🍾 Förlagskonspiration (Nyhetsbrev #448)

Aha. I veckan besökte jag den lokala bokhandeln. Plötsligt kom det fram en ung student kassan för att betala en pÀrm hon valt ut för att samla sina papper i. Jag noterade att hon anvÀnde det digitala kreditkort som finns i nyare mobiltelefoner och bankappar.

Och plötsligt förstod jag vad de hĂ€r skolpolitikerna tjatar om. Det hĂ€r Ă€r alltsĂ„ vad det innebĂ€r att ”gĂ„ frĂ„n skĂ€rm till pĂ€rm”.

Efter att ha intervjuat lite folk utanför bokbranschen den senaste veckan inser jag ocksÄ att digitaliseringen gÄr betydligt fortare pÄ andra hÄll. Risken Àr att vi missar nya kraftfulla digitala verktyg i vÄr iver att behÄlla befintliga strukturer. Att sÀtta kurs mot det förra Ärhundradet Àr ingen god idé. Tror jag.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorer och swishbidrag.


En fest Àr ett bra tillfÀlle att nÀtverka.

EN TANKE

Om jag skulle starta ett nytt förlag

En tanke som slog mig efter att ha följt sociala medier i helgen dÀr mitt flöde fylldes av bilder frÄn en stor fest med författare var hur man skulle bÀra sig Ät för att starta ett nytt framgÄngsrikt förlag och gÄ frÄn noll till hundra miljoner pÄ nÄgra Är.

Först skulle jag vÀlja en genre som Àr stor i digitala format och samtidigt har en viss bredd. Det givna valet Àr förstÄs spÀnning. Det rymmer deckare, thrillers och ytterligare nÄgra dussin subgenrer.

DÀrefter skulle jag förstÄs identifiera nÄgra starka namn som skulle kunna övertalas att ge ut sin nÀsta bok pÄ det dÀr förlaget. Givetvis utan att offentliggöra mina planer.

IstÀllet skulle jag bjuda in alla potentiella författare, kanske mer Àn hundra riktigt framgÄngsrika deckarförfattare för att kunna nÀtverka med dem under trevliga former utan krav eller förvÀntningar.

Kanske skulle jag ha en tÀckmantel för festen, kanske ett jubileum av nÄgot slag. Vi vet ocksÄ att den perfekta personen för att dra igÄng ett sÄnt hÀr förlag Àr en framgÄngsrik författare (Lex Piratförlaget) som kan fÄ med sig en bra förlÀggare och redaktör för att dÀrefter rekrytera duktiga PR-mÀnniskor och sÀljare. Plus allt annat som ett förlag behöver för att serva sina författare och driva bokförsÀljning. Idag kanske man skulle knyta till sig ett gÀng inlÀsare ocksÄ, bara för att?

En handfull starka författarskap skulle rÀcka för att överleva, ett dussin framgÄngsrika författare skulle bli ett mellanstort förlag medan ett tjog bÀstÀljande författare bildar grunden för ett storförlag som omsÀtter 100 Mkr. Och med hundra författare i samma genre kan man ta över Crimetime.

Men det Àr förstÄs konspirationsteorier och inget scenario som förlagscheferna ska behöva ligga sömnlösa över. Eller?

/Sölve Dahlgren
chefredaktör Boktugg


SPONSRAT

Bokförlaget Stolpe söker Driven projektledare inom Àmnet hÀlsa
Bokförlaget Stolpe ger ut högkvalitativ facklitteratur under devisen hantverk, bildning och skönhet. Nu söker vi en projektledare inom området hälsa. Om verksamheten Bokförlaget Stolpe ger ut fackböcker av hög kvalitet…
Bokförlaget Stolpe söker Driven projektledare inom Àmnet hÀlsa
Bokförlaget Stolpe ger ut högkvalitativ facklitteratur under devisen hantverk, bildning och skönhet. Nu söker vi en projektledare inom området hälsa. Om verksamheten Bokförlaget Stolpe ger ut fackböcker av hög kvalitet…

SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„För att fĂ„ veta mer, kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer ca 2 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Första mĂ„naden för 39 kr, dĂ€refter 99 kr/mĂ„n. Eller vĂ€lj helĂ„r för lĂ€gre pris. Vi har Ă€ven ett alternativ för fattiga författare.


UPPSNAPPAT

👧 LindgrenvĂ€rvning. Annie Lööf, tidigare nĂ€ringsminister, tar plats i styrelsen för Astrid Lindgrens Vimmerby AB. Lööf sjĂ€lv betonar sin stolthet i att bidra till utvecklingen av Astrid Lindgrens Vimmerby och dess roll i smĂ„lĂ€ndska besöksnĂ€ringen. Styrelseordförande, Nils Nyman, betonar Lööfs vĂ€rdefulla kompetens och passande vĂ€rderingar för bolaget (vari ingĂ„r Astrid Lindgrens VĂ€rld, NĂ€s Astrid Lindgrens barndomshem och Astrid Lindgrens Vimmerby Möten och konferenser).
Fotnot: Den 18 oktober slÀpps boken OcksÄ Annie dÀr hon delar med sig av det som funnits under ytan, bakom rubrikerna och besluten under hennes Är i politiken.

