Två svenskar nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris

Moa Backe Åstot fick inget Augustpris men kan nu få Nordiska rådets litteraturpris för ungdomsromanen "Himlabrand". Foto: Fredrik Sandberg / TT

Moa Backe Åstot och Emma Adbåge är de svenska kandidaterna till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris i år.

Moa Backe Åstot är nominerad för sin ungdomsroman ”Himlabrand”, enligt juryn ”en brännande kärlekshistoria” som samtidigt skildrar en samisk värld där en del av den äldre generationen uttrycker förakt mot homosexualitet. ”Skildringen är väl förankrad i och visar upp olika sidor av den samiska kulturen” framhåller juryn.

Men författaren skriver i ett Instagraminlägg att hon inte tänker representera Sverige i tävlingen.

”’Himlabrand’ är nominerad som en av två böcker från Sverige, men jag vill vara tydlig med att jag inte representerar min kolonisatör. Om jag tar hem det här priset gör jag det för Sábme (Sápmi, reds anm).”

Emma Adbåge kan få priset för sin bilderbok ”Naturen” om en liten by där de trädgårdsarbetande människorna först älskar naturen och sedan blir frustrerade i sina försök att tämja den. Juryn beskriver boken som en satirisk skildring av ”de vuxnas fåfänga och ovilja att anpassa sig till naturen som barnet kan skratta gott åt.”

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris är liksom de övriga priserna på 300 000 danska kronor. Priset delas ut 1 november.

De nominerade böckerna

Himlabrand

Himlabrand

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Flexband
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-01-15
  • ISBN: 9789129725575
Naturen

Naturen

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-09-04
  • ISBN: 9789129724943
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL