👑 Plattformars makt (Nyhetsbrev #412)

Queen of social media? Illustration: iStock.

Plattformsmakt. Idag blir temat Facebook, Twitter och Qatar. Efter en 50-timmars arbetsvecka (mÄn-fre) sitter jag nu pÄ lördagen med ett försenat fredagsbrev för att sammanfatta veckans intryck.

Storlek ger stordriftsfördelar och makt. Det Àr alla i bokbranschen vÀl medvetna om dÀr stora förlag har ekonomi nog att synas pÄ BokmÀssan, i bokhandeln, i papperskataloger och pÄ stortavlor. Det hÀr kan ibland vilseleda smÄ förlag att tro att en viss marknadsaktivitet Àr lönsam och dÀrmed brÀnna onödiga pengar pÄ helt fel saker.

Men det finns ocksÄ plattformar som pÄ sitt sÀtt lÄter de smÄ komma till tals pÄ samma villkor som de stora och som revolutionerat möjligheten att nÄ en global publik. Exempelvis Twitter och Facebook.

I jakten pÄ bedragare straffas oskyldiga

Förlag och enskilda författare (bÄde traditionellt och egentugivna) har dragit enorm nytta av dessa bÄda plattformars möjligheter till direktkontakt. För att inte tala om lokala bokhandlare. Facebook har efterhand tagit allt mer betalt för att du ska nÄ ut, den organiska rÀckvidden Àr en brÄkdel av vad den var för tio Är sedan. Men för mÄnga Àr det fortfarande kostnadseffektivt.

TyvÀrr drar detta till sig oseriösa bedragare som pÄ olika sÀtt försöker lura anvÀndare pÄ pengar. Det kan vara investeringsbedrÀgerier kring aktier och bitcoin som anvÀnder kÀndisar (senast DraknÀstet) för att locka folk att klicka.

Facebook försöker motverka detta liksom olika former av hot och hat genom att stÀnga av anvÀndare och sidor. Och i den processen kommer oskyldiga i klÀm. I veckan berÀttade vi om hur Akademibokhandeln Center Syd, en av de frÀmsta bokhandlarna pÄ sociala medier i Sverige, plötsligt fÄtt sin Facebooksida bortplockad, avpublicerad. Helt utan förvarning. Boktugg har sökt Facebooks pressavdelning och inte heller fÄtt svar. TechjÀtten vars affÀrsidé Àr att hjÀlpa oss att kommunicera Àr inte kontaktbara.

Minns ni storyn om hur ett naket bröst pÄ Lars Norén-bok fick Facebook att stÀnga av Antikvariat.net för ett Är sedan? De fick tillbaka sin sida efter att Boktugg och andra medier uppmÀrksammat det.

Facebook klarar helt enkelt inte av att hantera de enorma mĂ€ngder av anmĂ€lningar de fĂ„r. Bedragare bryr sig inte, de startar nya konton för att sprida sin skit. Men de Ă€rliga, som vĂ„r skĂ„nska bokhandlare, kan inte bara starta pĂ„ nytt. Även om det var vad Kira förlag tvingades till nĂ€r deras Facebooksida försvann.

JordbÀvning pÄ Twitter

Twitter skakas just nu av att Elon Musk köpt bolaget och startat en storstÀdning. För den som vill veta mer om Elon Musk rekommenderas biografin Elon Musk : Tesla, SpaceX och jakten pÄ en fantastisk framtid av Ashlee Vance. Den skildrar bÄde den geniala entreprenören som vÄgat satsa allt pÄ att förÀndra vÀrlden flera gÄnger och arbetsnarkomanen med kontrollbehov och en bristande impulskontroll som ledde till köpet av Twitter.

För de i bokbranschen som anvÀnder Twitter Àr problemet nu att hela plattformen gungar och svajar. MÀngder av anstÀllda och konsulter sparkas ut och det finns de som menar att risken Àr uppenbar för att Twitters servrar kan krascha. Men framför allt börjar mÄnga se sig om efter andra plattformar. Vad hÀnder om alla anvÀndare flyr ifall du samlat dina följare dÀr?

Det hĂ€r pĂ„minner om vikten av att inte förlita sig pĂ„ en plattform, vilket vi tagit upp tidigare. Som vi konstaterade i ett Analysbrev tidigare: Förlag och författare behöver en hemsida – Ă€ndĂ„ vĂ€ljer vissa bort det.

VM-rapporter som pÄminner om en SNL-sketch

PÄ tal om plattform sÄ har vi FIFA som samlar all vÀrldens fotbollslÀnder. Det Àr ingen enkel uppgift och det finns gott om böcker och tv-serier som skildrar spelet bakom kulisserna nÀr pengarna strömmat in i fotbollen de senaste trettio-fyrtio Ären. Förutom att fotbollsspelare kunnat bli vÀlbetalda proffs sÄ har det lett till omfattande korruption.

I veckan har det kommit nyhetsinslag frÄn Qatar (dÀr VM arrangeras med start imorgon) som skulle kunna vara hÀmtade ur Saturday Night Live (SNL).

Arrangörerna av VM, som lÀnge anklagats för att ha anvÀnt arbetare under slavliknande former för att bygga arenor, hade hyrt in statister för att agera supporters för olika lÀnder. Fejkade fans för att skapa en illusion av en fotbollsfest.

PĂ„ tal om fest sĂ„ blev mĂ„nga ditresta fotbollssupportrar snopna nĂ€r arrangörerna meddelade att det inte skulle sĂ€ljas alkoholhaltig öl pĂ„ eller runt arenorna. Även om huvudsponsorn Budweiser har alkoholfria alternativ lĂ€r de inte vara överdrivet nöjda med att Qatars kungafamilj med hĂ€nvnisning till religiösa lagar förbjudit alkoholservering.

Just nu brottas fotbollsÀlskare med frÄgan om de borde bojkotta hela mÀsterskapet. Inte pÄ grund av alkoholförbudet utan pÄ grund av Qatars villkor för gÀstarbetare, synen pÄ HBTQ-personer och brist pÄ jÀmstÀlldhet. Qatar Àr ett emirat, en absolut monarki, det vi i Sverige kallat envÀlde men numera benÀmner en diktatur.

Hoppas du fÄr en fortsatt skön helg!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Tack till alla företag som valt att bli sponsorer och dÀrmed stötta Boktugg. Det hÀr nyhetsbrevets överlevnad hÀnger pÄ era bidrag (och i viss mÄn annonser). Vill du sponsra? Hör av dig till oss pÄ sales@boktugg.se och givetvis gÄr det bra att ge ett litet bidrag sjÀlv. Eller kolla in annonsalternativen.


Ska bara skriva nĂ„gra ord till innan jag gĂ„r … En produktiv författare Ă€r hĂ„rdvaluta i dagens digitala boklandskap. Foto: iStock.

ANALYSBREVET. I en ny rapport skriver FörlĂ€ggareföreningen om kvalitetslitteraturen. Men den starkaste trenden just nu Ă€r kvantitetslitteraturen som skrivs av produktiva författare. I tvĂ„ artiklar – Kvantitetslitteratur och produktiva författare samt Snabba och lĂ„ngsamma författare tittar vi nĂ€rmare pĂ„ fenomenet.

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Nedan nĂ„gra av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. NĂ„gra av rubrikerna:


ERBJUDANDEN (sponsrade)

Just nu pĂ„ Bokus: Årets alla julkalendrar! Massor med varianter för alla intressen som rĂ€cker hela vĂ€gen fram till jul.

Just nu pĂ„ Adlibris: Köp 4 pocket betala för 3 – gĂ€ller utvalda titlar pĂ„ kampanjsidan! VĂ€lj bland romaner, deckare, biografier och intressanta perspektiv pĂ„ samtida fenomen. Erbjudandet gĂ€ller t.o.m. 31/12 eller sĂ„ lĂ„ngt lagret rĂ€cker.

Just nu pĂ„ Akademibokhandeln: Köp 4 pocket – betala för 3 â€“ Vi bjuder pĂ„ den billigaste! Och kolla in aktuella VĂ€npriser.

Just nu pÄ Book Outlet: Thrillers och deckare frÄn 80 kr och Billiga barnböcker frÄn 42 kr.


UPPSNAPPAT

đŸŽȘ LittfestslĂ€pp. PĂ„ torsdag den 24 november klockan 12.00 slĂ€pps biljetterna till 2023 Ă„rs upplaga av Littfest via Biljettcentrum.com eller över disk hos Biljettcentrum i UmeĂ„. Festivalen Ă€ger rum den 16-18 mars, ”en folkfest med författarsamtal och vimmel som firar litteraturen”. Även denna gĂ„ng direktsĂ€nds alltsammans i formatet Littfest-TV, som kan ses i tvĂ„ veckor efter festivalen.

