Hört & läst 16 juni

bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

🦖 InteRetro.Vintitj förlags första utgivningslista fanns ”Kajsa Grytts samlade texter”. Men den drogs tillbaka på författarens begäran eftersom inte gillade etiketten retro. ”Hon är dessutom så indie att hon hoppar av vårt indieprojekt. Det har jag respekt för”, säger Kalle Lind. (Göteborgs-Posten)

📈 Plus200procent. Bokförsäljningen i amerikanska bokhandlar ökade otroliga 204 procent under april 2021 till 514 miljoner dollar i jämförelse med 2020. När man jämför med samma månad före pandemin, april 2019, sjönk dock försäljningen 20,9 procent. Enligt statistik från Census Bureau. (Shelf Awareness)

🎧 PodimoUppköp. Danska ljudboks- och podcastplattformen Podimo, som drivs av Morten Strunge (som startade och sålde Mofibo till Storytel) har köpt ljudbokstjänsten Fairytell som nu förvandlas till Podimo Kids. Målgruppen är barn mellan 2 och 10 år. (Bogmarkedet)

💰 McGrawUppköp. Investmentbolaget Platinum Equity köper amerikanska läromedelsförlaget McGraw Hill för 4,5 miljarder dollar (motsvarande 37,7 miljarder kronor) av nuvarande ägaren Apollo Global Management. McGraw Hill omsätter en miljard dollar (varav 60 procent är digitala intäkter) och är verksamma i över 100 länder. (The Bookseller)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.