Paul Hewson, bättre känd som Bono, släpper sina memoarer i november 2022. Foto: John Hewson/Penguin Random House

Polaris ger ut Bonos memoarer i november 2022

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bonos memoarer, Surrender – 40 låtar, en berättelse, kommer att ges ut i ett simultant internationellt släpp den 1 november 2022.

Bono, sångare i det legendariska rockbandet U2, släpper sina memoarer, en utgivning som från början var planerad till 2020 men sköts upp på grund av pandemin. Surrender – 40 låtar, en berättelse är en 600 sidor lång bok som kommer att ges ut samtidigt på femton marknader.

Redan 2018 stod det klart att Polaris vann budgivningen för (den då oskrivna) självbiografins svenska rättigheter. Nu är boken alltså skriven, och den handlar bland annat om Bonos uppväxt i Dublin, när han förlorade sin mamma som 14-åring och hur bandet U2 blev ett av världens största.

– Bono, aka Paul Hewson, kan inte bara leverera Sunday Bloody Sunday i Kievs t-bana för att salutera ukrainarnas mod och kamp för allas frihet – han kan skriva också. Hans memoar är som The Joshua Tree, beroendeframkallande, säger Jonas Axelsson, förlagschef på Polaris och svensk förläggare.

Boken kommer att bestå av 40 kapitel med U2-låtar som rubriker och även innehålla 40 målningar som Bono har gjort.

– När jag började skriva den här boken hoppades jag kunna skildra i detalj vad jag tidigare bara har skissat i låtar. Människorna, platserna och möjligheterna i mitt liv, säger Bono i ett pressmeddelande.

Det amerikanska omslaget till Bonos självbiografi. Foto: Alfred A. Knopf/PRH
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …