Johan Eklöf med sin bok Mörkermanifestet som nu blir The Darkness Manifesto. Foto: Frida Winter

Mörkermanifestet av Johan Eklöf såld till USA och England efter budgivning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Rättigheterna till biologen Johan Eklöfs fackbok om ljusföroreningar, Mörkermanifestet, har sålts till USA, Storbritannien och en rad andra länder.

I en budgivning med sex förlag har de engelskspråkiga rättigheterna till Johan Eklöfs sakprosabok om ljusföroreningar Mörkermanifestet från 2020 sålts till Scribner i USA och The Bodley Head i Storbritannien. Boken kommer ut i ytterligare en rad länder, däribland Frankrike, Nederländerna och Tyskland.

Mörkermanifestet väckte enligt förlaget Natur & Kultur mycket uppmärksamhet när agenturen Sebes & Bisseling presenterade boken, och i USA har de stora förlagen överbjudit varandra för att få ge ut den.

– Intresset för kvalificerad svensk sakprosa är stort, särskilt där vetenskapligt förankrade skribenter kan ge läsaren oväntade kunskapsdjup. Boken är en del av Natur & Kulturs satsning på svensk nyskriven populärvetenskap inom aktuella samhällsfrågor, säger Lena Forssén, förläggare för Populärvetenskap, i ett pressmeddelande.

Mörkermanifestet handlar om hur gatljus och konstgjord belysning håller på att ta över den naturliga natten. I stället lyser vi upp mörkret med artificiellt ljus som stör flyttfåglars navigering, sköldpaddors vandring till strandkanten, insekternas pollinering, ålarnas migration, korallrevens överlevnad. Ljusföroreningar kan också ge upphov till sämre sömn, koncentrationssvårigheter och ökad risk för allvarliga hälsoproblem hos oss människor.

Johan Eklöf är disputerad biolog och en av Sveriges främsta experter på fladdermöss. Han bor i Västergötland och arbetar som naturvårdare och skribent. Han har skrivit flera böcker tidigare, däribland Fladdermöss : i en värld av ekon, Fladdermusen : i en mytisk värld och Från stjärna till hjärna : en liten bok om djurens evolution.

Mörkermanifestet av Johan Eklöf

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.