Väntat besked: Augustpriset 2020 delas ut på helt digital Augustgala

Augustpriset 2020 nominerade.
Nominerade till Augustpriset 2020. Bakre raden från vänster: Stefan Lindberg, Annika Norlin, Linda Bondestam, Peter Bergting, Thomas Tidholm, Lydia Sandgren, Klas Östergren. Mellersta raden från vänster: Johanna Bäckström Lerneby, Nina Burton, Elin Anna Labba, Åsa Lind, Emma Virke, Jan Malmborg, Arash Sanari. Främre raden från vänster: Anders Fager, Julia Hansson, Alma Thörn, Ester Eriksson, Kristina Sigunsdotter. Foto: Sören Andersson.

Efter de senaste restriktionerna var valet enkelt för Förläggareföreningen: Augustprisgalan den 23 november blir helt digital.

– Vår ambition var först att hålla en gala i litet format, men i och med de nya restriktionerna i Stockholm känns det omöjligt. Det är så klart tråkigt, men det viktigaste nu är att följa råden, varför vi i stället gör en digital prisutdelning, säger Fanny Larsson, kommunikatör på Förläggareföreningen, till SvB.

Bokmässan tidigare i höst tvingades ställa om till en digital variant och troligen kommer Augustgalans livestream att påminna en del om denna, alltså mer tv-studio än scenframträdande.

Med den ökade smittspridningen av coronaviruset i Sverige (idag gick ytterligare tre regioner ut med skärpta rekommendationer för sina invånare) är det knappast läge att samla bokbranschen för mingel i Stockholm.

Istället kommer den digitala galan att kunna ses på Förläggareföreningens hemsida och i sociala medier samt ett stort antal dagstidningar via TT:s stream. Inspelningen kommer att ske i en studio – men utan de nominerade författarna på plats. Istället blir det liveinslag från andra platser varvat med förinspelade inslag.

Med dagens teknik är det egentligen inga svårigheter att arrangera en digital prisutdelning, förutom möjligen då att faktiskt överräcka priset. Men även detta går faktiskt att lösa ifall ett tv-team kommer hem till den författare som vinner.

– Det viktigaste är att kunna uppmärksamma de nominerade böckerna och pristagarna. Ur nöden tvingas uppfinningsrikedomen fram och det ska bli spännande att se hur det här blir, säger Fanny Larsson till SvB.

En intressant variant är förstås att buda hem varsin kartong till de 18 nominerade och sedan låta dem öppna dessa samtidigt som de filmas med webbkamera. I en av de sex kartongerna (i de tre kategorierna) ligger sedan en statyett. Fast då kanske känslan blir mer av uppesittarkväll med Bingolotto än galaföreställning?

Om mindre än tre veckor vet vi både hur Förläggareföreningen löste den digitala galan och vilka författare som fått ta emot priset. Här är alla de nominerade till Augustpriset 2020.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL