282 kandidater nominerade till Almapriset – varav 12 svenskar

Jenny Jägerfeld är en av de nominerade till nästa års Almapris. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

282 kandidater från 71 länder tävlar om nästa års Almapris. Bland de svenskar som nominerats till litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne märks två nytillskott: Jenny Jägerfeld och Jujja Wieslander.

Antalet nominerade har stigit från förra året, då 263 kandidater tagits fram. På listan finns författare, illustratörer och läsfrämjande organisationer från bland annat Sudan, Palestina och Azerbajdzjan. Priset, med en prissumma på fem miljoner kronor, har haft stor betydelse för den översatta barnlitteraturen i Sverige, menade litteraturvetaren Mia Österlund i en intervju med TT i mars i år.

– Inte ens mellan de nordiska länderna översätter och läser man varandra så mycket och man skulle önska att mer av den jättefina och högkvalitativa barnlitteraturen kommer ut i fler länder, sade hon.

På listan över de nominerade till 2022 års pris märks bland andra de norska författarna och illustratörerna Stian Hole och Svein Nyhus, den egyptiska berättaren Randa El Sawi och den läsfrämjande sydafrikanska organisationen Book Dash.

Av de 282 nominerade är tolv kandidater från Sverige.

Vem eller vilka som får priset tillkännages i Stockholm den 22 mars nästa år. Den senaste att få Almapriset är den franske författaren Jean-Claude Mourlevat.

Text: TT/Boktugg

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL