Det bleka guldet : en roman om en gotländsk släkt i ljuset av 1600-talets kalkindustri

Det bleka guldet : en roman om en gotländsk släkt i ljuset av 1600-talets kalkindustri
Författare
Medverkande
Förlag Karthaken
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor336
Vikt480 gr
Utgiven2020-06-10
SABHc
ISBN 9789151951614

Det är 1600-tal. Jacob Länger och hans äldre bröder har i åratal drömt om att uppföra en kalkugn på sina ägor i Hellvi på norra Gotland. Tillstånd beviljas endast av den abdikerade men ännu inflytelserika Drottning Kristina eller av hennes krigiske kusin Karl X Gustav, ständigt på nya fälttåg.

Berättelsen börjar ett halvsekel tidigare med att Jacobs farföräldrar lämnar ett utsatt isolerat läge vid havsstranden vid Sankt Olofsholm för att köpa Längers gård längre upp i Hellvi socken. Danskarna behärskar fortfarande Gotland och endast några enstaka ämbetsmän har rätten att bränna kalk för export.

Boken vänder sig till historieintresserade gotlandsvänner och till alla som gillar verklighetsbaserade skildringar kryddade med inslag av fiktion.

Lars Gunnar Norén föddes på Lilla Essingen i Stockholm 1957, bor numera i Årsta och är verksam som lantmätare. Släktforskning ledde till insikter om en spännande lokalhistoria på ön under tidigmodern tid.

-Jag ville komma historien in på livet och försöka förflytta mig till 1600-talet. Historiestudier och omfattande research gav mig modet att skriva.

Generationer avlöser varandra på Längers och alla i familjen är inte lika motiverade att påta i jorden, Visbys lockar och en familjekonflikt hotar. Svenskarna stärker greppet runt Östersjön och återtar ön efter sekler av danskt styre, dock utan vapenskrammel.

Kring mitten av seklet föds det för få barn på Längers och bristen på drängar och pigor gör det svårt att hålla jordbruk, fiske, stenbrytning och tingsåtaganden igång. Olycka och sjukdom skärper läget ytterligare, gamar kretsar kring egendomen och armodet hotar. Kloka familjemedlemmar talar klarspråk och bidrar till att utvecklingen sakta vänder åt rätt håll.

Somliga kalkpatroner investerar andras pengar i ständigt nya projekt. Några tar sig vatten över huvudet vilket öppnar möjligheter för en del gutar att skaffa andelar i bruken och ta del av utvecklingen samtidigt som de behåller en fot i det tunna jordlagret.

Möt folket på Längers och deras grannar i vardag och fest, vänskap, svek, framgång och olycka, allt i en historisk kontext som inte begränsas till lokala skeenden. Bevittna lägersmål, mordbrand, människorov och dråp och följ utgången på efterföljande ting. Läs om gudlösa präster riskfyllda sjöfärder.

Det finns en öppning mot nästa bok i en planerad trilogi.

Stor möda har lagts på research, gestaltning och miljöbeskrivningar.

»En välskriven och fängslande text. Idén att skriva om just den epoken är tilltalande, inte så mycket är skrivet om den tiden.«

Gotlands Museum