Tucholskypriset 2023 till Serhij Zjadan

Serhij Zjadan får årets Tucholskypris av Svenska Pen. Arkivbild: PER LARSSON / TT.

Den ukrainske poeten och författaren Serhij Zjadan får årets Tucholskypris av Svenska Pen. Prissumman är 150 000 kronor.

Zjadan beskrivs som ”en av de viktigaste och mest särpräglade rösterna i den ukrainska samtidslitteraturen, som förbehållslöst skildrar det angreppskrig hans land utsätts för”.

På svenska finns fler av hans titlar, däribland romanen ”Internatet” (2023) och diktsamlingen ”Antennen” (2022). Serhij Zjadan är bosatt i Charkiv, nära fronten och arbetar vid sidan av sitt skrivande med humanitära insatser.

”I och med Rysslands fullskaliga invasion har Serhij Zjadan blivit en röst för det fria Ukraina. Hans outtröttliga arbete visar på den viktiga roll som litteraturen kan spela även under de mest fruktansvärda omständigheter” säger Svenska Pens ordförande Kerstin Almegård i ett pressmeddelande.

Tucholskypriset är ett yttrandefrihetspris på 150 000 kronor.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL