I skuggan av giljotinen : svenskarna i franska revolutionen

I skuggan av giljotinen : svenskarna i franska revolutionen
Författare
Medverkande
Förlag Lind & Co
GenreHistoria och arkeologi
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor264
Vikt490 gr
Utgiven2019-03-11
SABKj.451
ISBN 9789177791492

Kungen av Sverige är på besök, Paris dansar och ler. Inget tidevarv har varit så upplyst, så fullt av snille och smak. Men allt är inte glittrande glamour. I fattigkvarteren är misären utbredd och i hovets kulisser finns krafter som vill ha en radikal förändring. Folket gör uppror och kräver frihet, mänskliga rättigheter och blod. Revolutionen startar sitt segertåg och giljotinen blir de pudrade perukernas fall. Det är både förnuftets och det brutala våldets tid. I skuggan av giljotinen levandegör det världshistoriska dramat där ett antal svenskar befinner sig mitt i händelsernas centrum. Vi får följa med när den svenska ambassaden förvandlas till en revolutionär samlingsplats och när kungaparet flyr från sin egen huvudstad, med hjälp av drottningens vän Axel von Fersen. Dessutom får vi ta del av Gustav III:s planer på att invadera Frankrike för att återställa den gamla ordningen, samtidigt som en ung man påbörjar marschen i motsatt riktning. Från en sömnig landsortshåla i Frankrike går Jean Baptiste Bernadotte hela vägen till den svenska tronen.  

MARGARETA BECKMAN är expert på fransk historia. Hon är verksam som styrelseledamot för Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek och som ledamot av den svenska avdelningen av Commission Internationale d Histoire Militaire. Beckman har utkommit med en rad böcker, bland andra Kungar, drottningar, älskare och älskarinnor (2012), Fältherrar, krutrök och slagfält (2015) och När Sveriges generalkonsul räddade Paris En biografi över Raoul Nordling (2017).

Margareta Beckman skriver på ett medryckande sätt om kungar, drottningar, älskare och älskarinnor och kommer också in på vilka politiska konsekvenser kärleksrelationerna resulterade i. Mycket läsvärt!
Göran Engström, Tranås Tidning, om Kungar, drottningar, älskare och älskarinnor  

Beckmans bok är särskilt läsvärd av två skäl. Det ena är att författaren har utnyttjat och analyserat tidigare okänt arkivmaterial och annat nytt, som kastar ljus över detta drama. Det andra är att den [ ] förmedlar så stark spänning. Jag har återupplevt pojkårens sträckläsning trots att jag redan vet hur det gick .
Torgny Nevéus, Upsala Nya Tidning om Axel von Fersen och drottning Marie Antoinette