Ola Wallin som senast hade kontakt med Gluchovskij för några månader sedan.

– Den som hamnar i det ryska domstolssystemet är i praktiken redan dömd, säger Ola Wallin.

Den bästsäljande sci-fi-författaren har uttryckt sin kritik även i allegorisk form. I de dystopiska romanerna ”Metro 2033”, ”Metro 2034” och ”Metro 2035” har människor bosatt sig i tunnelbanan efter ett kärnvapenkrig.

– ”Metro 2035” riktar sig egentligen till en rysk publik, den handlar om propagandan och om hur man döljer de sanna förhållandena i världen, om hur en liten maktklick gör det här för för att behålla makten, säger Ola Wallin.

Gluchovskij har också varit helt öppen med sin syn på invasionen av Ukraina. På årsdagen av den fullskaliga konflikten i februari skrev han på sociala medier: ”Precis som för ett år sedan är jag helt övertygad om att detta krig är lika förödande för Ryssland och vårt folk som det är dödligt och destruktivt för den nation som jag älskar, nämligen Ukraina.”

Efter Putins fall

Ola Wallin tror inte att fängelsedomen förändrar något i praktiken för Gluchovskij som med eller utan fängelsedom inte lär kunna återvända till Ryssland förrän efter Putinregimens fall. Hans senaste roman ”Utpost” kom på svenska tidigare i år och utspelas i ett litet Ryssland, efter det stora kriget. Gluchovskij skrev den redan före invasionen och Ola Wallin ser ”Utpost” som en skildring av det framtida Ryssland.

– Det är bara en liten spillra kvar, och på så sätt är det lite visionärt. Jag tror att det är dit man är på väg, till ett sammanbrott av något slag. Den ryska federationen kan komma att upplösas till mindre stater, och det vore det bästa tror jag, säger Ola Wallin.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: Dmitrij Gluchovskij

Född: I Moskva 1979.

Bakgrund: Är utbildad journalist och har bland annat skrivit krönikor för den oberoende tidningen Novaja Gazeta.

Hans debut “Metro 2033” gavs ut som bok 2005 och är i dag en av tidernas mest sålda science fiction-romaner, med två uppföljare. Andra romaner på svenska är ”Mess” (2022) och “Utpost” (2023). ”Utpost” publicerades först som ljudboksföljetong av Storytel 2019.

Hans böcker har också blivit tv-spel, bland andra ”Metro 2033” (2010), ”Metro last light” (2013) och ”Metro exodus” (2019).

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.