Omsorgspersonal får pris för coronabok

Svensk socialpolitisk förenings hederspris 2022 delas ut till "Dansa med corona". Camilla Stålner, undersköterska, och Annika Bergh, kommunikatör, representerade alla pristagare vid prisutdelningen. Foto: Kristianstads kommun

Personalen på vård- och omsorgsboendet Östergård 2 tilldelas Svensk socialpolitisk förenings hederspris 2022 för sin insats under pandemin och arbetet med boken Dansa med corona.

Priset delas årligen ut till personer som gjort en betydelsefull socialpolitisk insats. Juryns skriver i sin motivering:

”Priset ges till personalen för deras storslagna insats under coronapandemin  men också för initiativet att dokumentera sina erfarenheter genom boken Dansa med corona – om 47 intensiva dagar på vård- och omsorgsboendet Östergård 2. Genom intervjuer, dagboksanteckningar och veckobrev från enhetschefen får vi följa det tuffa arbetet på ett äldreboende under den första tunga tiden av pandemin, när många av de boende insjuknade och flera avled.”

 – Det känns verkligen oerhört fint att få ta emot detta pris. Det visar värdet av att vi har delat med oss av våra erfarenheter, men blir också en slags upprättelse för all personal inom äldreomsorgen runtom i landet som blev utsatta för skuldbeläggning under början av pandemin. Det här priset delar vi med alla hjältar som gjorde stora insatser i det tysta, säger Camilla Stålner, undersköterska på Östergård 2.

Vård- och omsorgsboendet Östergård 2 i Kristianstad var det första boendet i Skåne som drabbades av omfattande smittspridning av covid-19 våren 2020. I boken Dansa med corona berättar personalen om sina upplevelser under denna period. De beskriver en tid som var intensiv och omtumlande såväl på jobbet som privat.

Svensk socialpolitisk förenings hederspris har tidigare gått till bland annat Hedi Fried för sitt arbete med att motverka nazism och främlingsfientlighet och Thomas Hammarberg för sitt arbete med mänskliga rättigheter och barns rättigheter.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL