ANNONS

Linus Kuhlin och Kalle Lind Vintitj bokförlag
Linus Kuhlin och Kalle Lind startar bokförlag ihop. Foto: Pressbild.

Kalle Lind och Linus Kuhlin startar retroförlaget Vintitj – fokus på nöjeshistoria

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författarna Kalle Lind och Linus Kuhlin startar bokförlag. Men fortsätter ge ut sina egna böcker på andra förlag. Vintitj förlag ska framför allt fokusera på återutgivning av bortglömda verk ur 1900-talets kultur- och nöjeshistoria.

I ett pressmeddelande i veckan tillkännagav Kalle Lind och Linus Kuhlin med glimten i ögat att de startade ett bokförlag uppkallat efter ”en fransk-kroatiske kulturvetaren Retreau Vintitj” (vars namn låter misstänkt likt orden retro och vintage uttalade på skånska).


ANNONS


Så vi tog oss tid att ställa ett par frågor till de båda förlagsgrundarna. Inte minst var vi nyfikna på ifall de nu skulle ta sina egna författarskap med sig in i det nya förlaget. Kalle Lind har exempelvis skrivit en rad böcker för Roos & Tegnér (numera Polaris fakta) men även biografin Hasse Alfredson : en sån där farbror som ritar och berättar som kom för två år sedan på Bokförlaget Forum och får en uppföljare i höst. Linus Kuhlin har skrivit Vuxna män gör saker tillsammans : en liten bok om Killinggänget och släppte nyligen en bok om gruppen Kent, båda på Pug Förlag.


ANNONS


Varför startar ni förlaget?
– Det började i en vilja att ge ut Ingmar Norléns fantastiska biografi över Johnny Bode på nytt, eftersom den varit slut hos förlaget sedan länge och är väldigt eftertraktad på andrahandsmarknaden. Just detta blev, av olika anledningar, inte av, men där föddes idén om ett förlag som tillgängliggör sådant som tidigare funnits utspritt eller inte funnits i nytryck på länge, samt att belysa sådant som vi inte tycker fått den uppmärksamhet det förtjänar eller fallit i glömska, säger Kalle Lind.

Här kan vi inte låta bli att stanna upp och konstatera att Johnny Bode-biografin faktiskt plockades upp av Mattias Boström på Lind & Co som lät läsa in den som ljudbok (Fredrik Berling) något som enligt uppgift blev en lyckad utgivning.

Utgivningsprofilen låter lite retro och vintage, kommer ni att ge ut något nyskrivet eller är fokus på att hitta sådant som inte finns i tryck eller inte har sammanställts för tryck tidigare?
– Ja, det kan man kalla det för. I nuläget planerar vi primärt för nytryck, men utesluter inte att i framtiden publicera nyskrivna verk om saker som inte uppmärksammats nog. Den röda tråden är svensk kultur- och nöjeshistoria från 1900-talet, och där finns det många stenar som ännu inte vänts på tillräckligt och många öden som förtjänar att kastas ljus på. Det finns många personer och företeelser man kan skriva biografier om, helt enkelt.

Det talas mycket digitalisering i dagens bokbransch, hur ser Vintitj förlag på digitala utgåvor som eböcker eller ljudböcker?
– Det där är ju en intressant fråga, men vi tror inte vår utgivning lämpar sig så bra för e- och ljudböcker. Dels är formaten lite otympliga för att läsas in. En bok med Stefan Demerts samlade låttexter vore till exempel konstig att göra som ljudbok, för de finns ju redan insjungna på skiva. Dessutom tror vi att vi vänder oss till en publik som gillar att samla på saker och att ha det i fysisk form, att en del av värdet ligger däri, precis som vi själva uppskattar att ha saker i samlingen, säger Linus Kuhlin.

Ni är ju båda antagna och utgivna på respekterade förlag redan, kommer ni att flytta era egna författarskap till Vintitj förlag nu?
– Nej. Vi kommer såklart vara mer eller mindre involverade i alla projekt. Till exempel jobbar vi nu med en antologi över spännande kvinnoöden där vi båda kommer medverka med texter. Men våra framtida böcker hoppas vi kunna ge ut på respektive förlag som tidigare, säger de båda.

Hur stor utgivning räknar ni med och när kommer förlagets första titlar ut?
– I nuläget har vi fem titlar som vi hoppas kunna släppa i höst. Det är bland annat den här antologin om gränsöverskridande kvinnor som jag nämnde, samt en samling med Stefan Demerts texter, en utgåva med serietecknaren Joakim Lindengrens piprökarspalter från Galago och två kultböcker av författaren Ragnar Åslund.

Har ni någon egen erfarenhet av bokutgivning sedan tidigare, förutom som författare?
– Ja, Linus har lite erfarenhet av att trycka och ge ut böcker på egen hand. Och sedan är man ju som författare väldigt involverad i hela processen att göra en bok, inte bara att plita ner manuset utan även sättning, val av bilder, omslag med mera. Åtminstone har vi varit det med våra böcker.

Fakta om grundarna av Vintitj förlag

Kalle Lind (f. 1975) är författare, poddare, skribent och serieskapare. Har gett ut ett tjugotal böcker, gjort oräkneliga radiotimmar och gör kontinuerligt poddarna Snedtänkt, Della Morta och A’du! Utkommer senare i år med boken HasseåTage – humorparet som roade och retade Sverige (Forum) och seriealbumet Statarna – tre strejker och du är ute.

Linus Kuhlin (f. 1993) är journalist, författare och musiker. Skriver regelbundet för musikmagasinet Hymn, spelar trummor i punkorkestern Del III och gör böcker om vita cis-män som gjorde saker på 90-talet. Utkom tidigare i år med Ett tidsfördriv att dö för – boken om Kent (Pug Förlag).

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL