Harry Whittakers mamma Lucinda Riley gjorde honom till författare

I januari börjar Harry Whittaker skriva sin första helt egna roman. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT.

Harry Whittaker tog sin mammas bästsäljande bokserie ”De sju systrarna” i mål, därtill med en roman som har sålt mest av alla i Sverige. Men nu vill han bli författare av egen – och mer humoristisk – kraft.

Under hela sina uppväxt fick Harry Whittaker höra att han skulle gå i sin mors, Lucinda Rileys, fotspår och skriva böcker.

– Jag sade nej nej, jag vill inte, jag ska gör något helt annat, och det var så jag blev radioproducent, säger han i dag.

Under många har han turnerat med en improvisationsteater och underhållit BBC:s lyssnare i norra England med ”fåniga lekar och veckans historier”. I sitt återkommande radioinslag ”När Harry träffade Sally”, har Harry Whittaker intervjuat mängder av slumpvis utvalda kvinnor vid namn Sally.

Men nu är han ändå på god väg att bli författare på heltid, och vägen dit har gått via hans mammas bästsäljarserie ”De sju systrarna”.

Lucinda Riley avled 2021 utan att hinna skriva den sista delen i sin bästsäljande serie ”De sju systrarna”. Foto: TERJE BENDIKSBY/NTB.

Långt privatsamtal

Julen 2018 frågade hon sin äldste son om han kunde skriva klart hennes romanserie ifall hon inte skulle hinna avsluta den själv. Lucinda Riley hade då haft cancer i flera år men blivit bättre – vilket fick alla att tro att hon skulle leva för evigt, berättar Harry Whittaker som genast svarade ja. Under fem eller sex timmar hade mor och son sedan ett samtal som förblir privat för alltid, framhåller han. I stället för den exakta handlingen talade de om böckernas ”emotionella innehåll”.

Harry Whittakers Atlas : historien om Pa Salt publicerades världen över i maj i år och blev den roman som sålde bäst i Sverige under april till och med juni. Efter sin mors död 2021 hade han ganska exakt ett år på sig att skriva den avslutande delen om de sju adoptivsystrarnas pappa där alla frågor från de tidigare böckerna skulle besvaras.

Förutom samtalen med sin mamma hade han 30 sidor text som hon hade skrivit många år tidigare till ett produktionsbolag i Hollywood som inför en möjlig filmatisering ville veta vilken riktning bokserien skulle ta.

– Det är som med allt annat i livet: ett enormt tryck och en skräckinjagande deadline är ytterst hjälpsamt att ha, säger Harry Whittaker som var tvungen att skriva ”överallt” – på tåg och på hotellrum mitt i natten under teaterturnéerna.

Förmedla hopp

Lucinda Riley skrev en gång att hon ville förmedla hopp med ”De sju systrarna”. Sonen tror att de starka kvinnliga huvudpersonerna är en av förklaringarna till bokseriens popularitet.

– Och som kaviaren på det: det är eskapism, ren fantasy. Vi lever i en svår värld och det faktum att man kan flytta sig själv till den här sagovärlden, till ett bättre universum, det tror jag är ganska viktigt. Mamma var en positiv människoälskade person, och det märks i hennes böcker.

Ingen sätter sig och skriver romaner för att i första hand bli framgångsrik eller berömd, enligt Whittaker som just nu jobbar med att omarbeta tre av sin mors tidigare romaner som ska ges ut på nytt.

TT: Men vill du inte bli en författare på egna ben?
– Jo, i januari börjar jag skriva min egen roman, det kommer att bli mer i stil med Nick Hornby and Dave Nichols som jag identifierar mig mer med, det är mer min röst.

TEXT: ERIKA JOSEFSSON/TT

Fakta: Harry Whittaker

Ålder: 30.

Familj: Sambo med Tory, katt, tre syskon.

Bor: I Yorkshire.

Bakgrund: Radioproducent, spelar improvisationsteater i gruppen ”Any suggestions improv”, mest kända för sin parodi på tv-serien ”Doctor Who”.

Böcker: Barnboksserien ”Guardian angels” med sin mamma Lucinda Riley, avslutade därefter hennes bästsäljarserie ”De sju systrarna”.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL