Marianne von Baumgarten-Lindberg får Svenska Förläggareföreningens Hederspris 2021

Marianne von Baumgarten-Lindberg. Foto: Andreas Sundbom.

Svenska Förläggareföreningens Hederspris 2021 tilldelas Marianne von Baumgarten-Lindberg, för hennes mångåriga och mångfacetterade gärning inom den svenska barnlitteraturen. 

Motivering: ”Marianne von Baumgarten-Lindbergs enträgna och entusiasmerande arbete med och för barnlitteratur och läsande har gjort ett stort avtryck, inte bara i bokbranschen utan också för författare, illustratörer och inte minst för läsarna. Tack vare henne har flera generationer barn och föräldrar fått tillgång till såväl den klassiska som den samtida och nyskapande barn- och ungdomslitteraturen. Hon grundade landets största barnbokklubb, har drivit både storslagna och småskaliga bokhandlar, startat litterära tidskrifter och introducerat landsomfattande läsprojekt.

Marianne von Baumgarten-Lindberg har samma osvikliga mod som Jonatan Lejonhjärta, är lika gränslöst påhittig som Pippi Långstrump och har ett lika stort och varmt hjärta som Muminmamman.”

Marianne von Baumgarten-Lindberg har lång erfarenhet av arbete inom barnlitteratur och startade Barnens bokklubb 1977 och Barnens bokhandel 1978. Hon har även jobbat med bland annat Opsis Kalopsis, Berghs förlag och BokPalatset.

”Om jag var ung igen skulle jag starta en ny bokklubb”, säger Marianne von Baumgarten-Lindberg.

Hederspriset delas ut under Augustgalan den 22 november. De tidigare pristagarna är Per I. Gedin, Jan Stolpe och Ilon Wikland.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL