114 000 sålda exemplar på en månad – succé för bok 8 i Sju systrar-serien

Lucinda Riley gick bort innan hon han avsluta serien om de sju adoptivsystrarna. Hennes äldsta son Harry Whittaker har nu gjort det. Och den har blivit en försäljningssuccé. Foto: Pressbild Bazar.

Den åttonde och sista delen i Lucinda Rileys succéserie Sju systrar, Atlas: historien om Pa Salt, har en månad efter utgivning sålts i 114 000 exemplar i Sverige – varav 55 000 pappersböcker. Förlaget har fått trycka till flera gånger redan.

– Vi visste såklart att Rileys böcker är oerhört populära men det här var verkligen över förväntan. Vi har fått trycka till boken flera gånger och bokhandlarna har rapporterat om att läsarna stod och ryckte i böcker på släppdagen. Det är extra kul att se att den fysiska boken har en sådan kraft, säger Mikaela Sörenson, säljansvarig på Bazar, i ett pressmeddelande.

Atlas: historien om Pa SaltDen åttonde och sista delen i Lucinda Rileys romansvit om de sju adoptivsystrarna släpptes globalt 11 maj och har toppat alla försäljningslistor, uppmärksammats i TV och nått en makalös mängd lyckliga läsare.

”Bokhandlarna ute i Sverige har beskrivit utgivningen som en fest i stil med när Harry Potter-böckerna släpptes. Det är en otroligt stark påminnelse om att en riktigt bra bok fortfarande fungerar i den fysiska bokhandeln”, skriver förlaget.

Även om Atlas: Historien om Pa Salt toppat lyssnarlistorna på streamingtjänsterna är det i inbundet format som boken på kort tid har nått försäljningssiffror utöver det vanliga, menar Bazar. Redan mindre än en månad efter utgivningen har boken sålt över 55 000 fysiska exemplar och 114 000 totalt.

Tyvärr hann aldrig Lucinda besöka Sverige innan hennes bortgång 2021. Men hennes äldsta son Harry Whittaker, som avslutat serien helt enligt sin mors önskemål, besöker Bokmässan i Göteborg i höst.

– Jag är otroligt glad över hur de svenska läsarna tagit emot Atlas, och att den anses vara en passande avslutning på Lucindas episka svit. Jag ser verkligen fram emot att personligen träffa de sju systrarna-fansen på Bokmässan i Göteborg i september, hälsar Harry Whittaker i samma pressmeddelande.

Atlas: historien om Pa Salt gick rakt in på förstaplatsen i England, Irland, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Brasilien, Sydafrika, Australien, Nya Zeeland, Spanien och Sverige när den gavs ut 11 maj. Boken är del 8 i serien om de sju adoptivsystrarna, löst baserade på legenden om stjärnkonstellationen Plejaderna.

Boktuggs fotnot: Förlaget brukar ofta tjäna mycket mer på ett tryckt exemplar än en strömmad ljudbok. Det gäller förstås även denna bok. Men skillnaden är sannolikt mindre än på många andra titlar med tanke på bokens längd. Den inbundna utgåvan är 665 sidor (och förmodligen några tomma sidor för att det ska jämnt ut med arken) och ljudboken 21.5 timmar. Detta innebär i sin tur ett högt tryckpris och en hög ersättning per ljudbok.

Även om fysisk bokhandel stått för en stor del av försäljningen har den även sålts på kampanj hos Ica för 199 kr och i Bonniers bokklubb för 189 kr, vilket indikerar inköpspriser långt under ordinarie fpris på 170 kr.

En ny bok i en serie brukar dra med sig tidigare titlar i serien, vilket framför allt syns hos digitala abonnemangstjänster men även i pocketförsäljning. Sex av de sju tidigare titlarna i serien fanns med på topplistan över de 100 mest sålda pockettitlarna i maj 2023.

Den totala försäljningen för bokserien i Sverige lär förmodligen passera 2 miljoner exemplar – om den inte redan gjort det.

Lucinda Riley (1965–2021) föddes på Irland och efter en tidig karriär som skådespelerska inom film, teater och tv skrev hon vid 24 års ålder sin första bok. Hennes romaner har översatts till 40 språk och fortsätter att beröra människor runtom i världen. Speciellt Sju systrarna-serien har blivit ett globalt fenomen och skapat en egen genre.

Harry Whittaker föddes på 1990-talet, har arbetat som prisbelönt radiopresentatör på BBC och är medlem i en av Storbritanniens mest välkända improvisationsteatergrupper. Tillsammans med sin mamma har Harry skrivit barnboksserien Guardian Angels, den första boken gavs ut 2019. Han bor i Yorkshire, i England, tillsammans med sin partner och katten Tiggy.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,