💰 Strejk. â€Passion betalar inte rĂ€kningarna”, sĂ€ger anstĂ€llda pĂ„ HarperCollins i USA som gick ut i strejk pĂ„ obestĂ€md tid den 10 november. Deras lönekrav stĂ€lls i relation till de stora förskott som bĂ€stsĂ€ljande författare och kĂ€ndisar erbjuds av förlaget. De lĂ€gst betalda förlagsmedarbetarna pĂ„ HarperCollins tjĂ€nar 45 000 dollar (478 000 kr) per Ă„r, enligt Vulture. FrĂ„gan Ă€r vad författare som inte Ă€r bĂ€stsĂ€ljande tycker. De hĂ„ller förmodligen med om att passion inte betalar rĂ€kningarna. Facket uppmanar frilansare att inte ta nĂ„gra nya uppdrag frĂ„n HC under tiden strejken pĂ„gĂ„r.

đŸŽ™ïž Exklusivpodd. Spotify har skrivit avtal med Ă€nnu en stor podd. Anything Goes with Emma Chamberlain beskrivs som en av vĂ€rldens mest lyssnade podcasts och i början av 2023 kommer bara att finnas exklusivt pĂ„ Spotify – inklusive video.

đŸ€ Bokcensur. Problemen med ”book banning” fortsĂ€tter i USA. PEN America rapporterar att nĂ€rmare 300 böcker har bannlysts i elva skoldistrikt i Missouri efter en ny lag. Nu kommer dessutom förslag i Texas om att förlag ska mĂ€rka böcker med ”rekommenderad Ă„ldersgrĂ€ns” – pĂ„ omslaget, skriver Publishers Weekly.

📚 TikTokBokhandel. #Booktok Ă€r en av de mest populĂ€ra hashtaggarna pĂ„ Tiktok med över 88 miljarder visningar. Nu vill TikTok att deras brittiska anvĂ€ndare ska kunna köpa böcker direkt i appen – med hjĂ€lp av olika samarbetspartners som HarperCollins UK, W H Smith, Bookshop.org och Bloomsbury, skriver The Bookseller.

💰 BookTokForSale. Fans som hyllar böcker pĂ„ TikTok under hashtagen BookTok sĂ€ljer stora mĂ€ngder böcker. Nu har de stora förlagen börjat intressera sig för det samtidigt som videokreatörerna vill fĂ„ betalt, skriver The Guardian. Det finns kreatörer som för tvĂ„ Ă„r sedan tog 300-400 pund per sponsrat inlĂ€gg som idag kan fĂ„ 8000 pund för tvĂ„ videos. Samtidigt skapar det en svĂ„r balansgĂ„ng nĂ€r Booktokers ska recensera böcker frĂ„n samma förlag som de fĂ„tt betalt av.

đŸ“č Videopodcasts. Spotify lanserade i april video till podcasts i en handfull engelsktalande lĂ€nder sĂ„ att lyssnare Ă€ven kan se poddare i bild medan man lyssnar. I somras utökades med ytterligare ett par lĂ€nder men nu rullas funktionen ut över hela vĂ€rlden i 180 lĂ€nder, skriver Anchor.

📙 Kvalitetslitteratur. MĂ„nga förlag som ger ut kvalitetslitteratur idag, men majoriteten ges ut av ett relativt litet antal: under 2021 publicerades 75 procent av titlarna i underlaget av 18 förlag. Det Ă€r framförallt de smĂ„ förlagen och de stora förlagshusen som ger ut litterĂ€ra titlar, medan fĂ„ medelstora förlag har den typen av utgivning. Villkoren skiljer sig mycket stort mellan de stora och de smĂ„ förlagen, och de senare framhĂ„ller litteraturstödet som avgörande för sin verksamhet. Det framgĂ„r av en ny rapport om kvalitetslitteraturen frĂ„n FörlĂ€ggareföreningen som slĂ€pps idag.

đŸ§č DödstĂ€dningsboksuppföljare. Margareta Magnusson har fĂ„tt ett internationellt genombrott med boken DöstĂ€dning som just nu blir tv-serie med Amy Poehler (premiĂ€r 2023). Nu har Canongate köpt de brittiska rĂ€ttigheterna till The Swedish Art of Ageing (LevnadsrĂ„d frĂ„n nĂ„gon som troligtvis kommer dö före dig), skriver The Bookseller.

đŸŽ€ Debutanscenfinal. Den 21 november Ă€r det dags för Ă„rets sista Debutantscen Malmö. Fyra debutanter medverkar: Malmöprofilen och sommarprataren Nicolas Lunabba (Blir du ledsen om jag dör” möter personalvetaren och gymnasielĂ€raren Jens Mikis (Heder och bröder i ett samtal om “verklighet och fiktion”. Merima Dizdarevic (lĂ„ngt frĂ„n ögat lĂ„ngt frĂ„n hjĂ€rtat) kĂ€nd frĂ„n filmatiseringen av “Jag Ă€r Zlatan” och Anna Arvidsdotter (HĂ€nder att hĂ„lla i),  sprungen ur spoken word-scenen, möts i ett samtal pĂ„ temat “LĂ€ngtan frĂ„n och lĂ€ngtan till” .

🧒 LĂ€ttlĂ€st svĂ„rsĂ„lt. Bonnierförlagen lanserade Bokförlaget Hedvig vĂ„ren 2020, med lĂ€ttlĂ€st litteratur för bĂ„de vuxna och barn i fokus. Men försĂ€ljningen har inte varit tillrĂ€ckligt bra och nu drar man i bromsen.
– Det stĂ€mmer att vi inte kommer ha nĂ„gon vidare nyutgivning pĂ„ Hedvig. Vi kommer ha kvar den utgivning vi har haft, sĂ„ vi avvecklar inte förlaget. Men vi minskar ordentligt pĂ„ utgivningen, sĂ€ger Bonnierförlagens vd Mattias Fyrenius till SvB.

📰 Tidningsbyte. Björn Werner, fram till nyligen kulturchef pĂ„ Göteborgs-Posten, börjar skriva i SvD Kultur. Han kommer att bidra med allt frĂ„n kommentarer och recensioner till fördjupande reportage för kulturredaktionen.

Och sÄ ytterligare lite rubriker

Bernie Sanders. Den förre amerikanske presidentkandidaten och senatorn Bernie Sanders ska slĂ€ppa en bok som tar upp visionen om en politisk revolution, skriver The Guardian.

Biografi prisas. Poeten John Donne borde lyftas fram som litterĂ€rt geni i samma utstrĂ€ckning som Shakespeare – det argumenterar en ny biografi av Katherine Rundell som har tilldelats Storbritanniens frĂ€msta pris i genren sakprosa, Baillie Gifford Prize pĂ„ motsvarande 600 000 kr.

Augustnominerad poet. Augustnominerade Iman Mohammed har fÄtt recensenter att börja grÄta. I sin poesi lÀgger hon vÄldet ovanpÄ tryggheten, det vackra pÄ det vardagliga. Krig och krypskyttar men ocksÄ kaprifol och dillchips.

Stora Journalistpriset 2022. Ekonomijournalisten och författaren Andreas Cervenka fick priset som Ă„rets röst för boken Girig-Sverige : sĂ„ blev folkhemmet ett paradis för de superrika nĂ€r Stora Journalistpriset delades ut.

Anna Austin till Bonnierförlagen. Anna Austin blir ny försÀljningschef pÄ Bonnierförlagen. Hon kommer nÀrmast frÄn en roll som Kategorichef böcker inom Bokusgruppen.

Jakten pĂ„ nycklarna till ökad lĂ€sning. Rapport efter rapport fortsĂ€tter att ge samma dystra bild av barns och ungas lĂ€sförmĂ„ga: den minskar drastiskt. Det lĂ„sta lĂ€get kan tyckas obegripligt – forskarna har redan en lĂ„ng lista pĂ„ vad som mĂ„ste förĂ€ndras.

John Keene fĂ„r fint pris. Poeten John Keene fĂ„r USA:s finaste litteraturpris, National Book Award, för sin diktsamling ”Punks: New & selected poems”. Under sitt besök pĂ„ BokmĂ€ssan i Göteborg berĂ€ttade han att det tog honom 20 Ă„r att fĂ„ diktsamlingen utgiven.

90 nominerade till Adlibrispriset. Adlibrispriset belönar bÄde debutanter och etablerade författare i nio olika kategorier. Röstningen startar idag och pÄgÄr fram till den 8 december. HÀr Àr alla de nominerade böckerna och författarna.

Textannonser

NOFF Àr branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GÄ med idag och fÄ tillgÄng till webinarier, utbildningar och förmÄnliga rabatter pÄ förlagsrelaterade tjÀnster. Bli medlem idag!

Facebook stĂ€ngde skĂ„nsk bokhandelssida. I torsdags fick Akademibokhandeln pĂ„ Center Syd chockbeskedet av Facebook: deras sida med över 3000 följare var ”avpublicerad”. TechjĂ€tten hade lĂ„st kontot för alla utom adminstratören utan förvarning och utan att förklara varför.

Emma Hamberg till Polaris. Författaren Emma Hamberg gÄr till Bokförlaget Polaris. Den första boken pÄ hennes nya förlag kommer ut under 2024.

MÄrten Melin fÄr Astrid Lindgrenpris. MÄrten Melin har gett ut över 110 böcker varav 9 Àr poesi för barn. För det belönas han nu med Astrid Lindgren-priset.
– Jag ser det jĂ€ttegĂ€rna som ett erkĂ€nnande för barnlyriken, sĂ€ger han.

”Shuggie Bain” blir tv-serie. Douglas Stuarts hyllade roman ”Shuggie Bain” ska filmas för tv av BBC. Författaren sjĂ€lv skriver manus till serien som ska utveckla historien som bygger pĂ„ hans egen barndom i Glasgow.

Elisabeth Hjorth professor i Göteborg. Författaren Elisabeth Hjorth har utsetts till professor i litterÀr gestaltning vid Göteborgs universitet.

Ny rapport: Tufft för kvalitetslitteraturen. Utgivningen av kvalitativ litteratur i Sverige vilar tungt pĂ„ smĂ„ förlag – som bĂ„de har svĂ„rt att nĂ„ ut och att fĂ„ böckerna att bĂ€ra sig. En ny rapport frĂ„n Svenska FörlĂ€ggareföreningen visar att kvalitetslitteraturen har fĂ„tt det tuffare.

PoddbokssuccĂ©n visar vĂ€gen in i framtiden. I början var det oftast tvĂ„ kompisar som snackade med varandra. Men nu vĂ€xlar podcasten upp. I framtiden vĂ€ntar mer dokumentĂ€rer, drama och specifika ”poddböcker”.
– I Ă„r gick dokumentĂ€rer om samtalspoddar i popularitet för första gĂ„ngen pĂ„ Spotify. Och det Ă€r ett rĂ€tt stort skifte, sĂ€ger Spotifys svenske podcastchef Karin BĂ€ckmark.

Nicotext ger ut snyggt förpackad kunskap. Spel utan el, det Àr en del av vad Nicotext förlag erbjuder. Annat Àr böcker med olika inriktning, allt med det gemensamma syftet att förgylla vardagen. Förlagets tre medarbetare gör allt frÄn idé och innehÄll till formgivning och sÀlj.

OsĂ€ker pĂ„ om du missat nĂ„gra nyheter? HĂ€r Ă€r de 100 senaste pĂ„ sajten …


Supporters

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.

Bli sponsor du ocksĂ„. Stötta Boktugg. LĂ€s mer om priser hĂ€r och/eller kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se


Vi pĂ„minner vi om Boktuggs annonsmeny som nu Ă€r uppdaterad med höstens priser och Ă€ven innehĂ„ller ett par nya spĂ€nnande annonsalternativ. Vad sĂ€gs exempelvis om ett dedikerat utskick till alla prenumeranter med bara din bok?


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stĂ€ndig utveckling. Om du gillar det vi gör sĂ„ fĂ„r du gĂ€rna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider och prenumerera pĂ„ Analysbrevet. Ytterligare ett sĂ€tt att stötta oss Ă€r att anvĂ€nda vĂ„r sökmotor för böcker och klicka dig vidare pĂ„ köplĂ€nkarna sĂ„ fĂ„r vi en liten kickback via affiliateavtal.

Dessutom tar vi gÀrna emot nyhetstips eller förslag pÄ förbÀttringar pÄ tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll pÄ böcker och bransch pÄ 5 min

FÄ vÄrt nyhetsbrev, mÄndag och fredag. HÄll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och fÄ lite boktips. Gör som över 9000 andra.