📚 Kooperativ. Är kooperativa bokhandlare framtiden? Den frĂ„gan stĂ€ller sig Book Riot i en artikel dĂ€r de tittar pĂ„ hur allt fler bokhandlar i USA startas med en Ă€garstruktur som inte bygger pĂ„ en enskild bokhandlare. Det som ett svar pĂ„ frĂ„gan hur smĂ„ fristĂ„ende bokhandlare ska överleva med höjda hyror, högre löner och lĂ„ga marginaler pĂ„ böcker samt konkurrens frĂ„n bĂ„de nĂ€tbokhandlare och digitala format. NĂ„gra vĂ€ljer ett kooperativt Ă€gande som ligger mellan det kommersiella och det ideella.

đŸŽ„ Indieförfattarindiefilm. Adam Grandy tĂ€nker göra en dokumentĂ€rfilm om indieförfattare med arbetstiteln Indie Author: a documentary for all who dare to dream. För att finansiera inspelningen kör han just nu en Kickstarter som i skrivande stund nĂ„tt halvvĂ€gs till mĂ„let pĂ„ 40 000 dollar (438 000 kr). Planen Ă€r att starta inspelningar i januari 2024 och premiĂ€r ett Ă„r senare – pĂ„ en biograf i Virginia.

🎧 TimersĂ€ttning. Eftersom Storytel, till skillnad frĂ„n sina konkurrenter, tillĂ€mpar revenue share berĂ€knas en royalty per timme för varje kvartal. Detta gör att den gĂ„r upp och ner, pĂ„verkat av lyssning och intĂ€kter. Andra kvartalet 2023 gav den högsta royaltynivĂ„n sedan timbaserad ersĂ€ttning infördes 2019. Trots höjda priser fick förlagen se sin ersĂ€ttning sjunka frĂ„n 2,38 kr (Q2) till 2,31 kr (Q3) per timme lyssnad ljudbok. Men det Ă€r trots allt bĂ€ttre Ă€n samma period förra Ă„ret dĂ„ ”timpenningen” endast var 2,08 kr.
Notera att detta gÀller förlag som har 50-50-avtal med Storytel. Det finns de som har högre andel Àn 50 % och dÀrmed kan fÄ ytterligare ören per timme (4,61 öre per procent nÀmare bestÀmt).

đŸ˜± Spotifypanik. Britttiska Society of Authors har gjort ett skarpt kritiskt uttalande efter beskedet att Spotify ska erbjuda 15 timmars ljudbokslyssning till sina Premiumabonnenter. SoA Ă€r sĂ€rskilt oroade av att förlagen har skrivit avtal med Spotify utan att rĂ„dfrĂ„ga författarna och menar att knappast nĂ„gra avtal omfattar streamingrĂ€ttigheter. De drar Ă€ven paralleller till musikbranschen och farhĂ„gor om att det skadar styckförsĂ€ljningen. Avslutningsvis radar de upp en rad punkter om krav pĂ„ transparens i avtalen och att författare ska fĂ„ lika mycket betalt som för en sĂ„ld ljudbok samt refererar till ett pĂ„stĂ„ende om att streamingtjĂ€nster Ă€ven skadar backlistförsĂ€ljning – vilket nordiska förlag vet i sjĂ€lva verket Ă€r tvĂ€rtom.

💰 Prisdonation. Årets mottagare av Astrid Lindgren Memorial Award (Alma-priset), den amerikanska författaren Laurie Halse Anderson, donerar 100 000 dollar av sina prispengar (ca 1,1 miljoner svenska kronor) till Amerikanska PEN och deras arbete mot bannlysandet av böcker i USA. ”Censur Ă€r rĂ€dslans barn och okunnighetens far”, sĂ€ger Laurie Halse Anderson.

😀 Lyckoprofessor. Micael DahlĂ©n blev vid 34 Ă„rs Ă„lder Sveriges yngste professor 2008. ”Nu blir han professor i lycka, vĂ€lbefinnande och vĂ€lfĂ€rd (wellbeing, welfare and happiness) dĂ„ Handelshögskolan har som mĂ„l att under tio Ă„r bygga upp ett vĂ€rldsledande kunskapscenter”, skriver hans förlag Volante i ett pressmeddelande. Han har skrivit flera böcker pĂ„ liknande teman: Kaosologi, En liten bok om lycka och En liten bok om meningen med livet samt Sifferdjur.

TIPS FRÅN VÅR SPONSOR

NOFF Ă€r branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GĂ„ med idag och fĂ„ tillgĂ„ng till webinarier, utbildningar och förmĂ„nliga rabatter pĂ„ förlagsrelaterade tjĂ€nster. Bli medlem idag!

FLER RUBRIKER

Författaren Ann GomĂ©r fĂ„r Studieförbundet Vuxenskolans LĂ€ttlĂ€st-pris 2023 för sin roman ”Rockfesten”. ”Att fĂ„ LĂ€ttlĂ€st-priset Ă€r ungefĂ€r som att fĂ„ nobelpriset i litteratur. Det finns bara ett pris inom den…

En av de största amerikanska poeterna – och en autentisk mĂ€nniska. SĂ„ blir Nobelpristagaren Louise GlĂŒck ihĂ„gkommen efter att hon gick bort i sviterna av cancer pĂ„ fredagen. Louise fick…

Beskedet kom ovĂ€ntat om poeten och Nobelpristagaren Louise GlĂŒcks död, sĂ€ger hennes svenska förlĂ€ggare Per Bergström. – Vi hade kontakt via mejl sĂ„ sent som i somras om möjligheten för…

Den amerikanska poeten och Nobelpristagaren Louise GlĂŒck Ă€r död. Hon blev 80 Ă„r gammal. Det var 2020 som GlĂŒck tilldelades Nobelpriset i litteratur för sin ”omisskĂ€nnliga poetiska röst, som med…

Författaren till den internationellt uppmĂ€rksammade boken Gomorra om den italienska maffian, har dömts till böter av en domstol i Rom för Ă€rekrĂ€nkning av Italiens premiĂ€rminister Georgia Meloni. Roberto Savioni pĂ„minde…

I 38 Ă„r har HĂ€ssleholms bokhandel försett kunderna med böcker, men nu Ă€r det slut. Bokhandeln försattes nyligen i konkurs pĂ„ grund av hyresskulder. Om bokhandeln kommer att leva vidare…

Bokförlaget Stolpe ger ut högkvalitativ facklitteratur under devisen hantverk, bildning och skönhet. Nu söker vi en projektledare inom omrĂ„det hĂ€lsa. Om verksamheten Bokförlaget Stolpe ger ut fackböcker av hög kvalitet…

Harry Whittaker tog sin mammas bĂ€stsĂ€ljande bokserie ”De sju systrarna” i mĂ„l, dĂ€rtill med en roman som har sĂ„lt mest av alla i Sverige. Men nu vill han bli författare…

Den ukrainske poeten och författaren Serhij Zjadan fĂ„r Ă„rets Tucholskypris av Svenska Pen. Prissumman Ă€r 150 000 kronor. Zjadan beskrivs som ”en av de viktigaste och mest sĂ€rprĂ€glade rösterna i…

Texter skrivna av Nobelpristagare som Jon Fosse, Abdulrazak Gurnah och Svetlana Aleksijevitj har utan tillĂ„telse anvĂ€nts för att trĂ€na AI-verktyg. Det uppger ”Kulturnytt” i Sveriges Radio som gjort en kartlĂ€ggning utifrĂ„n en…

Hon har hyllats för sina kortberĂ€ttelser och hennes sagolika socialrealism jĂ€mförs med Astrid Lindgrens böcker. Nu blir Ingvild RishĂžis kritikerrosade roman film. Men succĂ©n föregicks av flera Ă„rs skrivkramp. Ingvild…

De senaste 100 rubrikerna hittar du hÀr >>


DEBUTANTER

HĂ€r hittar du fler aktuella debutanter >>


đŸ€Ÿ Tack för att du lĂ€ste …

… Ă€nda hit. Du som Ă€r verkligt intresserad av bokbranschen bör bli betalande prenumerant sĂ„ fĂ„r du Ă€ven tillgĂ„ng till Analysbrevet. DĂ€r gĂ„r vi pĂ„ djupet kring strategi, trender och fenomen.

Om du Àr nöjd med att lÀsa enbart detta (gratis) nyhetsbrev sÄ övervÀg att swisha en liten slant till oss dÄ och dÄ. Swishar du 100 kr eller mer sÄ fÄr du Àven prova Analysbrevet gratis under en kort period. Gör dÄ sÄ hÀr:

1. Swisha minst 100 kr till 123-483 18 71 (Klicka hÀr för QR-kod)

2. Mejla till support@boktugg.se och berÀtta det sÄ att vi fÄr din epostadress. För varje hundralapp fÄr du 25 dagar som Insider. LÀs mer hÀr.

PS. Du kan naturligtvis swisha en tjuga eller femtiolapp ocksÄ. Alla bidrag hjÀlper oss att finansiera journalistiken.