Podimo
Podimo är lönsamt på den danska marknaden och tar nu in motsvarande 625 Mkr till fortsatt expansion. Bild: Skärmdump podimo.dk

Podimo tar in 625 Mkr i nytt kapital för fortsatt tillväxt

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Danska Podimo som erbjuder podcasts och ljudböcker har genomfört ytterligare en kapitalrunda på 58,6 miljoner euro (ca 625 Mkr).

Podimo har startats av Morten Strunge som även grundade Mofibo som fortfarande är namnet på ljudbokstjänsten i Danmark även om den ägs av Storytel sedan 2016. Strunge satt under några år i Storytels styrelse.

Är då Podimo en konkurrent till Storytel? Ja och nej. Fokus ligger mer på podcasts än på ljudböcker men i Danmark går det att hitta ljudböcker av författare som Lee Child och Jan Guillou. Podimo har ännu inte lanserats på den svenska marknaden, däremot gick man nyligen in på den finska. Podimo finns sedan tidigare även i Norge, Tyskland, Nederländerna, Spanien och Latinamerika.

Den nya kapitalrundan på 58,6 miljoner euro (motsvarande 625 Mkr) ska användas för fortsatt expansion. Den leddes av 83North, Highland Europe, och Saban Ventures men även befintliga investerarna Chr. Augustinus Fabrikker, Heartcore och Headline deltog.

Podimo har totalt tagit in 160,2 miljoner euro (motsvarande 1,71 miljarder kronor), senast i november 2022 då man tog in 78 miljoner euro.

Enligt Music Business Worldwide har Podimo dubblat antalet anställda sedan 2021 och ökat antalet abonnenter med 500 procent.

– Med den nuvarande marknadssituationen är det även viktigt att visa finansiell hållbarhet. Därför är vi extra nöjda med att se vår första marknad nå lönsamhet bara tre år efter lanseringen av Podimo, med flera marknader på samma bana, säger Morten Strunge.

Arnon Dinur, partner på investeraren 83North menar att de tror starkt på Podimos möjligheter att bli världsledande på ”spoken-word audio”.

Kanske Storytel och Spotify har lite invändningar?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.

👩‍🏫 Läromedelsaffär. Studentlitteratur köper Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag som i augusti såldes tillsammans med Clio till Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed stärks Studentlitteraturs position på skolmarknaden ytterligare.


Uppdateras under dagen …