Jon Fosses verk har använts för att träna AI

Nobelpristagaren Jon Fosses texter har använts för att träna AI-verktyg, uppger "Kulturnytt" i Sveriges Radio. Foto: JESSICA GOW/TT

Texter skrivna av Nobelpristagare som Jon Fosse, Abdulrazak Gurnah och Svetlana Aleksijevitj har utan tillåtelse använts för att träna AI-verktyg. Det uppger ”Kulturnytt” i Sveriges Radio som gjort en kartläggning utifrån en databas framtagen av den amerikanska tidningen The Atlantic.

Tidningen har tidigare avslöjat hur 100 000-tals författare olovligen använts utan tillåtelse för att träna bland annat Metas AI-verktyg.

– Vi tycker att det här rätt och slätt är stöld. Det ett sätt att använda upphovsrättsligt material utan tillåtelse, säger Brynjulf Jung Tjønn vid Norsk författerförening till ”Kulturnytt”.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL