ANNONS

Stora förlag i USA stämmer Internet archive för upphovsrättsbrott

Brewster Kahle, grundare av sajten Internet archive och sajtens chefsbibliotekarie, har ådragit sig en stämningsansökan från ett antal stora förlag i USA. Arkivbild: Jeff Chiu/AP/TT.

Ett antal stora förlag i USA har gått ihop för att stämma sajten Internet archive för upphovsrättsbrott sedan sajten tillgängliggjort ett stort antal e-böcker gratis.
Sajtens grundare Brewster Kahle säger till The New York Times att stämningen ”inte ligger i någons intresse”.

Det är förlagen Harpercollins, John Wiley & Sons, Penguin Random House och Hachette Book Group som, tillsammans med paraplyorganisationen The Association of American Publishers, ligger bakom stämningsansökan.

Orsaken till förlagens ilska är att sajten Internet archive, som är ett stort digitalt arkiv för bland annat film, ljud, bild och text som antingen inte är upphovsrättsskyddad eller har en så kallad creative commons-licens, har gjort hela sin bibliotekstjänst för e-böcker tillgänglig gratis.

ANNONS

1,3 miljoner böcker

Det digitala biblioteket, med 1,3 miljoner inskannade böcker i samlingen, har fungerat som ett vanligt bibliotek där en användare åt gången fått tillgång till en e-bok under en 14 dagar lång period. Men i mars i år gjordes alla böcker tillgängliga utan begränsning med anledning av coronautbrottet.

Det är inget annat än stöld, anser förlagen.

— Det finns inget innovativt i att fullständigt kopiera böcker du inte har rättigheterna till och sedan ge bort dem gratis, säger Maria A Pallante, ordförande i The Association of American Publishers.

Underlätta undervisning

I ett mejl till The New York Times skriver Kahle att sajten fungerar som vanliga bibliotek, men att de bestämde sig för att häva lånerestriktionerna eftersom lärare runt om i landet skulle få tillgång till fler resurser för att underlätta undervisning på distans. Han tillägger att författare som inte vill ha sina verk på sajten bara behöver säga det.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL