ANNONS

Författaren Lucinda Riley har avlidit
Författaren Lucinda Riley har avlidit, hon blev 55 år. Foto: Catherine Gonsholt Ighanian.

Författaren Lucinda Riley är död – avled efter fyra års kamp mot cancer

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren Lucinda Riley, känd för bland annat den bästsäljande serien De sju systrarna, har avlidit efter fyra års kamp mot cancer. Under den tiden skrev hon samtidigt fem romaner.

– Det är med stor sorg vi har tagit emot nyheten att Lucinda Riley har avlidit. Bazar har haft glädjen att vara Lucindas svenska förlag sedan 2017 och våra tankar finns idag hos Lucindas familj. Den senaste tiden har vi känt en enorm glädje över framgångarna med Den saknade systern och läsarnas fina mottagande av den sjunde delen i Lucindas succéserie om de sju adoptivsystrarna, säger Karin Linge Nordh, förläggare på Bazar Förlag som ger ut hennes böcker i Sverige, och tillägger:

– Jag hade glädjen att få träffa Lucinda en gång och kommer för alltid minnas hennes värme, intelligens och humor. Vi befinner oss i chock just nu, men finner tröst i det arv Lucinda efterlämnar. Lucinda har gett så mycket till sina läsare, skapat ett universum som kommer att leva kvar för all framtid och tagit oss med på resor över hela världen. Nu är det upp till oss att förvalta hennes skatt. 

Lucinda Riley, den bästsäljande författaren som är mest känd för den globala fenomenserien De sju systrarna, har avlidit, tillkännagav familjen idag. Förläggare över hela världen, som har arbetat tillsammans med Lucinda de senaste tio åren, har givit uttryck för den djupa sorg de delar och hur de minns Lucinda och hennes författarskap. 

Lucindas familj har gjort följande uttalande:  

Till Lucindas vänner och läsare runtom i världen: 

Det är med stor sorg vi måste berätta för er att Lucinda avled fridfullt i morse, omgiven av sin familj som var så viktig för henne. Vi inser att det här kommer som en stor chock för de flesta, som inte känt till att Lucinda har kämpat mot cancer i fyra år. 

Under dessa fyra år har Lucinda författat fem romaner, och den här veckan toppar Den saknade systern bästsäljarlistor över hela världen. 

Lucinda berörde alla hon mötte, liksom dem som läste hennes berättelser. Hon utstrålade kärlek och vänlighet i allt hon gjorde och kommer för alltid att fortsätta att inspirera oss. 

Framför allt älskade Lucinda livet, och hon tog vara på varje ögonblick.
Med hennes egna ord:

“Genom denna resas smärta och glädje har jag lärt mig den viktigaste läxa livet kan erbjuda, och det är jag glad över. 
Ögonblicket är allt vi har.” 

På den svenska topplistan för maj 2021 som offentliggjordes tidigare idag låg Lucinda Rileys nya bok på första plats. Den saknade systern, den sjunde boken i serien, har även hamnat överst på bästsäljarlistor över hela världen, och i vissa länder har fans bildat köer som sträcker sig runt flera kvarter för att försäkra sig om ett exemplar, skriver förlaget i ett pressmeddelande.  

Lucinda har hitintills sålt 30 miljoner böcker världen över, hennes böcker har toppat bästsäljarlistorna i 25 länder och samlat på sig 85 förstaplatser än så länge. Hennes böcker har år efter år toppat listorna över årets bäst säljande titlar i Nederländerna, Sydafrika, Sverige, Norge och Tyskland. Serien har blivit ett globalt fenomen och har skapat sin egen genre, och just nu håller den på att utvecklas till en stor TV-serie. 

Hennes böcker har nominerats till flera priser, bland annat det italienska Bancarella-priset, The Lovely Books award i Tyskland och The Romantic Novel of the Year award. År 2020 mottog hon The Dutch Platinum award för bedriften att under endast ett år ha sålt över 300 000 exemplar av en enda roman – ett pris som senast tilldelades J K Rowling för Harry Potter. Det stoltaste ögonblicket i hennes karriär var när hon hösten 2019, efter 27 år som verksam författare, för första gången toppade Sunday Times bästsäljarlista med romanen Fjärilsrummet

Lucinda Riley föddes på Irland och efter en tidig karriär som skådespelerska inom film, teater och tv, skrev hon vid 24 års ålder sin första bok. Hennes romaner har översatts till 37 språk, sålts i 30 miljoner exemplar samt legat på både New York Times och Sunday Times bästsäljarlistor.
Lucinda och hennes familj delade sin tid mellan England och en bondgård i West Cork, Irland, där hon skrev sina böcker.

Lucinda Riley blev 55 år.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL