Amazons Kindle Vella låter läsaren låsa upp boken bit för bit

Amazons Kindle Vella ska erbjuda läsare att styckköpa följetänger.

Amerikanska förlag gillar inte prenumerationsmodellen. Amazon lanserar nu Kindle Vella som låter författare sälja följetänger och läsare kan betala för att läsa vidare, avsnitt för avsnitt.

På den asiatiska marknaden har pay-as-you-read-modellen funnits länge och inom spelbranschen är det en vanlig metod där spelare betalar för att låsa upp nya banor eller funktioner genom mikrobetalningar inne i spelet.

Amerikanska förlag, med jätten Penguin Random House i spetsen, har varit tydliga med att de inte gillar den prenumerationsmodell som Storytel och de andra nordiska ljudbokstjänsterna erbjuder med obegränsad lyssning för en fast månadsavgift.

Amazon har haft sin egen variant Kindle Unlimited där författare (och de få förlag som är ombord) ersätts per sida som läses i tjänsten. Det är rätt stort, bara för mars månad 2021 betalade Amazon ut 35,4 miljoner dollar (motsvarande 300 Mkr) i ersättning.

Nu lanserar Amazon en ny variant: Kindle Vella där läsarna istället köper tokens som används för att låsa upp en bok efterhand. Till att börja med blir Vella tillgängligt för författare i USA. De kan dela upp en bok i smådelar på mellan 600 och 5000 ord.

  • 1 token låser upp 100 ord
  • tokens säljs i paket med 200, 525, 1100 eller 1700 stycken så priset varierar, men landar runt 1 cent (8,5 öre)
  • författaren tjänar hälften av kostnaden för en token
  • i praktiken får alltså författare drygt 4 öre per hundra ord eller en dollar (8,50 kr) för 20 000 ord

Som jämförelse så är en ljudbok 8000-9000 ord per timme. Nu är Kindle Vella fokuserat på eböcker, men det skulle innebära en ersättning på mellan 3,20 och 3,60 kr/timme vilket är långt över vad Storytel erbjöd under Q1-2021.

Så här kan det se ut för läsare på Kindle Vella.

Omvänt innebär det att en läsare på Kindle Vella får betala runt 8 dollar (ca 68 kr) för en berättelse på 80 000 ord.

Amazon lyfter fram det som en möjlighet för författare att bygga och sälja en ny typ av berättelser som inte nödvändigtvis är i traditionellt bokformat utan följetänger.

Det kan dock vara intressant att fundera över detta sätt att sälja böcker, inte styckvis eller som prenumeration utan i delar.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,