bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

Hört & läst 17 augusti

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

📱 InteraktivaRomaner. Kinesiskägda Crazy Maple Studios står bakom flera appar (bland annat Chapters) med interaktiva berättelser. Digitala serieromaner där läsaren kan påverka handlingen vid vissa punkter – om man betalar. Nu släpper de ett verktyg där författare ska kunna bli ”narrative game creators”. (Publishing Perspectives)

🐲 HachetteUppköp. Jätteförlaget Hachette blir större om konkurrensmyndigheterna ger klartecken för uppköpet av Workman Publishing. Prislappen: 240 miljoner dollar (motsvarande drygt 2 miljarder kr). Workman har 300 anställda, omsatte 134 miljoner dollar förra året och är ett av de största förlagen i USA utanför ”Big Five” (som kan bli Four). Affären innebär därmed ytterligare konsolidering. (Publishing Perspectives, Publishers Weekly)

📚 ClintonBöcker. Alla i familjen Clinton skriver böcker. Mamma Hillary tillsammans med Louise Penny och pappa Bill med James Patterson. Men egentligen är det dottern Chelsea som är den verkliga författaren. Under 2022 kommer hon med rad nya böcker i kapitelbokserien ”She Persisted”. Än så länge har inget svenskt förlag plockat upp Chelseas böcker. (APnews)

📊 StatistikBråk. Internet Archive som scannat och lånat ut böcker har stämts av fyra stora förlag i USA för copyrightintrång. Som en del i sitt försvar har IA därför begärt ut försäljningsdata från förlagen för de senaste tio åren. Förlagen tycker det är orimligt att lämna ut denna mängd data som omfattar ”över 500 000 titlar”. (Publishers Weekly)

💰 VellaBonus. Amazon lanserade nyligen Kindle Vella för följetonger där läsarna kan låsa upp nya avsnitt med tokens. Nu delar Amazon ut en första bonus till de författare som skrivit de 9000 stories som redan finns på plattformen. 200 000 dollar extra (utöver royalties) ska fördelas utifrån antalet läsningar. (Publishers Weekly)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL