Johan Rundberg
Johan Rundberg skriver på deltid, men efter att ha tilldelats Augustpriset för Årets svenska barn- och ungdomsbok hoppas han på att kunna skriva oftare. För tillfället arbetar han med en fjärde del i sin prisade serie om duon Månvind och Hoff. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Kusliga mordgåtor i Augustprisbok för ungdomar av Johan Rundberg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Han fick Augustpriset för sin historiska kriminalberättelse ”Nattkorpen”, om en barnhemsflicka i 1800-talets Stockholm. Johan Rundberg väjer inte för mörker, mord eller misär när han skriver för barn och unga.

Det började i en kuslig cell på Långholmens gamla fängelse i Stockholm. När Johan Rundberg besökte platsen med sina barn föll bitarna på plats i den historia som hade börjat ta form i hans huvud. Han ville skriva om en ung tjej med en särskild förmåga att se detaljer och sammanhang, som blev tvingad att delta i en polisutredning.


ANNONS


Men han tyckte att trovärdigheten i berättelsen haltade – ända tills han kom på att den skulle utspelas på 1800-talet.

– Då skulle det inte vara konstigt att en polis tvingade en 12-åring att medverka i en utredning. Jag tänkte att hon skulle vara fattig, föräldralös och flicka. Och då skulle det inte heller vara konstigt att hon utvecklade särskilda förmågor, för att skydda sig själv.

ANNONS

Augustprisjuryn höll med – de utsåg den första delen i trilogin, ”Nattkorpen”, till årets bästa barn- och ungdomsbok. För Johan Rundberg blev det ett välkommet kvitto på att hans bok når fram.

– Det har jag märkt även bland läsare, att det har funkat. Men det är häftigt att få ett sådant här erkännande, det har jag inte fått förut, sade han glatt på Augustgalan.

Utsatta barn

På bara ett år har Johan Rundberg gett ut en hel trilogi om det udda paret Månvind och Hoff – en raggig polis och en flicka på ett barnhem som dras in i en mordhistoria där duon jagar den fruktade ”Nattkorpen”. Berättelsen handlar om barnen längst ner i samhällets hierarki. Det allmänna barnhuset fanns på riktigt, det ligger till grund för bokens barnhem, och Johan Rundberg läste själv i dess gamla rullor.

– Det var väldigt gripande. Med dagens mått på hur man behandlar barn är det väldigt speciellt att se de ensamma barnen. Men jag fokuserade på det som jag tror är allmängiltigt, att de längtar efter ett hem och att deras bakgrund inte är den bästa. De önskar sig ett hem där folk är snälla, där man inte får stryk och där man får mat.

Deras tillvaro är tuff, huvudpersonen Mika tvingas ta hand om de yngre barnen men försörjer sig också genom att servera öl på en pub, trots sin ringa ålder. Hennes verklighet är bitvis avlägsen men Johan Rundberg tror inte att det spelar någon roll.

– Jag tror att barn har en stor skräck för att bli av med sina föräldrar, och även om det är långt tillbaka i tiden tror jag att de kan relatera till den känslan. På samma sätt som de kan föreställa sig monster och zombies kan de föreställa sig den, och det kanske är ännu läskigare, säger han.

Alkohol och mord

I år firar Rundberg 20 år som författare, men tidigare har han främst gett ut humoristiska och vardagsbetonade berättelser, som ”Kärlekspizzan”. De här tre böckerna är mörkare och han väjer inte heller för varken ålderdomliga ord, alkohol eller mord, även om han vet att det kan vara kontroversiellt.

– Är det någon som säger ”det här är för läskigt för den målgruppen” – då vet man att de kommer att älska det, säger han och skrattar.


ANNONS


Själv skräms han mer av realism än av monster. Han ville också att mördaren i boken, ”Nattkorpen”, skulle vara läskig på riktigt och tänkte på verklighetens seriemördare, som ofta blir beryktade genom sina smeknamn. Samtidigt ville Johan Rundberg undvika det blodiga och spekulativa.

– Grundkänslan ska vara äventyret, den mörka världen får inte vara för påträngande.

Hans bok utspelas innan Stockholm fick sina nuvarande gatunamn och han har studerat gamla kartor för att få allt rätt. Han undrade om barnen skulle uppskatta den historiska genren, men vet nu att han underskattade deras sätt att leva sig in i miljöerna och personerna.

– De tycker att Mika är väldigt tuff och modig. De fokuserar inte jättemycket på att hon är i fara och de ser henne egentligen som mer kapabel än vad jag har gjort.

Omfamnar humorn

Johan Rundberg framhåller barns enorma förmåga till empati. På barnhuset tar alla hand om varandra som syskon, samtidigt som de förhåller sig till en krass verklighet.

– De har så mycket empati som de kan. De vet att deras åsikt inte betyder någonting. Det är en skillnad mot dagens barn, som vet att deras röst räknas. Eller så känner barnen igen sig – och det är också otäckt att tänka sig.

Att skriva in humor i misären var självklart för Johan Rundberg. Det var humoristiska berättelser som lockade honom allra mest i mellanstadiets slukarålder. Han dras till en underfundig humor, inte den ”flabbiga” sorten. Och att skildra 11–12-åringar utan humor skulle inte vara trovärdigt, tycker han.

– Alla som har varit i en femteklass i skolan kan vittna om det. I de här böckerna blir humorn en överlevnadsinstinkt. Barn omfamnar inte mörkret utan håller fast vid det som finns.

Text: Elin Swedenmark/TT

Böcker av Johan Rundberg

Fakta: Johan Rundberg

Född: 1973

Bor: Årstaberg, Stockholm

Aktuell med: Trilogin om Månvind och Hoff: Nattkorpen, Tjuvdrottningen och Dödsängeln. För den första delen tilldelas han Augustpriset 2021.

Gör: Skriver böcker och planerar livesändningar av sport på TV4. ”Jag har fasta dagar i veckan när jag skriver och när det drar ihop sig inför en deadline tar jag tjänstledigt ett tag.”

Böcker: Debuterade med bilderboken ”Hopplösa lillasyster” (2001), skriven tillsammans med Annie Huldén. Har också gett ut bland andra ”Kärlekspizzan”, ”Knockad Romeo” samt serien Häxknuten, som består av ”Vålnadens röst”, ”Kejsarens grav” och ”Skuggornas ö”.

Läser: ”Jag har väldigt bred smak. Inte så mycket deckare. Jag läser Elizabeth Hands ’Se mörkret’, som är oförutsägbar och mörk och är förtjust i Donna Tartt.”

Läste som barn: ”Sue Townsends ’Adrian Moles hemliga dagbok’ och den högaktar jag fortfarande även om en del är daterat, den handlar mycket om politik. Men humorn är inte daterad, den är brittisk och krass. Och så gillade jag Maria Gripe och mysterieserier som Femböckerna.”

Planer: Att skriva en fjärde del i serien om Månvind och Hoff.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Min bok är i goda händer

»Mitt samarbete med Blue Publishing har varit väldigt smidigt. Jag har hela tiden känt att jag har haft full kontroll på allt som händer och samtidigt kunnat slappna av i vetskapen om att mitt manus är i goda händer. Förlaget har förvandlat det till en väldigt fin bok och jag är jättenöjd.«

Mathias Alm, författare till romanen »Nytt land«

Har du ett manus i byrålådan? Skicka det till oss för bedömning. Blue Publishing är ett kvalitetsförlag med bred utgivning. Hos oss investerar du i din bok, och behåller kontrollen och merparten av vinsten. Vi coachar dig hela vägen – från råmanus och ända fram till marknadsföring och försäljning.

Besök oss på www.blue.se

Läs mer om Mathias Alm och romanen »Nytt land«: www.blue.se/nytt-land

(...) Läs hela artikeln »