ANNONS

Amazons Kindle Vella ska erbjuda läsare att styckköpa följetänger.

Amazons Kindle Vella låter läsaren låsa upp boken bit för bit

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Amerikanska förlag gillar inte prenumerationsmodellen. Amazon lanserar nu Kindle Vella som låter författare sälja följetänger och läsare kan betala för att läsa vidare, avsnitt för avsnitt.

På den asiatiska marknaden har pay-as-you-read-modellen funnits länge och inom spelbranschen är det en vanlig metod där spelare betalar för att låsa upp nya banor eller funktioner genom mikrobetalningar inne i spelet.

Amerikanska förlag, med jätten Penguin Random House i spetsen, har varit tydliga med att de inte gillar den prenumerationsmodell som Storytel och de andra nordiska ljudbokstjänsterna erbjuder med obegränsad lyssning för en fast månadsavgift.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

Amazon har haft sin egen variant Kindle Unlimited där författare (och de få förlag som är ombord) ersätts per sida som läses i tjänsten. Det är rätt stort, bara för mars månad 2021 betalade Amazon ut 35,4 miljoner dollar (motsvarande 300 Mkr) i ersättning.

Nu lanserar Amazon en ny variant: Kindle Vella där läsarna istället köper tokens som används för att låsa upp en bok efterhand. Till att börja med blir Vella tillgängligt för författare i USA. De kan dela upp en bok i smådelar på mellan 600 och 5000 ord.

  • 1 token låser upp 100 ord
  • tokens säljs i paket med 200, 525, 1100 eller 1700 stycken så priset varierar, men landar runt 1 cent (8,5 öre)
  • författaren tjänar hälften av kostnaden för en token
  • i praktiken får alltså författare drygt 4 öre per hundra ord eller en dollar (8,50 kr) för 20 000 ord

Som jämförelse så är en ljudbok 8000-9000 ord per timme. Nu är Kindle Vella fokuserat på eböcker, men det skulle innebära en ersättning på mellan 3,20 och 3,60 kr/timme vilket är långt över vad Storytel erbjöd under Q1-2021.

Så här kan det se ut för läsare på Kindle Vella.

Omvänt innebär det att en läsare på Kindle Vella får betala runt 8 dollar (ca 68 kr) för en berättelse på 80 000 ord.

Amazon lyfter fram det som en möjlighet för författare att bygga och sälja en ny typ av berättelser som inte nödvändigtvis är i traditionellt bokformat utan följetänger.

Det kan dock vara intressant att fundera över detta sätt att sälja böcker, inte styckvis eller som prenumeration utan i delar.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »