Årets läsupplevelse 2021 – plats 13: ”Hunter i Huskvarna” av Sara Stridsberg

Årets läsupplevelse 2021 - plats 13: Hunter i Huskvarna av Sara Stridsberg. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Hunter i Huskvarna av Sara Stridsberg kom på plats 13 i Boktuggs omröstning om årets läsupplevelse. Det är den enda novellsamlingen på listan.

Berättelserna i Hunter i Huskvarna utspelar sig i trånga svenska landskap och ute i världen, mellan barndom och förbrukade liv, mellan sorg och livsgnista, mellan rå verklighet och saga. Det är valar och barer och nedlagda fabriker, det är städer och familjer i ruiner, ensamma divaner och näckrosor och rovdjur, begravningar och hämndbegär och hemliga sällskap och den eviga frågan om förlåtelse. Elva öden som tillsammans skapar en svindlande mytologi om kärlek och överlevnad.

Hunter i Huskvarna

Hunter i Huskvarna

Vad har kritikerna sagt om boken? I Dagens Nyheter sammanfattar man så här:

”Novellerna i Hunter i Huskvarna liknar utskrivna drömmar med förklarande rader och tillagda dialoger. Den sista texten i samlingen är svår att läsa eftersom kärleken och sorgen är så ren och förtvivlad. Den får mig helt på fall.” Recensionen gjordes av Jonas Thente.

I Aftonbladet skrev man:

”Det är sina knappa två år i Svenska Akademien som Stridsberg sammanfattar som i en saga, roande burleskt och överdrivet, med skuggboxare, ständigt putell och porträttmålande, falska medaljer, kejsare, riddare och tills döden skiljer oss åt i ett svearnas rike som bebos av ”sportiga ingenjörer” med föga intresse för annat än ”tvåstaviga ord”. För den som känner ledamöternas tvister och egenheter bättre än jag, finns här nog en uppsjö av lustmord att spinna över.
Hunter i Huskvarna är en litterärt varierad och stark samling, för den som inte tidigare läst Sara Stridsberg, börja med dessa noveller!”

När författaren fick frågan var alla idéer kommer ifrån av Selma Stories, sa hon:

– Skrivandet är för mig ett slags öppning som saker kan falla ned i. Saker från mitt eget liv, men också från andras — kanske en människa jag sett bara för ett enda kort ögonblick i tunnelbanan. Det är som att allt jag ser kokas ihop till en jättelik soppa.

– Vissa saker kan ligga och skvalpa i flera år utan att jag vet vad jag ska göra av dem. De allra flesta hamnar aldrig i en bok; jag har ju valar och karusellhjul och ödlor som virvlar omkring i huvudet hela tiden.

Årets läsupplevelse

Boktugg gav läsarna chansen att rösta fram 2021 års största läsupplevelse. Det enda kriteriet var att boken skulle vara utgiven på svenska. Boken kunde tillhöra vilken genre som helst och behövde inte vara släppt i år. De 24 böcker som placerade sig i toppen presenteras under december 2021, från 1 december fram till jul.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL