Augustgalan slipper restriktioner – men hade redan skalat ner

Augustpriset 2021
Kanske kommer det att se ut så här under Augustgalan på måndag? Foto: Pressbild/Södra Teatern.

På måndag är det dags för utdelning av årets Augustpriser då Augustgalan äger rum. De nya restriktionerna drabbar inte arrangören – som ändå redan valt en mindre kostym.

Vi har tidigare rapporterat om de författare och illustratörer som är nominerade till Augustpriset 2021. På måndag får vi veta vilka som vinner priserna. Dessutom ska mottagaren av Förläggareföreningens hederspris, Marianne von Baumgarten Lindberg hyllas.

I onsdags kom nya besked från Folkhälsomyndigheten. Från den 1 december ska det krävas vaccinationsbevis (för personer som är 18 år och äldre) vid arrangemang inomhus med fler än 100 deltagare. Det omfattar allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som till exempel sportevenemang, bio- och teaterföreställningar och konserter.

Det skulle träffat Augustgalan, men eftersom den äger rum innan de nya reglerna träder i kraft behöver arrangörerna inte ta hänsyn till det. Så hur påverkas man av beskedet?

– Eftersom vaccinpasskravet inte träder i kraft förrän 1 december kommer vi inte använda något sådant, men precis som vid nomineringsdagen så påminner vi alla deltagare om att vi fortfarande är mitt i en pandemi. I informationen till alla närvarande skriver vi att vi utgår från att alla är fullvaccinerade (om medicinskt skäl att avstå inte finns) och att man ska stanna hemma vid symtom, säger Fanny Larsson på Svenska Förläggareföreningen.

Förra året (2020) blev det inget fysiskt arrangemang med publik utan en helt digital Augustgala. I år blir det äntligen publik men ändå inte som vanligt, det vill säga före pandemin.

– Den största förändringen är att vi är betydligt färre i publiken i år, omkring 250 mot 800 som det brukar vara i Konserthuset. Det är också anledningen till att vi är på Södra teatern, att vi har ett mindre arrangemang. När vi behövde bestämma oss kring upplägget av årets gala så var det fortfarande ganska strikta restriktioner, och vi vågade helt enkelt inte chansa på att man i november skulle kunna ha stor publik, säger Fanny Larsson.

Hela prisutdelningen på scen kommer som vanligt att livesändas på Augustprisets hemsida med start kl 17 måndag 22 november. Augustgalan 2021 kommer ledas av skådespelaren, manusförfattaren och producenten Marie Agerhäll. 

– Scenprogrammet är dock inte förändrat så för alla som följer galan hemifrån soffan kommer upplevelsen vara ganska lik ett vanligt år, säger Fanny Larsson. 

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL