Förlag och bokhandlare bland dem som får ta del av höstens krisstödsmiljoner

Bokmässan, Volante och Ordfront är några av de aktörer från bokbranschen som Kulturrådet beviljat krisstöd för inställda evenemang på grund av coronapandemin. Foto: Istock

Kulturrådet har fördelat krisstödet för inställda och uppskjutna evenemang. Ett antal förlag och andra aktörer från bokbranschen har beviljats stöd, bland andra bokhandeln Läslusen i Uppsala.

Den 3 december fördelade Kulturrådet den första hälften av höstens krisstöd, stödet för intäktsbortfall för inställda och uppskjutna evenemang mellan den 1 juni och 30 september. 2 200 ansökningar kom in till Kulturrådet och cirka 55 procent (1 217 stycken) får nu bifall. Det sammanlagda sökbeloppet var 1,8 miljarder kronor, mer än fyra gånger så mycket som de 400 miljoner som Kulturrådet hade att fördela.

– De stöd som beviljas den här och nästa vecka blir räddningen för många men samtidigt ser vi att pengarna inte räcker för alla som behöver stöd. Behoven är större än tillgången. Vi vill att kulturlivet ska finnas kvar efter pandemin och jag hoppas och tror att det kommer nya stödpaket nästa år, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin i ett pressmeddelande.

Kulturrådet har tagit hänsyn till de sökandes behov av ekonomiskt stöd och att pengarna fördelas till en mångfald av kulturella uttryck i hela landet. Krisstödet har sökts av arrangörer, konstnärligt verksamma aktörer eller organisationer som är en kombination av båda. Arrangörerna dominerar omgången och står för 70 procent av såväl sökt som beviljat belopp.

En handfull förlag har beviljats krisstöd för inställda evenemang:

Kaunitz Olsson – 423 200 kronor
Volante – 494 800 kronor 
Ordfront förlag – 247 500 kronor
Polaris – 33 700 kronor
Kikkuli förlag – 23 600 kronor
Nirstedt/litteratur – 119 900 kronor
Sekwa förlag – 124 600 kronor

Med koppling till bokbranschen finns även Astrid Lindgrens Värld som beviljats krisstöd om 10 miljoner kronor, Sagolekhuset Junibacken om 3 520 700 kronor och säljbolaget/förlaget Stevali Sales om 11 200 kronor.

Svenska Mässan Gothia Towers har för Bokmässans räkning ansökt om maxstöd för inställt arrangemang (den uteblivna Bokmässan i Göteborg) och beviljats 2 459 200 kronor.

Bokhandeln Läslusen i Uppsala har beviljats 75 000 kronor.

– Vi sökte inte stödet för de ordinarie evenemangen med författarbesök och boktips i bokhandeln, dessa ingår i vår vanliga verksamhet. Vår ansökan gällde de större externa event som vi varje år medverkar i, i samarbete med kommunen och privata arrangörer. Läslusens ambition är att finnas med sina böcker och barnaktiviteter där familjer finns, så flera gånger per år flyttar vi ut vår bokhandel till konserthus, parker eller torg, beroende på var eventet hålls, säger Eija Lietoff från Läslusen barnbokhandel.

Vad innebär de 75 000 kronorna för er?
– Den största glädjen är att vi nu säkrat att vi kan erbjuda lika bra, om inte bättre, program för barn under nästa år utan att behöva minska ambitionsnivån. Ett av våra största externa event utanför bokhandeln, som lockar drygt 500 barn med tillhörande familjemedlemmar är Kulturnatten då vi har program från morgon till kväll. 

– Vi är mycket nöjda med den summan vi tilldelades och förstår att pengar behövdes på många ställen, säger Eija.

Eija Lietoff från Läslusen barnbokhandel i Uppsala. Foto: Läslusen

Läslusen har som många andra boklådor haft färre kunder i den fysiska butiken under året.

– Men vi ställde snabbt om genom att minska öppettiderna under våren, och nu fokuserar vi istället på att finnas tillgängliga för distansköp och erbjuda hemleveranser. Vi har behållit kunderna genom kontakten på de sociala medierna, så bokförsäljningen har i princip hållit normal nivå vilket vi är oerhört tacksamma för.  

Har ni märkt av någon julhandel än så länge? Vad har ni för förhoppningar för julhandeln i år? 
– Vi har märkt att många kunder valt att handla tidigare än vanligt och dessutom medvetet valt en fysisk bokhandel eftersom de känner att det på allvar är viktigt att tänka efter var man väljer att handla. Att vi är en specialiserad barnbokhandel gör också att det ser det positivt ut inför julhandeln hos oss. Just nu finns det så otroligt många bra böcker för barn, vilket vi gör vårt bästa för att sprida, inte minst genom vår nya Youtube-kanal, säger Eija Lietoff.

Nästa vecka fördelas den andra delen av krisstödet, då till särskilda behov inom kulturlivet.

– Vi följer vår tidplan kring beslut och utbetalningar. Allt tyder på att vi klarar att betala ut medel innan jul, säger Kajsa Ravin.

Med reservation för att Boktugg kan ha missat någon aktör med anknytning till bokbranschen bland de 1 217 aktörer som fått bifall.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.