Författarförbundet är kritiskt till ljudbokstjänsterna. Arkivbild: Henrik Montgomery/TT.

Författarförbundet kritiskt mot ljudbokstjänster

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

”Ljudboken innebär en käftsmäll mot författarna” – det anser Författarförbundet i en debattartikel i Dagens Nyheter. Nu kräver de att ljudbokstjänster ska ta ett större ansvar på marknaden.

I texten uppger förbundet att den genomsnittliga ljudboksersättningen är betydligt lägre än den för tryckta böcker, samt att kortare verk, som barnböcker och poesi, missgynnas när ersättningen utgår från antalet lyssnade sekunder.

”En genomsnittlig tryckt bok ger förlagen en snittintäkt på 50 kronor, medan snittintäkten för en ljudbok bara är 17 kronor. Vid samma royaltysats innebär det att författarna bara tjänar en tredjedel på en ljudbok jämfört med en tryckt bok”, skriver förbundet, och hänvisar till DSM-direktivet, ett upphovsrättsdirektiv som röstades igenom i EU 2019 och som ska införlivas i svensk lagstiftning:

”Professionella författare måste kunna leva på sitt yrke. Därför måste techbolagen och de stora förlagen ta sitt ansvar och ge oss rimliga ersättningar för vårt arbete”.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL