Till höger Mats Petersson, ordförande Svenska Antikvariatföreningen och till vänster bokomslaget (censurerat för att vi ska kunna dela inlägget på Facebook) som fick Antikvariat.net:s Facebooksida avstängd.

Naket bröst på Lars Norén-bok fick Facebook att stänga av Antikvariat.net

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Facebook har stängt ner sidan Antikvariat.net utan möjlighet att överklaga. Orsak: de lade ut en bild med omslaget till Lars Noréns bok Morire di classe Personkrets 3:1 som var alltför naket för Facebooks sedlighetsfilter.

– Det är bisarrt att en bild på en bröstvårta kan leda till att ett privatkonto och två företagskonton raderas utan granskning eller möjlighet att komma i kontakt med en enda människa. Man är som användare totalt maktlös, säger Beatrice Bohman, en av tre redaktörer för den Facebooksida som Antikvariat.net fram till i somras använde för att sprida information till ett par tusen följare.


ANNONS


På sidan lägger de ut tips ut om antikvariska boktitlar och det är alltså en marknadsföringskanal för Antikvariat.net, den största portalen för etablerade antikvariat i Norden, där allt från begagnade böcker till bilder och handskrifter säljs.

I somras hände dock något helt oväntat när Beatrice Bohman tidsinställt ett vanligt inlägg med hjälp av Facebooks eget publiceringsverktyg.

– En av bilderna i inlägget, en Lars Norén-bok, stoppades av Facebooks censurfilter då den hade en bröstvårta på omslaget. Publiceringsverktyget hade försökt posta inlägget flera gånger ändå trots varningarna och det var detta som ledde till att kontot blev avstängt. Det var censuren som utlöste det, men nedstängningen berodde högst troligt på ett tekniskt fel i Facebooks eget verktyg, berättar Beatrice Bohman.

Hon drabbades dubbelt då även hennes privata konto blev avstängt permanent efter att ha brutit mot publiceringsreglerna. I och med det stängdes även Antikvariat.nets samt hennes egen företagssida ned.

Bokomslaget som fick Facebook att gå i taket – det var alltför naket.

Då sajten antikvariat.net är en viktig kanal för många antikvariat innebär nedstängningen av Facebooksidan givetvis ett stort problem.

– Nu drabbade det Antikvariat.net, en seriös och en av de viktigaste kanalerna för begagnade och antikvariska böcker i Norden. Vem drabbar det i morgon?, säger Mats Petersson ordförande i Svenska antikvariatföreningen.

Det är inte första gången som Facebooks automatiska filter censurerar bilder som tangerar naket. Flera konstnärer har drabbats men även andra helt legitima bilder som visar mer hud än vad filtren tillåter. Flera förlag berättar att det inte går att sponsra inlägg med erotiska böcker eller ens bokomslag som skulle kunna misstas för att ha någon sexuell laddning.

– Vi borde väl kunnat ha räknat ut att bilden på omslaget till Lars Noréns bok skulle bli stoppat men vi hade knappast kunnat räkna med att hela sidan skulle raderas, och ännu mindre att vi så rättslöst inte ens skulle kunna förklara oss och berätta vad som hänt eller tala om för Facebook vad Antikvariat.net är, säger Mats Petersson och utvecklar:

– Det är väl två saker som jag tycker är mest upprörande. Dels censuren, alltså att alla redan vid produktionstillfället måste ta hänsyn till vad Facebook kommer att tycka om ett omslag eller en bild, och dels rättslösheten, att inte kunna komma i kontakt med någon person och diskutera saken. Vi skulle ju gärna velat förklara för Facebook att Antikvariat.net är en söktjänst för begagnade och antikvariska böcker och inte någon pornografisida!


ANNONS


Facebooks makt är stor, det syntes inte minst i veckan när alla företagets sajter låg nere i sju timmar. Frågan om vad Facebook har möjlighet att enväldigt censurera blir problematisk när den inkräktar på svensk kulturyttring.

– Detta är förstås en betydligt större fråga än om endast marknadsföring, det handlar ju om möjligheterna till konstnärligt skapande och om att kunna nå ut till en stor publik med kulturyttringar i form av böcker och konst, säger Mats Petersson.

I mitten av september startade redaktörerna en ny Facebooksida, som efter en vecka blev nedstängd för att den påminde om en sida som bröt mot deras regler. Begärd granskning av detta gick inte att få, enligt Facebook, då pandemin gjort att de inte har tillräckligt många granskare.

– Man kan inte komma ifrån att Facebook är en viktig marknadsföringsplats. Att då få den platsen utslagen utan möjlighet att kunna förklara sig är förstås oacceptabelt. Att de inte skulle ha tillräckligt med resurser låter otroligt konstigt, säger Mats Petersson.


ANNONS


Antikvariat.net finns fortfarande kvar på Instagram.

– Det kan vara så att Lars Norén omslaget inte lades ut på Instagram vilket skulle kunna förklara varför vi finns kvar där, säger Mats Petersson, väl medveten om att Facebook äger även den sajten.

Så vad ska ni göra nu, starta ett konto på Tiktok istället?
– Jag tror inte vi försöker med Tiktok. Vi när väl ändå en förhoppning om att så småningom kunna komma tillbaka på Facebook, men hittills har alla försök att skapa en ny sida stoppats där, med motiveringen att den nya sidan bär likhet med en sida som Facebook tidigare tagit bort.

Låt oss hoppas att Facebook får upp ögonen för sitt misstag via media, det skulle i så fall inte vara första gången.

Fotnot och uppdatering: Boktugg fick kontakt med Facebooks svenska pressavdelning efter att artikeln publicerat. De lovade kolla upp det hela och återkomma med en kommentar. Vi har inte fått någon kommentar – däremot det glada beskedet från Mats Petersson att Antikvariat.net fått tillgång till sin facebooksida igen. Uppmärksamheten på Boktugg och i andra medier gav uppenbarligen effekt.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …