Amazons satsning på följetonger kallas Kindle Vella. Montage: Boktugg.

Kindle Vella lanserad i USA – Amazons satsning på följetongen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Ska följetongen som format göra comeback med Amazons Kindle Vella? För några dagar sedan öppnade tjänsten för läsare, men endast i USA.

Tidigare i år rapporterade Boktugg om Kindle Vella från Amazon som då öppnade för författare att lägga upp sina berättelser i följetongsformat. För några dagar sedan öppnade sedan Amazon sajten för läsare utan någon förvarning – på traditionellt Amazonmanér. Enligt Amazon finns det redan tusentals berättelser tillgängliga på Kindle Vella, några av dem från etablerade författare som Hugh Howey och Audrey Carlan men merparten från författare som främst publicerar sig i eboksformat på Kindle.


ANNONS


Kindle Vella innehåller flera olika komponenter som gör den intressant. Än så länge kommer man endast åt den via webben eller i iOS-appen (än så länge ingen Android-app vilket tyder på att Amazon inte gått all-in i projektet). Dessutom är Kindle Vella endast tillgängligt för kunder i USA.

Att läsa Vella-följetonger kräver inget abonnemang, som läsare är de första tre avsnitten i en följetong alltid gratis men om man vill fortsätta läsa måste man låsa upp fler med hjälp av tokens som man köper i flerpack. Det här är en vanlig modell inom exempelvis vissa spel där man betalar för nya nivåer eller banor.

Några författare spekulerar i att det är Amazons sätt att gå runt Apples krav på att betalning av prenumerationer måste ske inne i appen (där Apple tar ut 15-30 procent av pengarna). Andra menar att det kan vara ett test som kan expanderas till alla böcker på Kindle. Audible använder för övrigt en liknande modell där prenumeranter köper en kredit varje månad som ger access till en ljudbok.

En följetong som läggs upp på Kindle Vella är exklusiv för plattformen och författaren får inte publicera den (exempelvis som ebok på Kindle eller andra plattformar) förrän tidigast efter 30 dagar.

ANNONS

Författare får 50 procent av priset på en token som säljs i paket från 1,99 dollar för 200 tokens. Det ska räcka för att låsa upp minst 4 avsnitt, beroende på hur långa avsnitten är. Det här öppnar upp för experiment eftersom längden på ett avsnitt kan variera mellan 600 och 5000 ord, författaren väljer.

Vad kommer att vara mest effektivt? Korta och billiga kapitel, eller längre och lite dyrare? Oavsett gäller sannolikt att cliffhangers blir avgörande och förmågan att snabbt få läsarna att fastna i berättelsen.

Hur mycket tjänar författaren? Ett räkneexempel säger att ett avsnitt på 5000 ord kostar 50 tokens att låsa upp och författaren får 0,25 dollar eller med dagens dollarkurs ca 2,18 kr. Om inte dessa tokens är köpta i ett större paket, då kan ersättningen sjunka till 0,22 dollar (1,91 kr). Med andra ord krävs det ett par tusen läsningar för att det ska bli en bra affär för författaren – som å andra sidan kan ge ut följetongen samlad i bokform längre fram.

Storytel Original lanserades med fokus på serier i tio avsnitt. Men eftersom dessa samsas med traditionella böcker på samma plattform har det inneburit en del utmaningar som att olika avsnitt i samma serie tagit upp flera placeringar på en topplista. Även själva läsupplevelsen, att hitta till nästa avsnitt i serien har gjort att många lyssnare ifrågasatt varför Storytel inte bara ger ut det som en vanlig ljudbok.

Kindle Vella stöper också om hur läsare interagerar med berättelserna. De kan välja att följa en serie och får då notifieringar när det dyker upp ett nytt avsnitt, de kan ge tummen upp för avsnitt de gillar, utse sin favorit varje vecka samt dela avsnitt i sociala medier. Författare har möjlighet att lägga in kommentarer i slutet av varje avsnitt.

Enligt Amazon är Kindle Vella utformad som ”mobile-first” och ska försöka kombinera läsarnas längtan efter innehåll de kan konsumera snabbt på sin telefon och samtidigt följa en berättelse eller författare under längre tid.

För folk inne i bokbranschen kan det verka bakvänt att söka sig mot följetongsformatet som har sina rötter i veckotidningar (och för all del dagstidningar) i en tid när man kan leverera en hel bok till en app eller platta direkt. Men då glömmer man bort att det finns en tradition från Asien där man i mer än ett decennium har läst följetonger på mobilen. Dessutom har vi plattformar som Wattpad som blivit enormt framgångsrika.


ANNONS


Det är kanske den sistnämnda publiken som Amazon sneglar mot. Wattpad startade 2006 och har lärt tiotals miljoner ungdomar (varav många nu är vuxna) att läsa berättelser i följetongsform på skärm.

Ljudböcker då? Det är inget som nämns i dagsläget men med tanke på att Amazon är en av de ledande företagen i världen på talsyntes så känns det givet att man – om Vella blir en framgång – snart kommer att kunna lyssna till berättelserna med ett knapptryck. Det gäller att minnas att Kindleplattan länge haft stöd för talsyntes – det är förlagen och författarorganisationerna som bromsat den möjligheten.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Söndag innebär inga nya titlar.

🎂 Födelsedagar: Annika Holm föddes den 7 augusti 1937. Hon satt 1989–1998 på stol nr 16 i Svenska barnboksakademin och är numera hedersledamot. Hennes böcker finns översatta till tio språk, den senaste vi hittar är Vem tror på häxor? (2006). Holm har fått Astrid Lindgren-priset 1989, Nils Holgersson-plaketten 1990 och Kulla-Gulla-priset 2001.

⛯ Den 7 augusti firar man på vissa håll fyrens dagen för att uppmärksamma fyrens betydelse både rent fysiskt och metaforiskt. Det saknas inte böcker, i sommar kom Svenska fyrar : Malören till Nordkoster av Magnus Rietz och för de lite mindre kanske Hur funkar en fyr? av Roman Beljajev passar bra. Det finns även gott om romaner som Fyrvaktarna av Emma Stonex och Fyrvaktarens dotter av Hazel Gaynor.



Xxxx. xxxx


Uppdateras under dagen …