Berit Gullberg säljer sitt förlag

Berit Gullberg säljer sitt förlag till Svante Bergströms Teaterstiftelse. Arkivbild: Dan Hansson/Svd/TT.

Det svenska teaterförlaget Colombine förvärvas av Svante Bergströms Teaterstiftelse.

”För mig är det angeläget att Colombine får en ägare vars hjärta klappar för dramatiken och våra dramatiker, små som stora aktörer, och det är vad jag hittat i Svante och hans stiftelse”, säger ägaren Berit Gullberg i ett pressmeddelande.

Det var också Berit Gullberg som grundade förlaget efter en lång karriär både på scenen och inom förlagsvärlden. Hon är sedan några år tillbaka gift med sin livskamrat sedan 1980-talet, Owe Thörnqvist, och bor stora delar av året utomlands.

Colombine är en av Skandinaviens ledande teateragenturer och representerar närmare 600 dramatiker, översättare och tonsättare, bland dem Sara Stridsberg, Lisa Langseth och Jon Fosse.

Svante Bergströms Teaterstiftelse har som syfte att främja teaterverksamhet och stimulera intresset för teater som konstform. Stiftelsen delar årligen ut verksamhetsbidrag till ett 50-tal teatrar och scenkonstprojekt.

”Jag har länge följt Colombines verksamhet och varit imponerad av Berits fantastiska arbete för våra dramatiker. Genom förvärvet vill vi bidra till att svensk dramatik ska fortsätta att stå stark”, säger Svante Bergström i pressmeddelandet.

Förlaget är beläget i Gamla stan i Stockholm och har sex anställda.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.