Måndag 23 november kan det bli tredje gången gillt för Östergren som i år är nominerad till Augustpriset för "Renegater". Arkivbild: Jessica Gow/TT.

Augustpriset 2020: Tredje gången gillt för Klas Östergren – via länk?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kanske avgör berättarglädjen vem som får Augustpriset under pandemin? Både Klas Östergrens och Lydia Sandgrens romaner besjälas av den. På måndag kväll delas priserna ut under ett strömmat evenemang där de nominerade författarna medverkar via länk.

Den aldrig tidigare Augustprisade Klas Östergren framstår som storfavorit med sin tegelstensroman ”Renegater”, den tredje och sista delen i trilogin om Henry Morgan.


ANNONS


– Jag tror att han till sist får sitt Augustpris. Det brukar vara så att man till slut får det för lång trogen och här även alldeles strålande tjänst. Det är en lång, stor roman som har den där berättarglädjen, säger Marie Lundström på ”Lundströms bokradio” i Sveriges Radio.

En annan favorit är Lydia Sandgren, debutanten vars roman ”Samlade verk” är skriven i Östergrens anda, framhåller Lena Kvist, kulturchef på Borås Tidning och litteraturansvarig på Gota Media. Kanske har den lättare för att få röster av elektorerna – bokhandlare, bibliotekarier och kritiker?

ANNONS

– Jag tycker att ”Renegater” är en ännu bättre bok, jag tycker att den skulle förtjäna ett Augustpris men vi pratar elektorer här, Lydia Sandgrens bok har gjort väldigt många människor på gott humör, säger Lena Kvist.

Upplagt för skräll

Debutanten och artisten Annika Norlins novellsamling är en annan favorit som Lena Kvist delar med Jonas Eklöf, chefredaktör på Vi Läser. Inget är omöjligt menar han och påminner om 2007 då Carl Henning Wijkmarks roman om döden, ”Stundade natten” prisades i stället för Åsa Linderborgs starkt favorittippade ”Mig äger ingen”.

– Med tanke på covid är det en så speciell situation. Våren har varit tuff, och nu även hösten, det är upplagt för en skräll, säger Jonas Eklöf som tycker att även Stefan Lindbergs ”Splendor” vore värd priset.

Eklöfs personliga favorit finns dock i fackboksklassen: Kristoffer Leandoers essäbok om exillitteratur, ”Längta hem, längta bort. En essä om litteratur på flykt”.

– Jag har läst den både framlänges och baklänges, det har varit en lärd utflykt som jag haft stor behållning av. Precis som Klas Östergren förtjänar ett Augustpris gör Kristoffer Leandoer det.

Samtidigt tror han att många, i synnerhet under pandemiåret, har stor behållning av Nina Burtons ”Livets tunna väggar”, en närstudie av naturen och livet runt författarens sommarstuga.

”En chock”

Lena Kvist saknar Johan Hiltons ”Orlando” bland de nominerade och ännu mer Matilda Gustavssons ”Klubben”, vars uteblivna nominering hon beskriver som ”en chock”. Både hon och Marie Lundström tror att Elin Anna Labbas ”Herrarna satte oss hit” kan få priset.

– Den är fantastiskt bra, vacker och saklig. Hon skriver om det här politiska såret i Sverige på ett poetiskt sätt. Den rör också vid ett dåligt samvete i nationen, och den gör det på ett skarpt och ömsint sätt, säger Marie Lundström.


ANNONS


Vem får då årets August för barn- och ungdomsböcker? Jonas Eklöf tror på Kristina Sigunsdotters berättelse om bästissvek och växtvärk i ”Humlan Hanssons hemligheter”, enligt Eklöf en bok med svärta och en existentiell tyngd som han tror går hem.

Lena Kvist tycker väldigt mycket om Alma Thörns Alltid hejdå, en skilsmässoskildring i serieform som hon dock inte tror vinner:

– Den är kommersiellt ganska svår men jättefin. En stark och rörande berättelse.

Rättat: I en tidigare version fick Alma Thörns barnbok ”Alltid hejdå” en felaktig titel.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: Augustpriset

Instiftades 1989 av Svenska Förläggareföreningen med syfte att sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år. Priset består av en statyett plus 100 000 kronor samt i praktiken även de höjda försäljningssiffror som priset oftast för med sig.

Augustpriset delas ut i tre kategorier.

Den sedvanliga galan i Stockholms konserthus uteblir i år på grund av pandemin. Yukiko Duke och Jenny Jägerfeld leder i stället prisutdelningen från en studio. Alla nominerade blir personligt presenterade via förinspelade videor.

Augustpriset 2020: Årets nominerade

Årets skönlitterära bok:

Minnestrådar av Carola Hansson

Splendor av Stefan Lindberg

Jag ser allt du gör av Annika Norlin

Samlade verk av Lydia Sandgren

Jordlöparens bok. Om natur, konst och människor av Thomas Tidholm

Renegater av Klas Östergren

Årets fackbok:

Livets tunna väggar av Nina Burton

Familjen av Johanna Bäckström Lerneby

”Herrarna satte oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige” av Elin Anna Labba

”Längta hem, längta bort. En essä om litteratur på flykt” av Kristoffer Leandoer.

”Trubbel. Berättelsen om Olle Adolphson” av Jan Malmborg

Sverigevänner. Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn av Arash Sanari

Årets barn- och ungdomsbok:

”Mitt bottenliv. Av en ensam axolotl” av Linda Bondestam

”Kråkorna” av Anders Fager och Peter Bergting

”Billie, Korven och havet” av Julia Hansson

”Kom dagen, kom natten” av Åsa Lind och Emma Virke

”Humlan Hanssons hemligheter” av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson

Alltid hejdå av Alma Thörn

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL