Hört & läst 16 juni

bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

🦖 InteRetro.Vintitj förlags första utgivningslista fanns ”Kajsa Grytts samlade texter”. Men den drogs tillbaka på författarens begäran eftersom inte gillade etiketten retro. ”Hon är dessutom så indie att hon hoppar av vårt indieprojekt. Det har jag respekt för”, säger Kalle Lind. (Göteborgs-Posten)

📈 Plus200procent. Bokförsäljningen i amerikanska bokhandlar ökade otroliga 204 procent under april 2021 till 514 miljoner dollar i jämförelse med 2020. När man jämför med samma månad före pandemin, april 2019, sjönk dock försäljningen 20,9 procent. Enligt statistik från Census Bureau. (Shelf Awareness)

🎧 PodimoUppköp. Danska ljudboks- och podcastplattformen Podimo, som drivs av Morten Strunge (som startade och sålde Mofibo till Storytel) har köpt ljudbokstjänsten Fairytell som nu förvandlas till Podimo Kids. Målgruppen är barn mellan 2 och 10 år. (Bogmarkedet)

💰 McGrawUppköp. Investmentbolaget Platinum Equity köper amerikanska läromedelsförlaget McGraw Hill för 4,5 miljarder dollar (motsvarande 37,7 miljarder kronor) av nuvarande ägaren Apollo Global Management. McGraw Hill omsätter en miljard dollar (varav 60 procent är digitala intäkter) och är verksamma i över 100 länder. (The Bookseller)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.