ANNONS

Amazons Kindle Vella ska erbjuda läsare att styckköpa följetänger.

Amazons Kindle Vella låter läsaren låsa upp boken bit för bit

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Amerikanska förlag gillar inte prenumerationsmodellen. Amazon lanserar nu Kindle Vella som låter författare sälja följetänger och läsare kan betala för att läsa vidare, avsnitt för avsnitt.

På den asiatiska marknaden har pay-as-you-read-modellen funnits länge och inom spelbranschen är det en vanlig metod där spelare betalar för att låsa upp nya banor eller funktioner genom mikrobetalningar inne i spelet.


ANNONS


Amerikanska förlag, med jätten Penguin Random House i spetsen, har varit tydliga med att de inte gillar den prenumerationsmodell som Storytel och de andra nordiska ljudbokstjänsterna erbjuder med obegränsad lyssning för en fast månadsavgift.


ANNONS


Amazon har haft sin egen variant Kindle Unlimited där författare (och de få förlag som är ombord) ersätts per sida som läses i tjänsten. Det är rätt stort, bara för mars månad 2021 betalade Amazon ut 35,4 miljoner dollar (motsvarande 300 Mkr) i ersättning.

Nu lanserar Amazon en ny variant: Kindle Vella där läsarna istället köper tokens som används för att låsa upp en bok efterhand. Till att börja med blir Vella tillgängligt för författare i USA. De kan dela upp en bok i smådelar på mellan 600 och 5000 ord.

  • 1 token låser upp 100 ord
  • tokens säljs i paket med 200, 525, 1100 eller 1700 stycken så priset varierar, men landar runt 1 cent (8,5 öre)
  • författaren tjänar hälften av kostnaden för en token
  • i praktiken får alltså författare drygt 4 öre per hundra ord eller en dollar (8,50 kr) för 20 000 ord

Som jämförelse så är en ljudbok 8000-9000 ord per timme. Nu är Kindle Vella fokuserat på eböcker, men det skulle innebära en ersättning på mellan 3,20 och 3,60 kr/timme vilket är långt över vad Storytel erbjöd under Q1-2021.

Så här kan det se ut för läsare på Kindle Vella.

Omvänt innebär det att en läsare på Kindle Vella får betala runt 8 dollar (ca 68 kr) för en berättelse på 80 000 ord.

Amazon lyfter fram det som en möjlighet för författare att bygga och sälja en ny typ av berättelser som inte nödvändigtvis är i traditionellt bokformat utan följetänger.

Det kan dock vara intressant att fundera över detta sätt att sälja böcker, inte styckvis eller som prenumeration utan i delar.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

BROTTSTYCKEN – SÅVITT JAG KOMMER IHÅG

Brottstycken kom till när jag efter ett långt yrkesliv som försvarsadvokat tänkte på alla händelser och episoder som passerat revy under alla år. Jag tänkte på de fantastiska personer jag mött i mitt yrke. Jag ville gärna ge dessa människor den röst de inte fått inför rätta. De tankar de velat ge uttryck för men aldrig fått.

Carl J. Tengström kommer ursprungligen från Finland där han föddes i Åbo. Efter skolgång i Finlands äldsta skola med anor från munktiden flyttade Carl utomlands, först till Freiburg im Breisgau i Sydtyskland,där han läste medicin och senare till Bern i Schweiz och Hamburg i Nordtyskland, där han avslutade sin utlandstid med studier i internationell rätt. Återkommen till Sverige började Carl läsa juridik i Uppsala. Det blev början till hans ”brottsliga” bana. Efter sin aktiva tid som försvarsadvokat är Carl numera verksam som översättare och författare.

Läs mer på författarens hemsida

(...) Läs hela artikeln »