ANNONS

År 2022 kommer en tv-serie om hedersmordet på Fadime Sahindal. Foto vänster och höger: NENT Group. Bokomslag: Arx förlag

Historien om Fadime Sahindal blir tv-serie

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

NENT Group ska göra en dramaserie baserad på boken Du ska dö av Ulf Broberg och Leif Ericksson om mordet på Fadime Sahindal 2002.

Tv-serien Fadime ska ha premiär 2022 på streamingtjänsten Viaplay. Serien i sex delar berättar den tragiska och verkliga historien om Fadime Sahindal, som 2002 sköts till döds av sin egen far i ett omtalat hedersmord som skakade Sverige och världen.


ANNONS


Fadime Sahindal var 26 år gammal när hon dödades i Uppsala efter att hon, enligt sin pappa, brutit mot familjens hederskod genom att ha en pojkvän och att prata offentligt om kvinnors rättigheter. Hennes syster vittnade mot pappan i rätten när han dömdes för mord.


ANNONS


Dramaserien Fadime baseras på den dokumentära boken Du ska dö av Ulf Broberg och Fadimes advokat Leif Ericksson och skildrar de fem sista åren i Fadimes liv. Inspelningarna påbörjas i sommar, och stöds av en panel bestående av 12 experter med djupgående kunskap om hedersrelaterade ämnen.

– Att berätta Fadime Sahindals hjärtskärande historia blir ett av våra viktigaste projekt hittills. Tjugo år senare framstår den här modiga unga kvinnan som en förebild för många. Vi kommer ha stöd av en expertpanel vid varje steg i produktionen när vi nu tar denna känslofyllda, komplexa och högst relevanta serie till en ny generation av tittare på alla Viaplaymarknader, säger Filippa Wallestam, NENT Group Chief Content Officer i ett pressmeddelande.

– Mitt arbete som försvarsadvokat innebär att jag ser många tragedier. Rättegångarna med Fadime och den senare rättegången om mordet är det enskilda mål som gripit mig allra djupast. Jag tänker ofta på Fadime, jag besöker fortfarande regelbundet hennes grav. Hon har något väsentligt att lära oss, och jag är tacksam över att få möjlighet att vara en del i det här viktiga projektet, säger Leif Ericksson, Fadime Sahindals advokat och medförfattare till boken som tv-serien bygger på.

Boken Du ska dö gavs ut av Arx förlag 2012 och kom för andra gången ut i pocket 2017 med förord av GAPF:s (Glöm aldrig Pela och Fadime) ordförande och grundare Sara Mohammad. I oktober 2020 släpptes den även som ljudbok av Storyside.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

BROTTSTYCKEN – SÅVITT JAG KOMMER IHÅG

Brottstycken kom till när jag efter ett långt yrkesliv som försvarsadvokat tänkte på alla händelser och episoder som passerat revy under alla år. Jag tänkte på de fantastiska personer jag mött i mitt yrke. Jag ville gärna ge dessa människor den röst de inte fått inför rätta. De tankar de velat ge uttryck för men aldrig fått.

Carl J. Tengström kommer ursprungligen från Finland där han föddes i Åbo. Efter skolgång i Finlands äldsta skola med anor från munktiden flyttade Carl utomlands, först till Freiburg im Breisgau i Sydtyskland,där han läste medicin och senare till Bern i Schweiz och Hamburg i Nordtyskland, där han avslutade sin utlandstid med studier i internationell rätt. Återkommen till Sverige började Carl läsa juridik i Uppsala. Det blev början till hans ”brottsliga” bana. Efter sin aktiva tid som försvarsadvokat är Carl numera verksam som översättare och författare.

Läs mer på författarens hemsida

(...) Läs hela artikeln »