Läraren Mirjam Haj anklagar Natur & Kultur för idéstöld

✍️ Plagiat? I januari 2023 avvisade Natur & Kultur Mirjam Haj Younes bok ”Handbok om rasism”, ett läromedel för högstadiet och gymnasiet. Förlaget ansåg att boken inte passade deras utgivning. Några månader senare bad de Seher Yilmaz att skriva en liknande bok. Mirjam Haj Younes upptäckte flera slående likheter mellan sitt manus och Yilmaz bok, skriver Svensk Bokhandel. Natur & Kultur förnekar anklagelserna och hävdar att de inte inspirerats av Younes manus. Younes bok Bryt mönstret – En antirasistisk verktygslåda ges nu ut på Förlag DIKKO den 24 juni. Hon överväger rättsliga åtgärder, men inväntar utgivningen av NoK:s Om rasism. Och vägen framåt (9 juli).

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.