Historien om Fadime Sahindal blir tv-serie

År 2022 kommer en tv-serie om hedersmordet på Fadime Sahindal. Foto vänster och höger: NENT Group. Bokomslag: Arx förlag

NENT Group ska göra en dramaserie baserad på boken Du ska dö av Ulf Broberg och Leif Ericksson om mordet på Fadime Sahindal 2002.

Tv-serien Fadime ska ha premiär 2022 på streamingtjänsten Viaplay. Serien i sex delar berättar den tragiska och verkliga historien om Fadime Sahindal, som 2002 sköts till döds av sin egen far i ett omtalat hedersmord som skakade Sverige och världen.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Fadime Sahindal var 26 år gammal när hon dödades i Uppsala efter att hon, enligt sin pappa, brutit mot familjens hederskod genom att ha en pojkvän och att prata offentligt om kvinnors rättigheter. Hennes syster vittnade mot pappan i rätten när han dömdes för mord.

Dramaserien Fadime baseras på den dokumentära boken Du ska dö av Ulf Broberg och Fadimes advokat Leif Ericksson och skildrar de fem sista åren i Fadimes liv. Inspelningarna påbörjas i sommar, och stöds av en panel bestående av 12 experter med djupgående kunskap om hedersrelaterade ämnen.

– Att berätta Fadime Sahindals hjärtskärande historia blir ett av våra viktigaste projekt hittills. Tjugo år senare framstår den här modiga unga kvinnan som en förebild för många. Vi kommer ha stöd av en expertpanel vid varje steg i produktionen när vi nu tar denna känslofyllda, komplexa och högst relevanta serie till en ny generation av tittare på alla Viaplaymarknader, säger Filippa Wallestam, NENT Group Chief Content Officer i ett pressmeddelande.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

– Mitt arbete som försvarsadvokat innebär att jag ser många tragedier. Rättegångarna med Fadime och den senare rättegången om mordet är det enskilda mål som gripit mig allra djupast. Jag tänker ofta på Fadime, jag besöker fortfarande regelbundet hennes grav. Hon har något väsentligt att lära oss, och jag är tacksam över att få möjlighet att vara en del i det här viktiga projektet, säger Leif Ericksson, Fadime Sahindals advokat och medförfattare till boken som tv-serien bygger på.

Boken Du ska dö gavs ut av Arx förlag 2012 och kom för andra gången ut i pocket 2017 med förord av GAPF:s (Glöm aldrig Pela och Fadime) ordförande och grundare Sara Mohammad. I oktober 2020 släpptes den även som ljudbok av Storyside.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.