Klart: KKR köper Simon & Schuster för 1,62 miljarder dollar

Simon & Schusters kontor i New York. Foto: iStock.

Paramount Global är överens med investmentbolaget KKR som köper amerikanska storförlaget Simon & Schuster för 1,62 miljarder dollar. Om myndigheterna ger klartecken.

I november förra året sa en domare nej till jätteaffären – Penguin Random House fick inte köpa Simon & Schuster. Det var två år efter att nyheten Penguin Random House köper Simon & Schuster för 2,175 miljarder dollar kablades ut.

Trots inflationen har priset sjunkit rejält de här tre åren. Det fanns kritiska röster som menade att PRH var villiga att betala ett överpris för S&S.

Men nu är det alltså klart med en ny köpare och det blir det för bokbranschen välkända investmentbolaget KKR som bland annat sedan 2020 äger Overdrive och dessutom sålt Audiobooks.com till Storytel. Nyligen sålde KKR även ljudboksförlaget RBmedia, vilket några menade var avsett att frigöra kapital till köpet av Simon & Schuster.

Nu får KKR betala 1,62 miljarder dollar (motsvarande 17,2 miljarder kronor) för förlaget med 1600 anställda.

Enligt bland andra Publishing Perspectives, som citerar ett pressmeddelande, har KKR för avsikt att investera i Simon & Schuster och hjälpa förlaget att växa. Kanske rentav ge PRH välbehövlig konkurrens även framöver?

KKR utlovar även möjligheter för de anställda att bli delägare i Simon & Schuster. Förlaget grundades 1924 i New York av Richard Leo Simon och Max Lincoln Schuster. Nästa år är det alltså dags för 100-årsjubileum. Frågan är om det kommer att firas i domstol med konkurrensmyndigheter eller om affären får ett snabbt godkännande?

Investeringen sker via KKR:s North America Fund XIII som förvaltar ett kapital på 19 miljarder dollar. Vilket ger en aning om hur stort KKR förutom att de har över 4000 anställda.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.