ANNONS

Hyllad debut av Elin Persson kan få Nordiska rådets litteraturpris (barn och ungdom)

Elin Persson författare
I "De afghanska sönerna" skildrar Elin Persson tillvaron på ett HVB-hem för ensamkommande. Foto: Anders Wiklund/TT.

Elin Persson kan få Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur för sin skildring av ett HVB-hem för ensamkommande. Hennes debutroman De afghanska sönerna är en av två nominerade svenska böcker.

Ungdomsromanerna dominerar bland årets nomineringar och Elin Perssons debutroman är en av åtta sådana. Boken kom för drygt ett år sedan och kan nu ge henne priset på 431 000 kronor. Elin Persson skrev sin bok efter att själv ha arbetat på ett HVB-hem för ensamkommande. Tanken var aldrig att hon skriva om sina upplevelser därifrån, har hon berättat i en intervju med TT. Men allt som kom ur henne handlade om det.

– Man ger dem placering på ett HVB-hem och det går flera år då ingen får besked, och sedan kommer ett avslag. Det är som en misshandel, sade hon då.

Boken handlar om Rebecka som ofta står maktlös inför de unga killarnas svåra situation. Hon kämpar hon för att följa regelverket men också för att finnas till för killarna.

ANNONS

Den andra svenska kandidaten till priset är Ylva Karlsson och Sara Lundbergs bilderbok ”Jag och alla”, där tio barns funderingar går över i varandra på ett sömlöst och associativt sätt. Barnens situationer och tankar är fristående från varandra men leder ändå vidare till en ny berättelse på nästa uppslag.

Nordiska rådets litteraturpris för barn- och ungdomslitteratur delas ut 2 november i Köpenhamn. I fjol gick det till den svenske barnboksförfattaren Jens Mattsson och den finländska illustratören Jenny Lucander för bilderboken ”Vi är lajon!”.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: Alla nominerade

Danmark

”Vulkan” av Zakiya Ajmi. Ungdomsroman

”Den rustne verden, 3 – Ukrudt” av Adam O. Framtidsberättelse.

Finland

Mitt bottenliv – av en ensam axolotl av Linda Bondestam. Bilderbok.

”Kesämyrsky” av Siiri Enoranta. Kapitelbok.

Färöarna

”Sum rótskot” av Marjun Syderbø Kjelnæs. Ungdomsroman.

Grönland

”Aima Qaqqap Arnaalu” av Bolatta Silis-Høegh. Bilderbok.

Island

”Blokkin á heimsenda” av Arndís Pórarinsdóttir och Hulda Sigrún Bjarnadóttir. Ungdomsroman.

”Grísafjördur: Ævintýri um vináttu og fjör” av Lóa H Hjálmtýsdóttir. Ungdomsroman.

Norge

”Min venn, Piraten” av Ole Kristian Løyning och Ronny Haugeland (illustration). Kapitelbok.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

”Aleksander den store” av Peter F Strassegger. Ungdomsroman.

Det samiska språkområdet

”Jodaseaddji Násti” av Kirste Paltto och Laila Labba (illustration). Ungdomsroman.

Sverige

Jag och alla av Ylva Karlsson och Sara Lundberg (illustration). Bilderbok.

De afghanska sönerna av Elin Persson. Ungdomsroman.

Åland

”Nattexpressen” av Karin Erlandsson och Peter Bergting (illustration). Ungdomsroman.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL