Roberto Saviano döms för ärekränkning

Författaren till den internationellt uppmärksammade boken Gomorra om den italienska maffian, har dömts till böter av en domstol i Rom för ärekränkning av Italiens premiärminister Georgia Meloni.

Roberto Savioni påminde i det politiska tv-programmet ”Piazzapulita” år 2020, efter ännu en migrantolycka på Medelhavet, om att Giorgia Meloni året innan hade uttalat att båtar som räddar förlista migranter ”borde sänkas”. I samband med detta utbrast Saviano: ”Era jävlar! Hur kunde ni?”, skriver Tidningen Journalisten.

Därefter stämdes han av Georgia Meloni och har nu alltså dömts till böter på 1000 euro. Den italienska sektionen av Pen International kritiserar domen och tycker att det är extra oroande att stämningen kommer från premiärministern själv. Italienska Pen skriver i ett uttalande att detta är ”ett alarmerande bakslag för yttrandefriheten”.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,