Palaver Press får ta emot nytt Anna von Schéele-stipendium

Pernilla Ståhl driver förlaget Palaver Press som är mottagare av Anna von Schéele-stipendiet 2023. Bild: Pressbild

Det första Anna von Schéele-stipendiet tilldelas Palaver Press för projektet att skapa en ljudbok av den Bookerbelönade romanen Om natten är allt blod svart, som tidigare getts ut av förlaget.

Stipendiet delas ut till minne av Anna von Schéele som grundade ljudboksförlaget A Nice Noise. Det riktar sig mot små, nya och modiga förlag och finansierias av familjen von Schéele i samarbete med Noff, Nordiska oberoende förlags förening. Syftet är att minska på ”skarvångesten”, att ge ut samtidigt som man skapar nytt i skarven mellan utgifter och intäkter.

– Jag känner mig oerhört hedrad över att Palaver Press tilldelats Anna von Schéele-stipendiet. Hon var en förebild med sin djärvhet och innovativa kraft, säger Pernilla Ståhl, som driver Palaver Press, i ett pressmeddelande.

Hon hoppas att stipendiet ska uppmärksamma det värdefulla arbete som små förlag utför och bidra till att fler författarskap når ut till läsarna.

Den som söker stipendiet ska ha ett tydligt projekt med plan och budget och det har Palaver Press. Förlaget ska skapa en ljudbok av den Bookerbelönade romanen Om natten är allt blod svart, skriven av den fransksenegalesiske författaren David Diop. En finansiell utmaning för ett litet förlag, konstaterar juryn, och tillägger att Palaver Press tidigare visat stor kapacitet och engagemang vilket ger juryn starkt förtroende.

För förlaget är stipendiet avgörande för att kunna genomföra projektet. Det är dyrt att producera ljudböcker och intäkterna är låga för både författare och förlag.

– Att driva ett litet förlag och arbeta med att introducera stora och prisbelönade författarskap för svenska läsare är bland det mest utmanande och roliga man kan göra.  Ägarkoncentrationen i förlags- och bokhandelsvärlden är hög, och det är en tuff bransch för små förlag. Med det här stipendiet hoppas jag att det arbete som många små förlag gör genom att våga satsa på författare som de stora jättarna inte gör får uppmärksamhet, säger Pernilla Ståhl.

Juryn för Anna von Schéele-stipendiet 2023 består av Jonas Frid från Noff:s styrelse, Jerry Määttä, docent i litteraturvetenskap vid Uppsala Universitet, lektor i historia med kulturvetenskaplig inriktning och kursansvarig för utbildningen i Förlagskunskap vid Stockholms Universitet och Annas syster Cecilia von Schéele som representerar familjen.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.