Jean-Claude Mourlevat Alma prize
2021 års pristagare Jean-Claude Mourlevat. Foto: C. Heliegallimard.

Almapriset 2021 till franske författaren Jean-Claude Mourlevat

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Den franske författaren Jean-Claude Mourlevat tilldelas årets Astrid Lindgren Memorial Award.
Det är en helt otrolig dag. Det är en ”malström” av känslor, säger han till TT.

Jean-Claude Mourlevat är en av Frankrikes stora barn- och ungdomsförfattare. Han får Almapriset, världens största pris för barn- och ungdomslitteratur.


ANNONS


– Det här var totalt oväntat, säger Mourlevat till TT.

– Det är en väldigt speciell dag, i morse var jag på en begravning för min moster, som var en betydelsefull person för mig. Och när jag kom ut från ceremonin såg jag att jag har fått Astrid Lindgrens pris. Så det är en helt otrolig dag. Det är en ”malström” av känslor — som man väl säger i Sverige.

Förnyare av sagan

Mourlevat är känd för sina personliga berättarvärldar, där han gestaltar eviga teman som längtan, frihet och kärlek. Juryns motivering lyder bland annat: ”Mourlevats ständigt överraskande författarskap fäster epikens urgamla väv vid en samtida verklighet”. Ämnena skiljer sig ofta åt, och han har skrivit flera realistiska romaner. Men han återkommer också ofta till sagans värld.

– Jag älskar sagor – de bra sagorna, det finns många trista sagor också. Men de lyckade är något fantastiskt, som både små och stora kan uppskatta. Det finns något tidlöst över sagor, de handlar om våra rädslor och vårt hopp — och färdas genom seklen utan att åldras, som perfekta objekt, säger han till TT.

ANNONS

Mourlevat debuterade 1997 och har gett ut ett 30-tal böcker som har översatts till närmare 20 språk, dock finns inga av hans böcker ännu utgivna på svenska. Hans senaste bok ”Jefferson” utkom 2018, och är ett slags blandning mellan deckare och fabel: den handlar om en igelkott som älskar att läsa. När han blir oskyldigt anklagad för mord får hans romanläsning en avgörande betydelse.

Läsningen en livräddare

Även Jean-Claude Mourlevat har vittnat om att läsandet räddade hans liv. Som ung pojke gick han på en internatskola, och han har skildrat den tuffa tiden i boken ”Le combat d’hiver”. I hans lantbrukarhem fanns inga böcker men tio år gammal läste han sin första roman på internatet, ”Robinson Crusoe” av Daniel Defoe.

– Jag var helt omskakad av det jag läste, som var skrivet i första person. Jag hade intrycket att en röst talade till mig, det var en ung pojke liksom jag, som upplevde samma ensamhet. Det var min broder i ensamheten, säger han.

Han kallar barndomen för ”sin hårda kärna”. Den är den källa han ofta öser ur när han skriver böcker. Men han debuterade sent, efter 40 års ålder.

Tidigare har Mourlevat bland annat jobbat som lärare i tyska, men har även arbetat som regissör, skådespelare och clown i både Tyskland och Frankrike. Numera är han författare på heltid och skriver både för barn och vuxna.

Jean-Claude Mourlevat har varit nominerad sammanlagt tio gånger till Almapriset, men enligt juryns ordförande Boel Westin var det först i fjol juryn började läsa honom mer intensivt.

”Stort författarskap”

Hon kallar hans författarskap stort med berättelser som är otroligt aktuella i vår samtid, och tar romanen ”Terrienne” (ungefär ”Jordkvinnan”) som exempel. Den handlar om ett parallellt samhälle där man inte får andas och där människorna slängs på soptippen i 50-årsåldern.


ANNONS


– Det finns en sådan längtan efter livsluft, bokstavligen skulle man kunna säga. Den handlar om en ung kvinna som beger sig till den här världen, hon heter Anne Collodi, och har samma efternamn som författaren till Pinocchio. Det handlar om att bli levande igen, men det är också en historia om mäns övergrepp mot kvinnor. Det är en enormt drabbande bok, säger hon till TT.

Westin lyfter även fram den samhällskritiska aspekten i hans författarskap.

– Det är det vi menar i motiveringen med att han ”fäster epikens urgamla väv vid en samtida verklighet”. Jag tycker att han är en fantastisk författare, han har ett helt underbart språk också.

Fängslande

Erik Titusson, förläggare och chef för Lilla Piratförlaget, har läst flera av Mourlevats böcker och kallar honom ”en fantastisk författare”. Titusson lyfter särskilt fram romanen ”Le combat d’hiver” (ungefär ”Vinterkampen”) som skildrar livet för fyra föräldralösa ungdomar på internatskolor.

– Han skriver väldigt suggestivt och man blir indragen i det universum som han skapar. Han skriver på ett väldigt fängslande vis, tycker jag. Det är inte svårtillgängliga böcker på något sätt, det är verkligen spännande äventyr som fängslar läsare, jag tror att han kommer att bli väldigt väl mottagen, säger han.

Mårten Sandén, medlem i Almajuryn, beskrev under tillkännagivandet av pristagaren Mourlevats berättarstil som tydlig och lättläst men samtidigt innehållsrik:

– Och han målar bilder, man kan se hans beskrivningar i sitt huvud medan man läser. Det fantastiska och intressanta med honom är att han inte bara berättar samma folksagor om igen utan han återuppfinner dem och befolkar dem vanligtvis med unga människor, men det kan lika gärna vara med igelkottar och unga getter. Och han gör det väldigt realistiskt trots sagomiljön.

Text: Sara Haldert/TT, Elin Swedenmark/TT, Sofia Sundström/TT

Fakta: Jean-Claude Mourlevat

Född 1952 i byn Ambert i den franska regionen Auvergne.

Bor i dag i Saint-Étienne med sin familj.

Aktuell: Almapristagare 2021.

Böcker i urval: ”L’enfant océan” (1999), ”Le combat d’hiver” (2006), ”Le chagrin du roi mort” (2009), ”Jefferson” (2018).

Böcker av Jean‑Claude Mourlevat i urval

L’enfant océan (The Pull of the Ocean) som gavs ut 1999 fick stor uppmärksamhet och gjorde Jean‑Claude Mourlevat känd för en bredare internationell publik. I ett antal episoder får vi följa sju syskon, varav två är tvillingar, under deras flykt från ett hotfullt hem.

Den prisbelönade ungdomsromanen Le combat d’hiver (Winter Song) från 2006 är översatt till tjugo språk. I centrum står fyra föräldralösa ungdomar, elever i internatskolor med ett synnerligt hårt och förtryckande regelsystem.

Le chagrin du roi mort (2009) är en saga där ett helt folks överlevnad sätts på spel. Den utspelar sig på en fridfull ö någonstans i norr. När den älskade kungen dör hotas freden. Mod, offervilja och solidaritet sätts på prov i konfrontationer med ondska, barbari och krig.

I Jean-Claude Mourlevats senaste bok Jefferson, som utkom 2018, är huvudpersonen en igelkott som älskar att läsa. Oskyldigt anklagad för mord tar han till flykten och hans romanläsning får en livsavgörande betydelse.

Fakta: Almapriset

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne instiftades av den svenska regeringen efter Astrid Lindgrens död 2002. Priset förkortas Alma efter det engelska namnet Astrid Lindgren Memorial Award.

Priset ges till personer eller organisationer som verkar i Astrid Lindgrens anda och som värnar demokratiska värderingar. Pristagarna utses av en jury som består av tolv medlemmar, däribland författare, litteraturkritiker, litteraturvetare, illustratörer och bibliotekarier. Pristagarna tilldelas en prissumma på fem miljoner kronor, vilket gör priset till världens största pris för barn- och ungdomslitteratur.

Priset delas ut i Stockholm i slutet av maj/början av juni som avslutning på Almaveckan, under vilken pristagarna besöker olika städer i Sverige och Europa. Programmet innehåller föreläsningar, workshops och möten. Syftet är att ge en bred bild av pristagarens verk och bidrag till litteraturen. Dessutom uppmärksammas barns läsning och skapande för barn som konstform.

Fakta: Almapristagare

De senaste årens Almapristagare:

2021 Jean-Claude Mourlevat, Frankrike

2020 Baek Heena, Sydkorea

2019 Bart Moeyaert, Belgien

2018 Jacqueline Woodson, USA

2017 Wolf Erlbruch, Tyskland

2016 Meg Rosoff, USA, bosatt i Storbritannien

2015 Läsorganisationen Praesa, Sydafrika

2014 Barbro Lindgren, Sverige

2013 Isol, Argentina

2012 Guus Kuijer, Nederländerna

2011 Shaun Tan, Australien

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …